Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny,
sluníčka ubývá, tak jsem se chtěla zeptat, jestli by mi někdo mohl doporučit kvalitní vitamin D v kapkách?
Na jaře jsem si nechala změřit hladinu a byla nízká, ačkoliv jsem v té době pravidelně užívala tablety déčka. Pak jsem narazila na farmaceutický podcast a tam mluvili o tom, že déčko je vždy lepší přijímat v tekuté formě.
Požádala jsem doktorku, jestli by nenapsala Vigantol, ale odmítla, že si máme koupit nějaký volné dostupný preparát.
Co byste doporučili (budu to brát já a děti)?
Díky ![]()
Fakt mne překvapuje, že ti Dr. nenapsala vigantol. Mně i mým dětem ho bez řečí píšou všichni doktoři napříč profesemi velmi ochotně. Pouze pediatrická se trochu cukala, ale to bylo v době, kdy měl velký výpadek, že to předepisuje v téhle době jenom miminkům. Ale ostatní bez řečí. Že je to lepší než ty volně prodejné, protože na rozdíl od nich je to certifikované jako léčivo a má to zaručenou hladinu vitamínu d. A krom toho, při dávkách, co máme, bychom se u volně prodejných asi nedoplatili.
S děckem opatrně. Kamarádka předávkovala dceru. Myslela jsem že to D nejde. Hodnoty v krvy měla vysoko nad čarou. ![]()
@Anonymní píše:
S děckem opatrně. Kamarádka předávkovala dceru. Myslela jsem že to D nejde. Hodnoty v krvy měla vysoko nad čarou.
No já jsem měla hodnoty pod čarou, takže zrovna z předávkování strach nemám. Ale samozřejmě budeme přípravek užívat podle doporučení.
@Katalie píše:
No já jsem měla hodnoty pod čarou, takže zrovna z předávkování strach nemám. Ale samozřejmě budeme přípravek užívat podle doporučení.
No, to ona taky
.
@ugluk Byla to právě pediatrická sestra, která mě odmítla, navíc byla i docela nepříjemná. Volala jsem kvůli tomu, takže jsem se k doktorce vůbec nedostala.
Přemýšlím, že bych zkusila zavolat i svoji lékařce, která by mohla být ochotnější na základě toho odběru, který mi vyšel špatně.
Ano, obvodacce bych normálně cinkla. Deckem samozřejmě předávkovat lze, pokud se berou dlouhodobě vysoké dávky bez konzultace s lékařem. Na druhou stranu mi velké dítě bere pod dohledem neuroložka 40 kapek týdne a ok, já beru to samé. Přes léto ne, to jsem na sluníčku, ale s podzimem nasazují, mně to předepisuje endokrinolozka, co mi ho i hlídá.
Dcerka ve dvou letech dostala dávkováni 10kapek denně (protože zdr. problémy), po dvou letech se jiní lékaři zhrozili, že je to strasně moc, ale stejně byla a je do dneška pod spodni hranicí.
Dceři dávám Déčko od značky Jamieson, jsou to nějaký medvídci. Jinak doporučuji kapky od Naturevia, jsou pro dospelaky a i pro děti a prej v nějakých testech vyšly dobře.
Taky mam nedostatek D, docela dost a zarzilo me, ze po pul roce opravdu pravidelneho uzivani 2000UI denne ve forme volne prodejnych tablet, se vubec nic nezlepsilo. Tak jsem se vratila k Vigantolu a jsem moc zvedava, jak to v prosinci vyjde. Brat dohromady s K2 a doktorka mi hlida i hodnoty vapniku.
Ten, kdo ti nechal delat testy, by ti mel logicky bez okolku napsat Vigantol ![]()
@Anonymní píše:
S děckem opatrně. Kamarádka předávkovala dceru. Myslela jsem že to D nejde. Hodnoty v krvy měla vysoko nad čarou.
Příspěvek upraven 25.09.23 v 20:32
@Janadel píše:
Taky mam nedostatek D, docela dost a zarzilo me, ze po pul roce opravdu pravidelneho uzivani 2000UI denne ve forme volne prodejnych tablet, se vubec nic nezlepsilo. Tak jsem se vratila k Vigantolu a jsem moc zvedava, jak to v prosinci vyjde. Brat dohromady s K2 a doktorka mi hlida i hodnoty vapniku.
Ten, kdo ti nechal delat testy, by ti mel logicky bez okolku napsat Vigantol
Byla to nějaká akce na testování zdarma ve fakultní nemocnici, takže ti nic nepředepsali.
@Katalie píše:
Byla to nějaká akce na testování zdarma ve fakultní nemocnici, takže ti nic nepředepsali.
V tom pripade bych to predala svemu praktikovi.
Zrovna dneska jsem byla s dítětem na neurologii, v září hodnoty dečka na spodní hranici limitu. Jo, v létě jsem nekapala, dítě bylo celé dny venku… Už mám v mobilu recept na dva vigantoly.
@Katalie píše:
Vždyť to bylo po zimě. Teď budou určitě vyšší, pokud chodis ven. Vezmi si sen tam rybí tuk.