Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den maminky,
prosím Vás poradíte mi ohledně nálezů z vyšetření kyčlí u 4. týdenní holčičky. Dnes jsme byly na kontrole, doktor řekl jen nezralé, široké balení, žádné vysvětlení nic.. Ve zprávě je 2a/1b. Chci se zeptat kdo to tak měl, zlepšilo se Vám po balení? už tak trpíme na prdíky a četla jsem, že po tomhle je to ještě horší. Děkuji
Naše malá měla při narození a ve 4 týdnech 2a kyčle, taky musela mít široké balení - tzn. na jednorázovku dáš ještě 2 na třikrát složené látkové plíny a kolem pasu uvážeš něčím - třeba šátkem, aby jí to nepadalo
nohy musí mít do pravého úhlu v kyčli široce od sebe a naše malá to měla celodenně do kontroly ve 3m a pak už jen na noc
jinak je hodnocení kyčlí 1a -normal, 1b mírně nedozrálé celkem běžné ihned po narození, 2a, 2b, 3 a 4
u těch horších hodnocení 3 a 4 se už dávají zdravotnické pomůcky jako Freikova peřinka nebo třmínky
Nas maly mel v necelem mesici 2c a 2a, po mesici sirokeho baleni 23h denne mel 2a a 1b, po dalsim mesici sirokeho baleni mel 1b a 1b, pote uz jen na noc po mesici 1a a 1a bez jadra a za 2 mesice jadra u obou nozicek.
Byl koncem panevnim.
Na jednorazovou plinu jsme davali 2 latkove a pres ne svrchni kalhotky z „modernich“ latkovych plen, aby to hezky drzelo.
@JanaHud ty plenkový kalhotky jsou dobrý nápad, aby to drželo, ale nám se stejně stávalo, že se malá třeba protáhla a i tak to trošku spadlo a nohy neměla v úplně dokonalé pozici
tak jsem si pořídila Marwellovy kalhotky, což je zdravotnická pomůcka právě na to, aby ty nožky byly správně ikdyž se mimčo vrtí, bohužel se přestaly vyrábět, ale já si je pořídila na z bazárku na netu od jedné maminky za 50,–
a jsou super v tom, že se nemusí miminko pařit v těch dvou plínkách, když je to třeba letní miminko
dělají se 2 velikosti pro novorozence 52 a pro větší 58, zřejmě se to bere podle cm miminka
jinak když jsem to řekla ortopedovi tak mě pochválil a zároveň zanadával, že už je neprodávají
V porodnici jsme měli 2a oboustranně, pak v 7 týdnech 2a a 1b, široké balení jsem dávala pleny a na ně svrchní kalhotky, později jsem si sehnala ortopedické kalhotky na přidržování.
Ano, pomohlo to, musí se to ale dávat poctivě. Prdíky jsou jedna věc, ale zdravé kyčle druhá.
@Anet1990 Přesně takové kyčle měla dcera. Jako minimimino měla látkovky, tak jsem jí dávala je… ale co jsem studovala, je to obojí nález v tomto věku v normě, tak bych to moc nehrotila.
Dcera zcela v pořádku.
2a je myslím i v 6 týdnech normální nález, fyziologicky nezralý, až na kontrole ve 3m by měla být jednička ![]()
Určitě široké balení dávej, pomůže a neboj spraví se to:-) My měli bohužel nejhorší stupeň a to už byla teda hospitalizace na 7 týdnů v nemocnici
My měli 2a a 2c a ve 4 týdnech jsme dostali trminky…malej je už ma 3 a půl mesice a to uz po třech máme dávat jen na dvanáct hodin a zbytek siroky baleni…kdyz jsem viděla, jak v tom chudák vypadá…ze se nemůže ani hnout, tak jsem si řekla no nic a dala zpět trminky a sehnala na bazarku marwelky. Kontaktovala jsem nového majitele. Ten plánuje obnovit výrobu ale kdy to bude? Tak třeba az na druhé…kazdopadne stokrát lepší než ty pleny…jenze prdola je dost velkej tak se mi zda ze jsou mu kalhotky uz tak tak…takze nejlepší jsou nakonec trminky
Moc všem děkuju, dávat budu, musime ale koupit kalhotky, nedrzi nam to a to mame 52. Malicka je mesic predem, byla konec panevni, nozku mela blbe opravdu, ale i ted po mesici ma tri kila a s dvema latkovkama ji je to opravdu neprijemne, uvidime. Snad za tri tydny budeme lepsi a ne horsi.
Jeste me napadlo ze existuje snappi sponka na pleny která je stáhne tak ze drzi…a teprve na to se davaji svrchni kalhotky…
Malá měla úplně ten stejný nález a bylo nám taky doporučeno široké balení, ale doktorka se u toho tvářila dost nejistě. Přitom v porodnici vše ok. Doma jsem jí balení dala max dvakrát než jsem se dočetla, že je to v tomhle věku normální nález a široké balení doporučují skoro všem preventivně
malé se v tom nelíbilo, tak jsem se na to vyprdla a radši jsem jí každý den cvičila s nožičkama. Na další kontrole měla kyčle ukázkové ![]()
Malému se ve třmínkách taky nelíbilo, řval on i já
. Trvalo asi měsíc, než jsme si zvykli. Ale ani jednou mě nenapadlo neposlechnout doktora. To už je ale věc každé maminky…
@jolanka84 no jo ono je rozdíl třmínky a široké balení, to bych poslechla samozřejmě
ale dávat něco preventivně se mi nelíbí. Ale to záleží u každého miminka, jak moc velký nález má. Chtěla jsem jenom říct, jak jsme to měli my ![]()
Zdravím, chtěla jsem jen tohle…:-) za týden končíme pátý měsíc a už jsme bez třmínků i širokého balení…dohromady 4 měsíce…ale to jsme začínali na 2c, takže u vás to bude určitě brzy vpořádku…:-D