Kýla varlátka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1315
10.8.11 17:35

Kýla varlátka

Ahoj maminky. Syn 3,5m má od narození kýlu v levém varlátku. Ještě v porodnici mi řekli, že se během pár měsíců obvykle sama ztratí. Dětská doktorka prozatím vyčkává, ale já začínám mít strach, abych něco nepodcenila. Nechci, aby syn absolvoval operaci zbytečně, ale nerada bych, aby se to zanedbalo. Budu ráda za každou radu od maminky, která řeší nebo řešila něco podobného. Pokud je nutná operace, jak to proběhlo, jak dlouhá byla hospitalizace? Moc děkuji.
 Zuzka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
10.8.11 17:41

Kýlu jako kýlu, nebo hydrokélu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
10.8.11 17:51

Hydrokélu máme taky. Jestli je potřeba operace nebo ne je otázka vyšetření na chirurgii. Malému je 7týdnů a zatím vyčkáváme. V Dětské nemocnici doktorka říkala, že to může trvat několik měsíců až rok. A že je lepší, když se to vstřebá samo, jelikož po chirurgickém odstranění se to má tendenci vracet a dělat záněty. Takže pod kudlu nespěcháme… Jediné co mám hlídat je, aby to nebylo moc tvrdé! Varlátka by měla být měkká, kdyby byla trvrdá, tak by je ten otok mohl utlačovat a to je špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
10.8.11 17:56
Hanule píše:
Kýlu jako kýlu, nebo hydrokélu?

Řekli mi, že jde o kýlu :think:
Jestli se to správně nazývá hydrokéla, nevím :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
10.8.11 18:00

Wiollo: já ho kontroluju a tvrdé ho zatím nemáme, tak snad je to dobře :-). Asi jsem čekala, že se to vstřebá rychleji :cry:. My jsme prozatím na žádném vyšetření na chirurgii nebyli a právě pod kudlu spěchat nechci. Jen jsem chtěla vědět, jak jsou na tom jiné miminka. Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
871
10.8.11 18:09

Malý měl po porodu stejný problém… vodní kýlu v pravém varlátku. Doktorka vždy jen zkontrolovala a zmizelo to až v 7 měsících. A myslím, že jsem někde četla, že operativně se to řeší až po druhém roku věku dítěte, pokud tam není nějaký zásadní problém dříve ( tvrdnutí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
10.8.11 18:13

Známá tu z emimi snad právě psala, že jsou i jiné než jen hydrokéla.

Náš starší měl hydrokélu, srovnala se kolem roku samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
10.8.11 18:18

Moc děkuji za informace :kytka: . Budu čekat, kontrolovat a doufat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
10.8.11 19:42

Nám bylo řečeno po porodu, že se to bude pozorovat, má to zůstat měkké tuším..Na pozorování se nakonec pediatr vyprdl, kdybych ho občas upozornila, ani by nekoukl.Teď jsem se ptala znova a už je to pryč - 10m.Nic s tím nedělej, žádnej stres :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35299
10.8.11 20:05

Hydrokela je vetsi mnozstvi tekutiny ve scrotu, nez je norma(normalni je jen malo). Scrotalni kyla je kyla jako kazda jina, tedy cosi se odnekud dostane malym otvorem nekam, kde to nema byt, v tomto pripade laicky z bricha do pytliku( treba u pupecni z bricha ven pod kuzi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
10.8.11 21:18

No tak mě bylo vysvětleno, že vodní kýla je trošku něco jiného než ta běžně známá kýla (viz např. zde: http://nemoci.vitalion.cz/kyla/).

Jinak děvčata, co to vaši kluci měli, ráda bych se taky na něco zeptala. Já mám pocit, že ta tvrdost/měkkost se malému během dne mění. Třeba večer po koupání má ten pytlík takovej staženej, až tvrdej. Ale ráno a přes den je vláčnej měkkoučkej. :think: Dětská mi říkala, že to mám pozorovat a když se mi o nebude zdát, tak jít na tu chirurgii (žádanku od ní mám, platí až 1 měsíc). Mně nepřijde, že by se to zhoršovalo, tak zatím vyčkávám, protože mám obavu, že jak se objevím na chirurgii, tak vezmou kudlu do ruky. Ale možná je má obava z toho zbytečná a aspoň ten UTZ pytlíku by nám mohli udělat (my ji máme dost velkou, oboustranou a opravdu nepřehlédnutelnou). :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
10.8.11 21:23

Wiollo to jsem myslela, že je normální :nevim: Domís měl normální měkký pytlík, ale jakmile se chystal třeba kadit nebo čůrat, zmenšil se mu na pidi pidi a ztvrdnul :lol: To s tou kýlou nemá dle méhjo společného.Já díky tomu při prdíkách poznala, kdy už konečně zabralo cvičení, že už jde kadit :mrgreen:

Ta kýla (kéla) byla znát, když jsem viděla pytlík jiného chlapečka - „normální“ kluci ho měli poloviční.

Příspěvek upraven 10.08.11 v 21:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
10.8.11 21:23

Chladem se pytlík zcvrkne a v teploučku je měkoučký a vláčný, to je příroda a s tou kýlou by to nemělo souviset. U dospělého chlapa je to to stejné :mrgreen: :oops:.
UTZ ale určitě není na škodu… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
871
10.8.11 21:24
Wiolla píše:
No tak mě bylo vysvětleno, že vodní kýla je trošku něco jiného než ta běžně známá kýla (viz např. zde: http://nemoci.vitalion.cz/kyla/).Jinak děvčata, co to vaši kluci měli, ráda bych se taky na něco zeptala. Já mám pocit, že ta tvrdost/měkkost se malému během dne mění. Třeba večer po koupání má ten pytlík takovej staženej, až tvrdej. Ale ráno a přes den je vláčnej měkkoučkej. :think: Dětská mi říkala, že to mám pozorovat a když se mi o nebude zdát, tak jít na tu chirurgii (žádanku od ní mám, platí až 1 měsíc). Mně nepřijde, že by se to zhoršovalo, tak zatím vyčkávám, protože mám obavu, že jak se objevím na chirurgii, tak vezmou kudlu do ruky. Ale možná je má obava z toho zbytečná a aspoň ten UTZ pytlíku by nám mohli udělat (my ji máme dost velkou, oboustranou a opravdu nepřehlédnutelnou). :think:

Ano je to tak, my jsme to taky tak měli a taky jsem si vždycky říkala, že se to zhoršuje .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
10.8.11 21:57
Zozole píše:
Chladem se pytlík zcvrkne a v teploučku je měkoučký a vláčný, to je příroda a s tou kýlou by to nemělo souviset. U dospělého chlapa je to to stejné :mrgreen: :oops:.
UTZ ale určitě není na škodu… :think:

No to jo, to je jasný! :wink: Ale já ho nedávám do studený vody, že jo? :mrgreen: Je v teplý, tak co se mu má co smrskávat… :nevim:

Jinak u nás je to patrné na první pohled, mimčo má větší pytlík než 2,5 letý syn. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí