Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé maminky, máte některá zkušenost s kyretáží a kojením? Četla jsem na internetu, že zákrok je plné narkoze a posléze se podávají léky na bolest. Mám 6-nedělní miminko, které je plně kojení. Je nutné na kyretáž chodit ihned po zjištění? Min. týden na vyšetření mi našel MUDr. v děložním hrdle zbytek čehosi…prý se nemusím stresovat, ale později by to raději vyndal. Mluvil o měsíčním intervalu( prý se to možná vyloučí samo). Nekrvácím, nicméně bez obtíží úplně nejsem. Prosím o zkušenosti.
Děkuji ![]()
@Mišulína-Žatec já byla na kyretáži kvůli zamlklému těhotenství, takže taky vlastně čištění dělohy, bylo to v celkové narkóze asi na 10 minut ale teda žádné léky na bolest mi nedávala, píchli mi jen Fraxiparin na ředění krve jednou, jinak nic. A ani mě nic nebolelo, trošku břicho jako na MS ale nic hrozného. Já bych tohle probrala s laktační poradkyní, jak je to s kojením po narkóze, zda je nutné nějakou dobu nekojit. V tom případě bych prostě odstříkávala mléko do zásoby, do mrazáku, ať se pak může použít ale určitě to není tak, že bys musela přestat kojit úplně…
To jsem ráda, trošku se toho bojím. Už jen to, že bude bez něho-vlastně skoro celý den. To mě trápí. Netušíš náhodou, jak je možné, že se toto stane? Jsem po sekci..Jak je možné, že ti tam něco nechají?
@Mišulína-Žatec zkušenost nemám ale stát se to může, po sekci i po klasickém porodu. Může to tam třeba být překrvené a prostě se to přehlídne. Ale důležité je, že se na to přišlo a že nemáš žádné problémy, někdy to může začít zlobit, udělá se zánět a je to daleko horší, takže bych to moc neodkládala. Jinak neboj, ten jeden den zvládneš, někdy se dá domluvit, že to ráno udělají a odpoledne tě pustí ale asi je radši lepší ten jeden den tam zůstat, pro jistotu. Taky jsem se bála, jak to bez malé dám ale nakonec jsem tam ležela 4 dny a prostě se nedalo nic dělat, děláš to pro sebe ![]()
Jsi hodná, to je pravda. Tatínek to bude muset zvládnout:-)Děkuji za klid.
Já jsme po kyretáži prášek na bolest dostala, protože jsem si o něj řekla. Ale já nekojila, tak jsem si chtěla ulevit. Na druhou stranu to nebyla taková bolest, aby se bez prášku nezvládla. Jak při bolestivější MS:
Mě to hrozilo, hned týden po porodu, ale já měla problémy, horečky, šílený, nesrazitelný. Dali mě injekci a antibiotika. Kdyby se to nevyloučilo, šla bych taky. Možná odstříkáš a po zákroku nekojíš, ale pak už ano. U nás se počítá s tím, že jde novorozenec s tebou.
Ja byla tyden po porodu, protoze jsem zacla krvacet, tak na vycisteni delohy. Dopoledne zakrok, syn s manzelem se mnou-krmeni mel jednou UM, ja musela odstrikat po te narkoze a pak uz zas normalne kojila. Odpoledne me pustili a vse ok…
AHoj, já byla na kyretáži cca týden po porodu - celková narkózaBylo to akutní, ale měla jsem ráno snídani, takže jsme museli čekat kvůli narkóze, než vytrávím
Dali nás na samostatný pokoj s přítelem i miminkem, půjčili mi odsávačku, abych udělala nějaké zásoby mléka, což se zadařilo, pak jsem syna před zákrokem ještě nakojila. Dali mi celkovou narkózu. Po zákroku jsem musela dvě hodiny počkat, pak odsříkat z obou prsou a to mlíko vylejt a pak jsem mohla rovnou kojit. Syn teda trochu zvracel, ale to mohlo být i z toho stresu - taky když ho krmil mezi tím, co jsem byla na sále, přítel ze stříkačky po prstu, tak z toho byl celý vyjevený.
No a po zákroku nález na UZV úplně stejný
, tak jsem se nas.rala a podepsala revers a na další kyretáž už nešla. Jako byla jsem domluvená, že kdybych měla známky infekce, že se nahlásím a rovnou jdu pod kudlu, ale jestli to byla sraženina, vstřebalo se to samo do dvou měsíců.
Na tvém místě tedy si nechám napsat nález a pokud nemáš problémy, tak bych na kyretáž nechodila. Pokud bys najednou měla horečky, bolel tě podbřišek, tak okamžitě na sál a tu kyretáž by holt provedli akutně. Dala bych na tvého doktora, a když říká, že by počkal, tak bych fakt počkala a dala tělu čas. (za měsíc jak jsem pochopila jdeš na kontrolu a vidělo by se pak)
Vůbec se toho neboj. Já byla asi deset dní po porodu, dopředu jsem si odstříkala dost mléka, něco zamrazila. V porodnici jsem si domluvila nadstandart, takže tam byl celou dobu muž i s malou s náma. Před zákrokem jsem naposledy nakojila, po narkóze jsem nesměla kojit 6 hodin a mezitím jsem měla dvakrát odstříkat z obou prsů a vylít, takže jí dal muž třikrát odstříkané mlíčko a večer už jsem zase kojila. Léky na bolest jsem nedostala žádné, nabízeli mi, že mi v případě nutnosti dají, ale nebylo to potřeba, bolest byla snesitelná, druhý den jsem běhala jako rybička.
Jinak pokud to nic nedělá a nejsou žádné obtíže, může se počkat a jen to hlídat. Ale pokud by tě bolel podbřišek, tak je lepší to vyndat, já z toho měla zánět dělohy. Takže ho navíc nejdřív museli zaléčit několika silnými atb, abych mohla vůbec aspoň za tři dny na tu kyretáž.
Existuje nějaká metoda jak dostat ten cucek z těla ven bez té kyretáže? Asi ne co..??? nekrvácím, nešpiním, ale při vyšetření doktor měl mírně znečištěný štěteček..Takže pochybuju že se to dostane samo ven ![]()
@Mišulína-Žatec existují injekce, název teď nevím. Nevím přesný mechanismus, prostě děloha začne opět pracovat a vypuzovat. U mě to zabralo. Píšeš, že nekrvácíš, ale bez obtíží nejsi? Tomu moc nerozumím.
No není to ani výtok, prostě nic..ale nějak se necítím dobře. Cítím trošku sama sebe a nevím čím to je a hlavně, jak se toho zbavit ![]()
@Mišulína-Žatec ahojky, jsem gynekoložka tak ti můžu odpovědět z pohledu lékaře a také mám vlastní zkušenost s narkozou v případě plného kojení. Po jakémkoliv porodu (ale po Sc častěji) můžou zůstat v děloze zbytky plodových obalů a ve většině případů je tělo vyloučí samo. Dají se píchat injekce na podporu stažení dělohy a vypuzení zbytku a jsou to injekce Methylergometrinu, nebo Oxytocinu. Mohl ti to tvůj gynekolog nabídnout, nebo můžeš být iniciativní a požádat ho o aplikaci. Tyto injekce kojení neovlivní. Pokud nemáš obtíže, tak bych osobně volila vyčkávací metodu a jen bych kontrolovala UZ. Někdy se na UZ jeví, že jsou to zbytky plodových obalů, ale není tomu tak a je to jen roztažení dělohy, nebo čípku a krevní sraženina a může se sama vstřebat, nebo vyloučit. A kë kojení po narkoze. Já měla akutní žlučník když bylo synovi 6m a byl kromě obědu s příkrmem plně kojen. Den předem jsem věděla, že musím na operaci, ale musela jsem ještě na gastroskopii. Manžel se snažil syna nakrmit UM, ale nevzal žádné ani flašku. Tak jsem si domluvila narkozu, po které jsem mohla hned kojit, žádné zásoby jsem neměla a ani nedělala (ale pokud je to možné, tak je to určitě lepší). Já jsem nakojila ráno v 5, pak 8, pak jsem šla v 9 na sál, kolem 11 už bylo hotovo, synovi dal doma chlap zeleninu a pak mi ho kolem 14h dovezl na kojení a už jsem normálně kojila. Léky na bolest se nedávají preventivně, ale jen pokud si o ně pacient řekne, takže já jsem si neřekla (měla jsem i velkou břišní operaci v druhém těhotenství ve 25. týdnu a také jsem si o nic na bolest neřekla) a po kyretáži si o ně většinou ženy neříkají. ![]()