Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Cracky ahoj, a jak ty lactobacily užíváš? pokud je jíš v nějakých tabl. tak určitě ne a pokud zavádíš do pochvy tak nevím, ale myslím, že taky spíš ne - upravují poš. prostředí, tak, že se lépe brání infekci či zánětu, ale pokud už tam nějaký problém je, tak ho neléčí, nezabíjí bak. do té míry, že by je to vyhubilo, osobně bych, ale při vaginálním užívání na to upozornila dr.
Já brala nedávno na zánět antibiotika a při nich hned užívala lactobacilus 2× denně 1 tabletu. Antib vyléčí zánět ale poruší přirozené prostředí pochvy, lactobacilus to zase uvede do normálního stavu, jak bylo psáno nevyléčí zánět tak by to na stěr vliv zkreslující mít nemělo. Jednu mi dokonce doktorka naordinovala lactobacilus jeden den ústy a druhý den poševně.
Anon B
@hanula23 ahoj mam to jako tabletky, tak snad by to nemelo mit vliv
ja jen jestli se ty lactobacily nejak taky netestujou, vubec se v tom nevyznam
tak aby jich tak treba nebylo moc
dekuju za odpoved ![]()
Ahoj ženy,
najde se tu nějaká, co řešila stejný problém a vyřešila?
zhruba 1,5r mám gyn.potíže. Dnes na preventivce vlastně nic nového, vysoké ph pochvy, žádné laktobacily a bakteriální nerovnováha. Střídají se u mě různé výroky, občas pálení, svědění. 2 měsíce beru byliny od TCM herbs. a výtoky se o dost zmírnily. ale očividně to nemá vliv na ph. probiotika beru bio kult 14, dnes teda zvýším dávky. laktobacily na zavádění jsem cca před rokem zkoušela fermalac, ale děsně to pálilo, takže od té doby nic. Ale je mi jasné, že pokud nedostanu ph a počet laktobacilů pod kontrolu, že se tam vesele bude množit něco, co tam být nemá.
nějaká rada co s tím?
díky
@Verun83 reknu, co zabralo mne.. po nekolika zanetech, antibiotikach apod… kazde rano laktobacily z lekarny a jogurty.. hodne zeleniny, ovoce, omezit sladke, lactobacilove vlozky cca mesic (koupis v rossmanu)… sem tam popijet kontryhel, vyzehlit rucniky, spodni pradlo, nepouzivat zadna mydla tam, zadne vany, zkus brat enzymy.. a po dobrani atb jsem 10 dni uzivala gyntimu probiotic a ted si je zavadim 2krat do tydne.. mela jsem osklive zanety behem leta a ted se zda, ze je to celkem ok (tuktuk) je to o celkove imunite, no.. stery na ureoplazmata ti delali?
testovali vám i přítomnost chlamydií? Občas dělají tyhle problémy. A musí se na ně dělat speciální test. Pokud ne, tak bych s tím začala. Je to nejpravděpodobnější příčina.
A další věc - dělali vám hormonální panel? To trvale nepříznivé vaginální prostředí by mohlo být podmíněno nějakým výkyvem v hormonech. To pak jde upravit buď hormonálními přípravky a nebo i bylinkami, ale je potřeba vědět co je potřeba upravit.
Jinak bych asi zkusila nějaké jiné laktobacily k zavádění - bohužel mezi střevní mikroflorou a vaginální mikroflorou není žádné propojení, takže užívání probiotik může pomoci trávení, ale do pochvy se odtama bakterie prostě nedostanou.
Co by možná stálo za vyzkoušení jsou i probitické tampon.
Rozhodně prosím neriskujte s nesmyslnými detoxy, zejména pokud by se měly zavádět do vaginy - je to riziko i pro zdravé prostředí, natož to bez stabilní rovnováhy.
http://www.zdravotnickydenik.cz/…te-na-detox/
Určitě neuškodí cvičení na srovnání svalových dysbalancí v oblasti pánve a páteře - mojžíšová, hormonální jóga, mohenodžáro, dobře vedné pilates a nebo velmi dobře vedené orientální tance.
@Ou a Anonymní, ano, stěry mám za sebou už minulý rok, chlamydie, ureoplasma, streptokok, e-coli … nic tam není. jen kvasinky. mám vysledované potraviny, co mi to zhoršují. takže se jim vyhýbám.
hormonální panel dr. nedělala. dnes jsem jí zrovna říkala, že se to zhorší vždy po menstruaci a po plodných dnech. ale … ph a ty laktobacily tam určitě nebudou celou dobu. byla jsem tam několikrát v průběhu cyklu a vždy byl výsledek stejný. jen se liší moje pocity, zda výtoky ano nebo ne.
na detox pochvy se rozhodně nechystám, z logiky věci, je to hloupost.
@Anonymní píše:
@Verun83 reknu, co zabralo mne.. po nekolika zanetech, antibiotikach apod… kazde rano laktobacily z lekarny a jogurty.. hodne zeleniny, ovoce, omezit sladke, lactobacilove vlozky cca mesic (koupis v rossmanu)… sem tam popijet kontryhel, vyzehlit rucniky, spodni pradlo, nepouzivat zadna mydla tam, zadne vany, zkus brat enzymy.. a po dobrani atb jsem 10 dni uzivala gyntimu probiotic a ted si je zavadim 2krat do tydne.. mela jsem osklive zanety behem leta a ted se zda, ze je to celkem ok (tuktuk) je to o celkove imunite, no.. stery na ureoplazmata ti delali?
jaké laktobacily jsi užívala? jogurt myslíš jako na jídlo nebo zavádět?
někdo zavádí, radši se ptám.
@Verun83 hele mela jsem asi nekolik druhu.. lactocare - takovy zvejkaci, ty jsou prima.. ted mam nejake, co mi poradila lekarnice a jogurty jim, nezavadim.. jako dobrej zpusob toho, jak tam ty lactobacily dostat mi prijdou ty vlozky.. tamponum se vyhybam.. to mi poradili na gynde.. jo a taky prelecit partnera, sex s kondomem..
ahoj, škoda že ti nesedí ten Fermalac vaginal - jak píšeš, žes to zkoušela jednou a pálilo tě to… - pro mě je to učiněný zázrak, lituju, že jsem to neznala dřív. Já si preventivně zavedu 1× týdně na noc čípek a musím zaklepat - nemám absolutně žádné problémy, žádný diskomfort, pálení - nic takového a to jsem v létě byla skoro denně v chlorované vodě v bazénu - ani jeden problém. Jedině že to musí být stabilně v ledničce, ale to celkem nevadí. Četla jsem studie, že na mikroflóru v pochvě je tohle to nejlepší - i to složení laktobacilů, které obsahuje - je tam totiž jako v jediném přípravku (myslím přípravky - čípky do pochvy) nějaký laktobacilus Rhamosis (to je určitě špatně napsáno, nepamatuju si to přesně, ale je to laktobacil na „r“ - a ten je právě naprosto unikátní na úpravu poševního prostředí).
Pak bych radila taky ty probiotické vložky - ale to už znáš, taky super věc, kupuju už si jenom ty.
Ještě je dobrý probiotický intimní krém ELLEN - to je jako jenom spíš zevně, ale taky super. Jako jediný z těch krémů NEOBSAHUJE vodu (jiné ty intimní krémy mají ve složení hned na jednom z prvních míst vodu, ten Ellen právě ne) - je sice dražší, a musí se spotřebovat do 30 dnů, ale používám jen ten - wwww.ellen.cz - tam se to dá dočíst.
@Anonymní píše:
@Verun83 hele mela jsem asi nekolik druhu.. lactocare - takovy zvejkaci, ty jsou prima.. ted mam nejake, co mi poradila lekarnice a jogurty jim, nezavadim.. jako dobrej zpusob toho, jak tam ty lactobacily dostat mi prijdou ty vlozky.. tamponum se vyhybam.. to mi poradili na gynde.. jo a taky prelecit partnera, sex s kondomem..
jogurty nejím. probiotika užívám biokult 14. ale asi vyzkouším ty probiotické vložky.