Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni mám doma téměř ročního chlapečka který má od zavedení příkrmů problémy s kakáním, jde tak jednou za 3 dny, první den bez kakaní je dobrý, druhou noc už se začne kroutit a třetí mi většinou propláče, řešila jsem to s dr ta mi jen doporučila nějaké trubičky do zadečku v kterých je projímadlo a to jsem mu odmítla dávat, protože pak by se mi bez toho nevykakal vůbec. V lékárně nám doporučili Laktulosu jak se podává? každý den ráno? Nebo pokud nepujde 3 dny tak mu to ten 3 den dám? je to návykové? jak dlouho v kuse se to může používat. Nemáte ještě nějaké nápady jak mu to kakání usnadnit. starší dcera má zase opačný problém kaká za nás za všechny
Nevím, jak je to s Laktulosou u malých dětí, ale obecně platí, že je hrozně důležité při jejím užívání hodně pít, jinak tělo spíš zacpe. Já ji užívám denně kvůli hemoroidům po porodu a pokud hodně piju, je to paráda. Při malých dávkách nezpůsobuje průjem, ale prostě zpravidelní a změkčí stolici. A když jsem ji kupovala, říkali mi v lékárně, že je opravdu šetrná, nenávyková a mohou ji i malé děti. Jinak je nejlepší užívat ji prý po ránu.
Laktulosa návyková není, já ji beru při potížích, pokud je to jak píšeš, dala bych druhý den večer a případně třetí ráno. S dávkováním ti určitě poradí v lékárně. Je to sirup, sladký jako cumel. Jinak na zácpu takové ty běžné rady, hodně ovoce, hodně pít, švestky, pokud je to takhle dlouhodobé, pouvažovala bych, jestli nepozměnit skladbu jídelníčku…
Já malýmu dávala Lactulosu asi ve 2 měsících na doporučení dětské a moc mu pomohla.. Jinak už na něj zabírala jen rekt. rourka.. Já jsem dávala 2ml každý večer, k tomu je nutný dostatek tekutin, jak už tu zaznělo. Není přímo projímadlo, ale stolici změkčuje a pak jde líp ven.. Jen když bys chtěla pak vysadit, tak ne najednou, ale postupně snižovat dávky (já dávala ty 2ml, pak stačil jen 1,5ml, pak pár dní jen 1ml, pak 0,5 a nakonec jsem vysadila a už nebyla potřeba
)
Díky za diskusi, řeším u syna (19m) taky problém s kakáním, dnes mi tu Lactulosu mamka doveze, tak jsem zvědavá..
Taky jí malému dávám, co máme příkrmy, mu to jde hrozně ztuha a někdy chudánek jen tlačí, valí očička a v plence nic..nedávám jí denně, jen když už fakt tlačí a vzteká se..vždy nám pomůže, průjem po ní nemá, jen mu to pak jde lehčeji a kajdí mi pak i 3× za den..a je vidět jak se mu uleví..vynechala jsem z příkrmů na chvíli mrkev a rýži, to prý hodně staví a stejně byl ucpanej..dávám mu pít švestičkovou štávu od hippu a je to dost znát, že mu taky pomůže. Můj synovec má s kakáním problémy ještě ted ve 4 letech, nikdo mu nic nezjistil, jen to má prostě tak tuhý, že než to vytlačí, tak někdy i brečí, takže u nich taky laktulosa vede..pije hodně a dost se prolévá mlíkem, má ho moc rád, ale mléko by mu přece nezpůsobovalo časté zácpy.