Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
už přes dva roky se s manželem snažíme o mimi a samosebou se nedaří. Beru Euthyrox a preventivně Metformin. Sama se napájím až do 12. dne cyklu kontryhelem. Mám za sebou léčbu Proverou (3cykly) a teď mezi dvěma cykly Clostíku, ale doktor říká, že jesi to nevyjde pošle mě rovnou do CARu a to moc blízko nemáme teda. Jinak mě trápí bolesti nebo píchání v podbřišku a bez léků nepravidelná ms. Podle doktora neovuluji. Já teda nejsem zrovna štíhlá (156cm/88kg)
ale ještě se mi nikdy nepodařilo zhubnout.
Nabídl mi dvě varianty vyšetření buďto klasická laparka, kterou mi teda dost hanil, jak je náročná pro tělo (uznal, že z ní získáme víc informací) nebo pokud si zaplatím 1500 za kontrastní látku může průchodnost zkouknout on na ultrazvuku.. Tlačí mě samozřejmě k sobě.. Ale vydělávat musí, takže se mi moc nelíbí do čeho mě tlačí..
Nebyla jste na tom některá? Co byste si vybrali vy?
Já bych šla do laparky, jediné co je na ní náročnější pro tělo, je celková anestezie, což zas taková hrůza není, pokud je člověk zdravý…ta vypovídací hodnota je určitě větší
@alenka84 píše:
Já bych šla do laparky, jediné co je na ní náročnější pro tělo, je celková anestezie, což zas taková hrůza není, pokud je člověk zdravý…ta vypovídací hodnota je určitě větší
Děkuji za názor, já sice anestezii snaším špatně ať je jakákoliv, vždy zvracím.. Doktor furt, že nemáme kam spěchat, že sem mladá, proč se nechat řezat když to jde jednodušeji.. Nedokážu se pořádně rozhodnout:) ale přikláním se spíš k laparce, prý se krom informací o mém stavu i nějaký ty průšvihy opraví.. tak v to mám velkou naději, ale vždy jsem se snažila poslechnout doktora..
Tak proti zvracení ti můžou ke konci narkózy něco připíchnout a nevolnost eliminovat, to záleží na domluvě s anesteziologem…při laparce se právě moc neřeže, já z ní mám dvě malinkaté dírky
@Trinetka byla jsem na laparoskopii a sla bych do ni byt tebou
Jj asi ta laparka vyhraje, jestli si uhádám u doktora tu doporučenku.. Předpokládám, že jen tak sama do nemocnice nenakráčím že to chci:) A o tom ultrazvuku ste žádná z Vás neslyšela? Některá Vaše známá na tom nebyla?
Já se v tom teda houbelec vyznám, ale mnohem radši bych podstoupila vpich kontrastní látky než celkovou narkózu a díry do břicha. Bez ohledu na to, že lékaři zaplatím nějaké peníze. Těch 1500,– není moc a rozhodně to tělo nezatíží tak, jako klasická laparka. Až kdyby díky té kontrastní látce nic nezjistil nebo by to na UTZ bylo špatně viditelné, podstoupila bych laparku.
@Trinetka Já bych v zvolila nejprve tu méně zatěžující, to je UZ i za tu cenu, pokud nic nezjistí, pak laparoskopii. Celková anestezie je zátěž pro tělo na delší dobu…a chcete těhotnět, a navíc tělo i „rozhodí“ a tím se šance zase sníží.
@BaMaK píše:
@Trinetka Já bych v zvolila nejprve tu méně zatěžující, to je UZ i za tu cenu, pokud nic nezjistí, pak laparoskopii. Celková anestezie je zátěž pro tělo na delší dobu…a chcete těhotnět, a navíc tělo i „rozhodí“ a tím se šance zase sníží.
No mě spíš jde o to, že si myslím, že mám opravdu nějakou endometriozu a podobný.. a že mě laparka stejně nemine.. ale doktor mě tlačí na vyšetření k sobě a jsem na vážkách.. ale miminko chci, 2 roky je strašně dlouhá doba, nadějí a zklamání a mě už nebaví být při zdi, za celý dva roky mi udělal jen hormonální profil, díky kterýmu teď vím že mám špatnou štítku, předepsal 3 balení provery a teď podruhé clostík.. Všechny holky se kterýma sem se o tom bavila jen něvěřícně kroutí hlavama, že oni už maj dávno tamto za sebou a tamto a to to zkouší třeba jen rok. Genetiku a podobný věci myslím.. Nebo i tu laparku.. Já už chci taky vědět co mi je
, podle něj jde o to, že sem tlustá a mě přijde, že i objemnější holky než já mají mimíska, takže mu to prostě nechci věřit. Jo jasně, že by mi zhubnutí přidalo na šancích otěhotnět 5-10%.. Ale hubnout se snažím neustále..jen mi to nejde
@Trinetka Jak myslíš. Chápu, že pokud toužíš po mimču, tak je každý měsíc dlouhý, ale 2 roky je doba kdy se čekána spontánní otěhotnění, samozřejmě pokud ženě není 40 let. A výraznější endometriosa je vidět i na UZ, zvlášť při menstruaci je tekutina v břiše vidět. S váhou je to individuální, někdo trochu zhubne a hned otěhotní, někdo má 150kg a těhotní bez problémů…to si nevybereš. A genetika? To spíš při opakovaných potratech. A taky ta štítná žláza v tom může hrát roli. Ale je to tvoje rozhodnutí. Já jen napsala svůj názor. Tak hodně štěstí.