Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Petta píše:kacabus píše:
Dík moc, raději napíšu mamce, at ho hlídá, což ona samozřejmě dělá…takže když s ním třeba zítra půjdu k doktorce, tak nic nepozná? to je pěkně blbí…Ahoj, jak je malému? Noc byla klidná? A Ty už se cítíš líp?
Ono bude úplně stačit, když doktorce řekneš, že máš laringitidu a malý má kašel především v noci. I kdyby nic neslyšela, tak Tě může alespoň vybavit léky (nejspíš čípkem Rectodelt) pro případ, že se malému laringitida objeví taky.
Ony na to stejně žádné preventivní léky nejsou, většinou se dávají nějaká antihistaminika, aby se zmírnil ten otok. Jinak se to řeší až při akutních problémech.
December, on Ti toho doktor asi fakt moc napsat nemůže, na ty záchvaty u dětí se používají kortikoidy a různé jiné dryáky typu Prothazin, Prednison apod., ale pro těhotné to rozhodně vhodné není.
Určitě to chce udržovat chladný vlhký vzduch, pak můžeš zkusit zábal, dobrý je olejový. A případně můžeš ještě homeopatika.
Ahoj dík za optání, pořád stejně…je to sice o malinko lepší, ale na to že mám prášky do zítřka nevím nevím. matesi je líp, což je dobře
![]()
Petta píše:kacabus píše:
Dík moc, raději napíšu mamce, at ho hlídá, což ona samozřejmě dělá…takže když s ním třeba zítra půjdu k doktorce, tak nic nepozná? to je pěkně blbí…Ahoj, jak je malému? Noc byla klidná? A Ty už se cítíš líp?
Ono bude úplně stačit, když doktorce řekneš, že máš laringitidu a malý má kašel především v noci. I kdyby nic neslyšela, tak Tě může alespoň vybavit léky (nejspíš čípkem Rectodelt) pro případ, že se malému laringitida objeví taky.
Ony na to stejně žádné preventivní léky nejsou, většinou se dávají nějaká antihistaminika, aby se zmírnil ten otok. Jinak se to řeší až při akutních problémech.
December, on Ti toho doktor asi fakt moc napsat nemůže, na ty záchvaty u dětí se používají kortikoidy a různé jiné dryáky typu Prothazin, Prednison apod., ale pro těhotné to rozhodně vhodné není.
Určitě to chce udržovat chladný vlhký vzduch, pak můžeš zkusit zábal, dobrý je olejový. A případně můžeš ještě homeopatika.
Děkuji Ti za rady
ale rozhodila jsi mě tedy s tím Prednisolem a kortikoidy… Laringitida mě totiž přepadla na dovolený v Alpách a jelikož byl muj stav „už dost vážný“ (už jsem měla problémy dýchat…), doktor mi píchl kortikoidy, nasadil prednisol a inhalátor opět s kortikoidy… s tím, že toto množství miminku neublíží - to jsem brala 4 dny. POmohlo mi to ohromně, ale teď jsem z toho teda vedle… ![]()
Ještě jeden dotaz za jak dlouho bych měla být OK, stále totiž nemám hlas…doma toho začínají pěkně zneužívat
![]()
December píše:
Děkuji Ti za radyale rozhodila jsi mě tedy s tím Prednisolem a kortikoidy… Laringitida mě totiž přepadla na dovolený v Alpách a jelikož byl muj stav „už dost vážný“ (už jsem měla problémy dýchat…), doktor mi píchl kortikoidy, nasadil prednisol a inhalátor opět s kortikoidy… s tím, že toto množství miminku neublíží - to jsem brala 4 dny. POmohlo mi to ohromně, ale teď jsem z toho teda vedle…
Tak to mě mrzí, že jsem Tě vyděsila. Předně musím napsat, že nejsem doktor, píšu jen zkušenosti s mými dětmi (tj. cca 18záchvatů různého stupně, včetně těch nejzávažnějších) plus zkušenosti vyčtené z netu.
S těmi kortikoidy jsem to myslela tak, že se dávají jen v těch nejvážnějších případech a u těhotné se to určitě zvažuje o to víc. Psala jsem to, abych Tě uklidnila, proč Ti nic nenapsal.
V tom případě z Alp, ale byla situace jiná. Pokud jsi měla už potíže s dýcháním, tak jednorázové užití kortikoidu je pro miminko menší zlo než dlouhodobý nedostatek kyslíku. Pokud doktoři věděli, že jsi těhotná, určitě se snažili Ti pomoct tak, aby neublížili miminku. Vážně se neboj.
Takže se omlouvám, za zbytečné nervy ![]()
kacabus píše:
Ještě jeden dotaz za jak dlouho bych měla být OK, stále totiž nemám hlas…doma toho začínají pěkně zneužívat
Asi nepotěším, ale malý to měl nejdýl cca týden ![]()
Petta píše:kacabus píše:Asi nepotěším, ale malý to měl nejdýl cca týden
Dneska už mluvím líp, tak se ti zlepšuje. Tak bych v pondělí už mohla do práce
![]()
Petta píše:December píše:
Děkuji Ti za radyale rozhodila jsi mě tedy s tím Prednisolem a kortikoidy… Laringitida mě totiž přepadla na dovolený v Alpách a jelikož byl muj stav „už dost vážný“ (už jsem měla problémy dýchat…), doktor mi píchl kortikoidy, nasadil prednisol a inhalátor opět s kortikoidy… s tím, že toto množství miminku neublíží - to jsem brala 4 dny. POmohlo mi to ohromně, ale teď jsem z toho teda vedle…
Tak to mě mrzí, že jsem Tě vyděsila. Předně musím napsat, že nejsem doktor, píšu jen zkušenosti s mými dětmi (tj. cca 18záchvatů různého stupně, včetně těch nejzávažnějších) plus zkušenosti vyčtené z netu.
S těmi kortikoidy jsem to myslela tak, že se dávají jen v těch nejvážnějších případech a u těhotné se to určitě zvažuje o to víc. Psala jsem to, abych Tě uklidnila, proč Ti nic nenapsal.
V tom případě z Alp, ale byla situace jiná. Pokud jsi měla už potíže s dýcháním, tak jednorázové užití kortikoidu je pro miminko menší zlo než dlouhodobý nedostatek kyslíku. Pokud doktoři věděli, že jsi těhotná, určitě se snažili Ti pomoct tak, aby neublížili miminku. Vážně se neboj.
Takže se omlouvám, za zbytečné nervy
Jeeee - ty se vůbec neomlouvej. Vím, že jsi mi chtěla odpověď a poradit a né mě děsit. Já to spíš tak nějak konstatovala… dnes jdu na kontrolu, ale myslím, že mě doktor nechá ještě doma… ono o to lépe, když mě nemůže ničím pořádně léčit…
A v týdnu jdu ke své gyn doktorce a ta mi určitě potvrdí, že léky mně podané byly v mezích… ![]()
Maminky, znám laryngitidu jako pacient i jako máma dětí. Mám po četných operacích hrtanu, takže na laryngitidy trpím od dětství do současnosti. Někdy lehké, někdy velmi těžké průběhy. Skutečnost, že ten pocit sama znám a vím, co a jak zabírá, mi teď pomáhá i jako mámě. Klasické rady jako studený vlhký vzduch jsou samozřejmostí. Rohodně pomáhá napřímená svislá poloha a malinko zvednout bradu, aby se dýchací cesty zcela napřímily. Velice účinné je kontrolované dýchání - pomalý táhlý nádech nosem a pomalý táhlý výdech ústy. Absolutně důležitý je klid - musíte udržet u dítěte pohodu a i přes váš obrovský stres zkusit dítě zabavit (třeba hvězdičkama na noční obloze). Pokud dítě pláče, stav se pak hrozně prudce zhoršuje.
Bohužel jsem sama středně těžkou laryngitidu prodělala včera ráno a dnes v noci to „chytla“ (ano je to virová infekce) moje dvouletá dcera. Byla jsem vyděšená jak malý čokl, ale nosila jsem ji zabalenou v dekách v náručí na zahradě a pozorovaly jsme hvězdy. Byla venku, koukala vzhůru, čímž si krk sama napřímila a já s ní dýchala a vůbec nemluvila. Jen ukazovala pomalé táhlé dýchání - nemluvit, neměnit polohu. Klid. A trpělivost.
Sama ještě musím říct, že mi pomáhá popíjet po malých douškách teplý čaj. Po každém doušku prodýchat a další doušek. Studené mi naopak vadí. A ono to bude obdobně i s těmi obklady na krk, někdy dělá dobře teplo, někdy chlad. Já sama hlasuji pro teplo.
Držím pěsti a bojím se dnešní noci ![]()