Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, kamarádka má syna, který také trpí na laryngitidy, ale asi to teda nemá tak vážné jako vy. Co mi ale říkala, tak prý používá priznicův obklad na krk, nějakej vylepšenej. Myslím, že se to jmenuje mamavis…jen to zapne na suchej zip malýmu kolem krku sucháčem. Jinak mu teda otvírá okno, když je venku zima, nebo k otevřenýmu mrazáku…
@Andule123 koukala jsem na ten mamavis a zajímalo by mě, zda se tyto zábaly na hrudník dají použít i jako olejové, zda s tím máte ve firmě nějakou zkušenost. Jak to pak funguje při praní nebo zda se tam při olejovém zábalu dá dát nějaká folie, aby se zábal od oleje nezašpinil.
Ptám se tebe, protože je mi jasné, že jako uživatel s jedním příspěvkem, který hned doporučuje nějaký produkt, tak tento produkt prodáváš.
Holky Mamavis máme doma. Objednala jsem ho za ty hříšné prachy a malý ho nechce, je dost vysoký a stěžuje si na ten sucháč, že ho tlačí, koupila jsem mu dětskou velikost. Ale on je takovej cíťa, tak možná, že jiným dětem to nevadí. Ale je tam taková šikovná kapsička, do které se dává cibule a je to prý na uvolnění při rýmě, to zase zní zajímavě…
Zakladatelka : Obnovuji diskusi Lryngitida sourozenci.
Holky, tak jsme se včera vrátili z nemocnice, mladší syn (teď má 2 roky) má laryngitidu taky.
Starší přinesl bacila ze školky, jak už je velký, tak záchvat zvládnul s pomocí Prednisonu prášku, nedusil se a normálně se vyléčil doma. Mladší syn začal dva dny po něm nachlazením a třetí noc dostal záchvat laryngitidy (poprvé) a už jsme frčeli rychlou do nemocnice, kde si 4 dny poležel. Po zaléčení jsme teď doma.
Takže moje obavy, že když trpí na laryngitidy starší sourozenec, může i mladší se potvrdily, píšu info, aby jste byly na pozoru
.
A ještě k Mamavisu zábalu na krk, starší se umoudřil a nosí ho, takže za mě jo, je to pohodlnější, než motat kapesníky…
Jen jsem ho v tom nechala pospat a jak se mi zpotil, tak zadu, jak je suchý zip, se mi malinko osypal…
Ahoj, obnovuji diskusi a spíš se potřebuji vypsat. Ta potvora je u nás každoročně, vždycky byla už od malinka u prostřední dcerky. Ale teď si zasedla I na zbytek dětí. A jako pozorovat dusící se 7 měsíční mimino fakt není můj šálek kávy. A já jsem z toho fakt hotová. Doktor nám dává už 2 čípky domů. Včera jsem tam byla u něj po ataku s nejstarším (4 roky), dneska naklušu s miminem, nelíbí se mi to a modlím se, aby to nebylo horší, třeba chycené plíce.
A manžel musí dneska do Prahy řešit daně. Babičku sice máme, ale je jí 75 a už nezvládne tolik hlídat. Nejstarší syn je navíc citlivka a teď, jak je mu špatně, je všechno důvodem ke špatně zvladatelnému hysterickému pláči. A já tu sedím u kafi a přemýšlím, jak zvládnu dnešní den.
@Modesta ja si myslim, ze s tim miminkem vas posle do nemocnice. u takhle malych deti je to nebezpecny, pred rokem jsem skoncila se stejne starym v nemocnci na jip
@Modesta Naskakuje mi husí kůže, jen co čtu váš příspěvek. Čípky máme doma taky, nechávám je pro nás připravit v jedné lékárně v Praze, mají od nich záruku půl roku. Nemocniční jen 2 měsíce. Já se dopracovala do stádia fóbie z laryngitidy, jak vidím venku pošmourné počasí, tak jen čekám, co se bude dít…
Moc držím palce, ať to všechno zvládne -te my teda používáme doma ještě zvlhčovač a budu kupovat ultrazvukový inhalátor EASYNEB, aby inhalovali aspoň Vincentku - preventivně…
Do nemocnice jsme naštěstí nemuseli, ale syn to má už lehce chycené na pruduskach. Právě jsem mu odsala nos, bylo neuvěřitelné, co všechno tam měl. Nemocní jsme už všichni, I když my mámy nemáme nárok ![]()
Doktor mi řekl, že musím často větrat a snížit teplotu v bytě. Tak to zkouším, blbé je to mimino, které už leze. Musí mít 2 vrstvy. Zvlhčovač vzduchu máme, pouštíme ho na noc. Je to super věc a fakt doporučuji. Dávám do toho pár kapek eucalyptového oleje.
@Modesta Jo jo s tím vzduchem, my spíme při 18 stupních, trvalo mi, než jsem si zvykla, jsem strašně zimomřivá. Ale na dětech jde vidět, že jim to svědčí. Jinak v obýváku těch 20 asi.
Když byl mladší malinký, tak spával ještě v bavlněné čepičce..
Jinak moje děti mívají laryngitidu někdy bez rýmy. Z plného zdraví najednou v noci záchvat, někdy tomu předchází lehké nachlazení…Nezbývá než věřit, že z toho vyrostou…
Napsala jste to výstižně: Nemocní jsme všichni, I když my mámy nemáme nárok
![]()
Tak jo. Bráchové okoukali od ségry laryngitidu, takovou srandu. Teď jdeme z pohotovosti, dcerka má zánět ucha. V počátečním stádiu, naštěstí, takže se to nebude píchat, ale rozezene se to kapickami.
@Modesta já tu momentálně nervově šílím že staršího a promiň, když jsem přečetla tvůj příspěvek o 3!!! dětech s larynou, z toho jedno 7 měs.!!!, tak jsem se až hysterický rozesmála. Posílám ti podporu a pevné nervy a přání at to dáte aspoň takto na dalku
úplně mám husí kůži za tebe…
Syn, 4,5 let, laryng asi od 12 měs., Ale brutální, první roky vždy rychlou do nemocnice, i tam to trvalo, než ho rozdychali. Loni na střídačku nemocnice nebo doma s prednisonem. Loni ji měl co 3 tydny
, to bylo něco šíleného, protože týden zimy a suchých kašlu, kdy čekám, kdy to přijde, týden laryngitida, která vrcholila rychlou/prednisonem, týden vykašlávání a nanovo!. Do toho roční, který nedával tu zimu v baráku a věčně nachlazený. Poslední loni byla v červnu a jestli nenávidím laryngitidy, tak v červnu to bylo úplně beznadějné. V nemocnici ještě rypali a prý kdybych dala stoptussin a sedla k mrazáku, tak nemusel skončit v nemocnici. Haha…
Letos se skolkou od října co měsíc až dva, ale už není na lécích, stoptussin a fenistil davam fakt až v nouzi, a kortikoidy mel jen v listopadu.
Od konce ledna bojujem se suchým kašlem. Podařilo se zahnat laryngitidy, ale od té doby velký suchý kašel po ránu, přes den párkrát taky, a v noci taky, když není okno dokořán. Teď dva dny se to zhoršuje, zrovna teď tu 3/4 hodinu už čekám, co bude. Okno dokořán, zima… Vzbudil se, já ve sprše, on řev a tím si to rozdrazdil. Pokaždé mám zaple stopky a sleduju intervaly mezi kašlem. K dr jsem nešla kvůli nemocným, ale v úterý tam zajdem na poslech. Ona mu předepíše stoptussin, fenistil a dithiaden na noc. Snažila jsem se přírodně, ale mám strach, kašle už dva týdny. Hrozně ho dráždí suchý vzduch, teplo. Takže u nás jak v ledarne, kosa. Venku jsou pořád mlhy a vlhko a smrad z komínů, tak to ho dráždí též. Zvlhčovač je milionová věc, u nás nepostradatelná. Drzim ti palce. Já letos se psychicky jakž takž drzim, ale loni jsem byla vyřízená, ten strach a bezmoc. Brr když si vzpomenu, k nám to má rychlá v zimě 20 minut, děcko v náručí v zimě venku a i přes prednisonem modralo a nemohl dýchat… Hnusná nemoc.
P. s mladší to od něj nikdy nechytl.
Jo ještě dodám, alergie nemá, jen intolerance na laktózu. Ale má rozborenou imunitu, bere bronchovaxon. On s tou imunitou je tragicky, stačí se podívat na někoho s rýmou a šup, má ji a u nás ryma- jistota, že bude laryngitida.
Ježíši marja, aspoň takhle na dálku na tebe myslím. Mmch kamarádky syn měl taky larynu a zavolali záchranku. Její pediatr jí pak vynadal, co otravují RZ, když můžou přeci kluka hodit do auta
my tam poprvé dceru vezli autem a nám zase vynadali, že musíme vždycky volat RZ, protože nedokážeme dobře zhodnotit stav dítěte.
Takže nejstarší je na tom aktuálně nejlépe. Jenom má suchý kašel a rýma už přechází. Pak je na tím dcera. Ta má zánět v uchu (je fakt velká sranda jí tam kapat), dost kašel a rýmu, ale dá se to. No a to nejmladší mimino to má na hlasivkach a na pruduskach. Včera se manžel napařoval nad vincentkou, tak si ho vzal k sobě. Mimino nejdříve nechtělo, ale pak se mu tak ulevilo, že tam usnulo. Takže ho manžel krásně podržel nad parou, aby to mělo co největší účinky, a fakt že jo. Noc byla daleko lepší.
K té RZS
Naposledy jsme chtěli aktivně sami dovézt mladšího na pohotovost, jenže jak jsme s ním začali manipulovat, plakal a dusil se ještě více. Tak jsem ho v obýváku uložila zpátky do ohrádky, hodně přikryla a otevřela na něj okno, než přijedou a přítel je šel čekat před barák. Nakonec se hodně dusil i jim při nakládání do sanitky, že mu museli něco stříknout přes nos a vezli nás pod kyslíkem.
A ona je to pravda, už vidím, jak někde na silnici naviguji přes operační sanitku, kam pro nás mají přijet, když je ten stav s laryngitidou jak na houpačce. A já jsem vždycky totálně nerves, že bych asi ani přesně nedokázala říct, kde jsem… ![]()