Láska k dcerám

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.3.22 10:13

Já moc děkuji za vaše reakce.

Jsem “ráda” že v tom nejsem sama.

Dnes jsem zkusila podle rady mluvit přes plyšáka, zvládly jsme dnes učesat culík 🌸 dcera byla docela překvapená a zabralo to. Diky 🌸

• Citovat
  • Upravit
12882
20.3.22 10:40

Ber to tak, že ta hodná milá poslušná může jednou třeba taky být neprůbojná, unylá, nerozhodná. A ta vzteklice se svojí energií se jí bude zastávat, bude jí tahat do aktivit, bude jí pomáhat se rozhodnout a postavit za sebe :nevim:

Samozřejmě to tak být vůbec nemusí, ale může. Já v popisu chování mladší dcery vidím i hodně dobrého, umí si prosadit svou, umí si vymezovat hranice (po svém dětském způsobu), má hodně energie (co bych za to dala :lol: ).

Zkus si je představit jako dospělé a uvidíš, že každá povaha má něco do sebe :palec:

A jestli je to aspoň trochu možné, zkus si do mladší neprojektovat všechny vlastnosti, co ti vadily na ex, to je lehká cesta do pekel.
Já osobně bych se na tvém místě klidně jednou za čas ještě vypovídala s nějakou online psycholožkou nebo tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
20.3.22 13:06

Zkus si přečíst něco o teorii typů, např. knížku Nejsou stejné. Autorka tam mj. zmiňuje, že je přirozené, že rodič může k jednomu dítěti tíhnout víc než k druhému, právě kvůli stejnosti nebo odlišnosti osobnostních typů. A taky díky té knížce dokáže člověk líp přijmout, že se někdo chová a uvažuje úplně jinak (jak dospělí, tak děti). Jsou tam taky různé tipy, jak např. dětem podle osobnostních typů pomoct s učením nebo orientačně pro jaké profese se hodí.

Ale na co bych se ve vašem případě zaměřila, to je výchova - předpokládám klasická tj. autoritativní výchova s tresty. Některé submisivní děti se podřídí a vypadá to, že taková výchova funguje, jsou to hodné holčičky a hodní chlapečkové. Jiné temperamentnější děti ale mohou otevřeněji dávat najevo (většinou agresí) svoje pocity nespokojenosti a nepohody, které v nich tlak ze strany rodičů vyvolává. Některé děti rezignují a vypadá to, že je jim všechno jedno. Jiné začnou podle velikosti třídit plyšáky a autíčka a tím se uklidňovat. Obranné mechanismy jsou různé.
Zkusila bych na tvém místě jít cestou respektujícího rodičovství. Přečti si třeba knížku Pohodové rodičovství, AHA rodičovství, Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, Respektovat a být respektován, Výchova bez poražených nebo cokoli jiného na téma respektujícího rodičovství. Jsem přesvědčená, že už jenom přečtení takové knížky tě s mladší dcerou trochu sblíží, protože pro ni budeš mít větší pochopení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.3.22 13:53
@pet p píše:
Zkus si přečíst něco o teorii typů, např. knížku Nejsou stejné. Autorka tam mj. zmiňuje, že je přirozené, že rodič může k jednomu dítěti tíhnout víc než k druhému, právě kvůli stejnosti nebo odlišnosti osobnostních typů. A taky díky té knížce dokáže člověk líp přijmout, že se někdo chová a uvažuje úplně jinak (jak dospělí, tak děti). Jsou tam taky různé tipy, jak např. dětem podle osobnostních typů pomoct s učením nebo orientačně pro jaké profese se hodí.Ale na co bych se ve vašem případě zaměřila, to je výchova - předpokládám klasická tj. autoritativní výchova s tresty. Některé submisivní děti se podřídí a vypadá to, že taková výchova funguje, jsou to hodné holčičky a hodní chlapečkové. Jiné temperamentnější děti ale mohou otevřeněji dávat najevo (většinou agresí) svoje pocity nespokojenosti a nepohody, které v nich tlak ze strany rodičů vyvolává. Některé děti rezignují a vypadá to, že je jim všechno jedno. Jiné začnou podle velikosti třídit plyšáky a autíčka a tím se uklidňovat. Obranné mechanismy jsou různé.
Zkusila bych na tvém místě jít cestou respektujícího rodičovství. Přečti si třeba knížku Pohodové rodičovství, AHA rodičovství, Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, Respektovat a být respektován, Výchova bez poražených nebo cokoli jiného na téma respektujícího rodičovství. Jsem přesvědčená, že už jenom přečtení takové knížky tě s mladší dcerou trochu sblíží, protože pro ni budeš mít větší pochopení.

Moc dekuji
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová