Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Baruna123456 píše:
Díky:-) to mi zatím na orientaci stačí. Tu diskuzi znám, ale je tak pekelně dlouhá, že to fakt nemůžu číst celé. Takhle je to lepší…Ještě nemáš zkušenost s Anavy easy?
Na první pokud bych koupila 3 kalhotovky, 1 easy, 2 svrchní kalhotky PUL (Imse Vimse, Anavy, Haipa Daipa) a separačky a uvidíš…:) My jsme moc spokojení…
Děkuju moc! Ty Anavy jsou hodně vtipné vzhledově, i to mě nalákalo, zkusím…ještě poslední-kolik tak těch vkládaček do easy? A dlouhé nebo krátké? Je to prostě opravdu jen na doma. A dají se do toho nějak poskládat čverce v případě nouze? Jako za 20 minut jdeme pryč, tak jen na chvilku apod. A znáte/máte někdo tu „megerku“? Od Šijeme dětem…
@Baruna123456 píše:
Děkuju moc! Ty Anavy jsou hodně vtipné vzhledově, i to mě nalákalo, zkusím…ještě poslední-kolik tak těch vkládaček do easy? A dlouhé nebo krátké? Je to prostě opravdu jen na doma. A dají se do toho nějak poskládat čverce v případě nouze? Jako za 20 minut jdeme pryč, tak jen na chvilku apod. A znáte/máte někdo tu „megerku“? Od Šijeme dětem…
Určitě do toho čtverec jde poskládat… Těch vkládaček - koupila bych třeba tři dlouhé jako náhradní ke každé easy… A uvidíš, jak vám to bude vyhovovat a kolik to pobere…To je hodně individuální…
Prosím o rady zkušených maminek látkařek
![]()
V listopadu čekáme první mimi a chtěla bych částečně používat látkovky.
Zatím mám cca 40ks klasických čtvercových látkovek, několik svrchních kalhotek různých velikostí a separační vložky do látkovek.
Ještě se chystám dokoupit cca 3ks snappi sponky - to by bylo asi vše.
Bude mi tahle výbava stačit nebo je nutné ještě něco dokoupit?
Látkovky bych chtěla používat na doma. Na ven, návštěvy a na noc bych chtěla jednorázovky.
Díky moc za rady
![]()
Ač jsem teda čtvercům nikdy na chuť nepřišla (používám jiné druhy látkovek), tak tipuji, že 40 čtverců je dost málo, obzvlášť počítám-li s tím, že tak minimálně dvacítku či více (posuzuji-li dle sebe) budeš točit na utírání pusinky, pod hlavičku (určitě si je označ, ať si je s těšmi na zadeček nemícháš)… Taky záleží, jak často budeš prát, zas jestli denně (ale na to bych nervy neměla), tak by to teoreticky stačit mohlo, on určitě jeden čtverec sám o sobě nic moc nepobere a v začátku budeš přebalovat třeba 10× denně. Taky jsem měla na noc papírové a prala jsem tak 25 ks co tři dny.
@SarkaLo Dokoupila bych ještě nějaké savé vkládací plínky a uvidíš.
Ty čtverce máš jen na prdelku, nebo i pod hlavičku/utírání blinkanců a spol.? To taky započítej do denní „spotřeby“.
Na ty pod hlavičku a ublinknutí mám koupené ty s obrázky, abych v tom neměla nepořádek ![]()
Savé vkládací plínky? Nejsou to ty separační?
@SarkaLo Ne, separační jsou aby se daly vyhodit s kakáním… u plně kojeného je zatím ani nepoužívám, vaječinu spláchnu sprchou a zbytek vyperu.
Vkládací plínky - materiál navíc, který bude vsakovat čůrání, ať nemusíš přebalovat každou chvíli.
Např. bambusové, bambus toho udrží víc než bavlna - i když u miminka by stačila i bavlna ![]()
Můžeš místo toho poskládat další čtverec třeba, ale i tak bude prcek za chvíli hodně pročůraný.
Samozřejmě nevadí a je i vhodnější častěji teda přebalovat, ale Jindra se nakojil, odříhnul a do dalšího kojení spal, tak jsem potřebovala, ať to plína vydrží.
Jak píše Pipet - separační plína je takový tenounký papír navrchu, který po pokakání vezmeš a spláchneš. Vkládací plínka je něco, co opravdu saje (samotný čtverec toho opravdu moc nepobere), obvykle obdélník - nudle z nějakého hodně savého materiálu, např. bambus apod., popř. můžeš za to savé jádro poskládat další čtvercovku. Ale teď vařím z vody, čtverec jsem zkusila namotat jen párkrát ![]()
Pokud máš zvlášť ty obrázkové, tak bych tu 40 zatím nechala, když tě to zaujme a zjistí, že máš málo, dokoupit je můžeš velice rychle vždycky.
já teda po příchodu z porodnice jen papírovala, látku jsem zkusmo vytáhla někdy kolem druhého týdne a až v měsíci jsem měla dostatek sebedůvěry, abych látkovala plně (tehdy ještě mimo noci, dovolených apod.).
A kolik je těch savých vkládacích potřeba?
Myslela jsem právě, že mimi dostane látkovku, ve které je ta separační a na vršek ty svrchní kalhoty a bude to stačit
![]()
Ty vkládací se normálně perou s látkovkami nebo jsou taky jednorázové?
Vkládačky nejsou jednorázové, normálně se perou.
Tak, jak to popisuješ, by to samozřejmě šlo, pokud by dítko čůralo fakt málo a ty bys přebalovala hodně často. Ale sám o sobě toho jeden čtverec opravdu moc nepobere. Takže buď jich dávat víc nebo do nich dávat ty vkládačky, např. něco takového:
http://www.branakdetem.cz/…busova-s.htm
nebo poskládanou vícevrstvou:
http://www.branakdetem.cz/…-natural.htm
to je vlastně čtverec z několika vrstev, který přehneš na třetiny a dáš dovnitř, aby to celé lépe sálo.
@ugluk takže jestli to dobře chápu - separační plenky pro mě zatím nemají moc smysl - ty tedy dokupovat nemusím.
A když koupím tyhle vkládací, tak do klasické čtvercové příjde vkládací a na to všechno dám svrchní kalhoty? Neproteče to a nebude mít mimi zadeček jak Ferda Mravenec?
Kolik těch vkládacích je potřeba?
Omlouvám se, že se tak blbě ptám, ale je toho tolik…
![]()
Ahoj, potřebuji dokoupit ještě cca 10 čtvercovek a jsem na vážkách, zda zainvestovat do plen z Ikei (oproti klasickým libštátským mají o dost větší gramáž a tudíž i savost), nebo zkusit Kiko pleny Lux (mají mít taky nějakou vyšší gramáž a vyjdou levněji než ty z Ikei). Poradí někdo, kdo má odzkoušené oboje?