Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Mamči, chtěla bych po novém roce začít s látkováním, tak bych se ráda zeptala, které plenky jsou pro malé mimčo nejvhodnější a kolik jich bude potřeba
prosím paďte nezkušené
![]()
Podívej se do této diskuze, holky ti určitě poradí. Nebo si jí přečti, ale je obsáhlá. ![]()
https://www.emimino.cz/…kovani/1649/
@danča1994 Ono taky dost záleží, kolik peněz do toho chceš investovat. Asi nejlepší varianta jsou novorozenecké kalhotkové plenky a přes to svrchňáčky. Až z novorozeneckých vyroste, tak potom jednovelikostní. No a nejekonomičtější varianta jsou klasické čtverce složené na novosklad plus bambusová vkládačka a svrchní kalhotky. Záleží fakt na spoustě věcí, třeba jestli budete látkovat i noci, nebo jen třeba doma ![]()
Můžeš se mrknout na tyto stránky, tam nejdeš vše potřebné, majitelky mají děti taky v látce a rády poradí.
www.anavy.cz
www.ekopleny.cz
www.veselepleny.cz
Moc díky za vše, ty odkazy byly poučné, jen nevím, kterou vybrat, je toho nějak moc a hlavně každý chválí, jen to svoje, aby se v tom člověk vyznal
koukala jse na ty bambusové, chválí je pro svojí super savost, tak bych jich zatím pár nakoupila a postupně dokupovala každý měsíc něco, mimčo budeme mít až v dubnu, tak abych to potom nehonila na poslední měsíc
pro začátek jich stačí 18-25 plenek, pár vkládaček a několikery svrchní kalhotky, jak jsem se dočetla, tak snad to nějak zvládnu nakoupit, myslíte, že je to levnější, než klasické papírovky?? ![]()
@danča1994 Já počítala, že jsem za celou výbavu dala 7000kč a látkuju už skoro rok. Takže pro mě je to určitě levnější. Ono je zas docela risk koupit celou výbavu před narozením, protože to třeba mimču nemusí sedět, nebo prý některým miminům vadí mokro…
Jinak moje výbaje je převážně ze čtverců, 10 kalhotovek a pár aio a vlněné svrchní kalhotky. Stačí mi to.
Trochu pozor na ty bambusovky, já mám Tots bots bamboozle a jsou sice úplně super, krásně sedí, sají, ale opravdu déle schnou. Takže celou výbavu bych si z nich asi nepořídila, je lepší to nakombinovat s něčím rychleji schnoucím nebo jich mít prostě víc. Mám jich cca 6 a pak mám ještě Popolini a nějaké AIO, které schnou rychleji. Když bylo v létě pár upršených dní, tak mi to nechtělo schnout a tyhle trvaly fakt dlouho. Tak to je jen má zkušenost ![]()
Za mě tedy říkám, že pokud chceš látkovat hned od novorozence, začni se čtvercema. a pokud nebude vadit mokro, což poznáš po pár dnech, kup si „malou výbavu“, tzn. třeba dvě kalhotovky. a zkus. a pak teprve objednávej větší vybavení. navíc pokud budeš látkovat, tak se stejně jednou za čas zamiluješ do nějakých plínek a bude ti buď líto, že tolik utrácíš )pokud si je kupíš) a nebo líto, že máš takovou výbavu, že už si je nekoupíš ![]()
čtverce(mám jich 36,poděděné), k nim troje svrchňáky a jednu snapku. a jako pojistku zbytek balíku jednorázovek z porodnice. a žlučové mýdlo, klidně na začátek v kostce (je lepší tekutý, ale je výrazně dražší). to je nej výbava pro miminko, který může být všelijaký - my třeba nakonec máme extrahubený dítě a kalhotovky z něj ještě budou dlooouho padat.
svrchňáky teď máme babylucy fix a jsou super. i poměr cena/kvalita perfekt
Ja jsem davala prckovy uz od narozeni bambusove plenky anavy easy, ze zacatku byli super, protoze byli i takovy silny a to dela dobre na kyclicky, sali taky dobre, schne to vazne dlouho, to je na prd, proto jsem si jich poridila 20 ks.Jak uz se ale zacal obracet na brisko a vic pohybovat, zacal pit i vic tekutin, tak to zaclo po stranach protykat, treba nekdy mel uplne procurany pizamko, kdyz s rano probudil:-(prislo mi taky, ze uz mu zacina vadit, jak je ta plenka obemna a kdyz se do ni vycura, tak trosku ztvrdne. Nakonec jsem plenky prodala a ted jsem naprosto spokojena s pamperskama, ono zas tolik neusetris na tech latkovkach, pocitej do toho i prasek na prani, vkladaci ceulozovi plenky(nebo jiny)aby nemel kontakt s tou procuranou bambusovou vlozkou, dale vodu a energii za prani, ja to prala skoro kazdy den. urcite budu mit jeste dalsi mimi, ale do nich uz bych znovu nesla.At mi nikdo nerika, ze jsou latkove plenky super, mozna jen v tom, ze setri prirodu, to je asi tak jediny plus:-)ale jestli i pres to budes kupovat, tak jedine ty bambusove anavy easy, ale…
hezky vecer ![]()
Já právě našim třem dětem dávala obyč plenky, teda dceři do šestinedělí, jak mi řikávali doma, to otrava a tam kde jsme bydleli, bylo špatné topení a v prosinci to špatně i schlo, na kluka jsem měla také obyč plenky, ale již jsem dávala i papírovky, na třetího syna jsem dávala od začátku papírovky a měl z nich plíseň, né z pamperskek, ale z těch tescových:) doktorka mi to řekla, tak jsem zase dávala pampers a bylo to v pohodě, ale dost to leze do peněz, no a teď budeme mít v dubnu čtvrté, tak jsem myslela, že by to mohlo být fajn začít látkovat a něco ušetřit, ale nevím, jak budu stíhat, každý den prát a starat se o čtyři děti a domácnost, jestli opravdu nebude lepší používat ty papírové, třeba na noc a přes den vyzkoušet to látkování, to budou děti ve škole a já budu doma jen se synem a s mimčem, tak co myslíte??
ještě se zeptám, vím, že to sem nepatří, ale mateřská mi končí teď 29.9. 2012, kam mám potom jít? na pracák? a nevíte, jestli se bere mateřská ještě v říjnu, jao zpětný plat??
Já jsem začala látkovat prvně až teď u třetího dítětě a v pohodě. Podle mne tři nebo čtyři děti je už celkem jedno
jestli je nemáš po roce. Čtverce jsem měla, dokoupila svrchňáky samozřejmně jsem neodolala a musela mít nějakou AIO a kalhotovku od Anavy, ale je fakt, že spíš kvůli bráchům, protože ty klučičí motivy jsou prostě tak boží
. Celá moje rodina se zajela rychle, i kluci. Když křiknu- dones ze sušáku vícevrstevnou nebo tu s tím retro autem tak hned jim je jasné pro co šáhnout. Akorát taťka bojuje ještě trochu se snapi sponkou, ale to se podá, když je sám u přebalování tak je vcelku vynalézavý. Šli jsme hrdě zbalený v látce hned z porodnice, papírovek měl na so bě jen pár, abych vypotřebovala ten balík z porodnice, jinak je fakt nedávám, zvykla jsem si a dítko taky, takže mu to asi nějak nevadí. Opruzenina byla jen z kraje pár dní, ale teď už ani náznak (máme 2,5 měs)Jediné čeho lituji je to, že mne to vůbec nenapadlo ani u druhého kluka. Výbava mne stála asi 5000,ale chytlo nás to všechny, a to je to hlavní. V poradně jsem hrdá na to, že mám prcka v látce.
Ahoj, poradí mi prosím látkařky? Malému je 8 měsíců, doposud v jednorázovkách, ale chtěla bych aspoň na doma látkovky. Nejlépe kalhotkovou plenku, kolik jich asi pořídit, co všechno dál k nim? Svrchní kalhotky, nějaké vkládací plenky, sůl, mýdlo, co dál? A kolik asi čeho na první pokusy? Dají se bez zničení savosti a tvaru sušit v sušičce? Weby s radami jsem početla, ale potřebuji krátkou radu z praxe. Díky moc!
Ahoj, já mám doma kalhotovek něco přes 20( což stačí, pokud budeš prát jednou za 2 dny), vše Anavy, ale stejně v naprosté většině motám čtverec, přebaluji hodně často, takže to úplně stačí, vyjde to mnohem levněji, zvlášt pokud máš už takhle velké dítě. Práce navíc s tím není, už hodně dlouho nežehlím. A navíc si neničím ty strašně krásné Anavky:-)kalhotovky používám na spaní přes den i v noci a když jdeme ven na delší dobu. Svrchní kalhotky mám dvoje PUL a jedny vlnáky a stačí.
Na praní používám prací kapsle Ariel nebo Persil, předepírám ve žlučovém mýdle( DM 12,–kč). Co se týče vkládacích plen, u Anavy kalhotovek jsou dlouhá a krátká, dlouhou používám do nich a krátké do těch čtverců, jiné nemám a nikdy mi nechyběly… Ještě mám flísové separačky na noc, snappi sponku na uchycení čtverců, pytel na pleny, nádobu na skladování použitých plen, sušák na prádlo jako stálou dekoraci naší ložnice během pleny-na těch čtvercích je i výhoda, že jsoui suché téměř po vytažení z pračky. Už nevím co bych poradila, zkus tu diskuzi, co jsem radila, holky jsou tam moc ochotné a chodí tam i „profesionálky“ na látkov= pleny.
Na otázky doporučuji zde na emiminu diskuzi: Nové látkující maminky sem…
Díky:-) to mi zatím na orientaci stačí. Tu diskuzi znám, ale je tak pekelně dlouhá, že to fakt nemůžu číst celé. Takhle je to lepší…Ještě nemáš zkušenost s Anavy easy?
@Baruna123456 píše:
Díky:-) to mi zatím na orientaci stačí. Tu diskuzi znám, ale je tak pekelně dlouhá, že to fakt nemůžu číst celé. Takhle je to lepší…Ještě nemáš zkušenost s Anavy easy?
Taky ti doporučuju kalhotovky Anavy. Jestli máš sušičku, budeš potřebovat méně jestli ne tak více tzn.tak 20 -24. Easy mám taky a vyhovují nám. Akorát tolik nenasají, takže se musí přebalovat častěji. Výhoda ale jsou ty vyměnitelná jádra - pokud se nepokaká, jdou ty kalhotky jen vyvětrat a dát do nich nové vkloádačky… Peru normálně v prášku Lovela, nic jiného nepřidávám. Na noc od roku doporučuji Anavy noční, a jestli uvažuješ o koupi tak to kupo do Nového roku, protože pak zdražují kvůli DPH…