Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravím, prosím maminky potřebovala bych poradit pár rad, kdyby měl někdo čas odpovědět mi na pár otázek tady nebo třeba do zpráv. Čekám v únoru miminko a tak nějak se snažím si sestavit výbavičku na látkování alespoň do toho začátku a jelikož je to moje první, tak si nejsem jistá do čeho jít abych toho neměla málo ale ani extra hodně děkuji. 😊
No a jakou mas představu? Mi se na nejmenší miminko cca do 5 měsíců nejlepe osvědčily klasické čtvercové pleny v novorozencem skladu a pak na draka a jeste ty vázací, měla jsem Disana a do níže jsem dávala složenou čtvercovou. Oboje jsem následně kolem toho pátého měsíce dala pryc a začala používat kalhotkove. Ty kalhotkove jsou na novorozence moc velké, i když jsou zapinaci, ale neustále to zmenšovat temi patentkami je opruz. Teoreticky je to prakticke, ale prakticky je to fakt hodně otravne ![]()
@Lalalili na latkovani novorozence bych se vykaslala do te doby, nez si budes s ditetem jista. Ono az uvidis ten obr balik, ktery na dite davas (ano, i pres vsechny moderni bambusove kalhotovky) a dite ti bude plakat, tak znervoznis, zda ho neboli brisko, protoze se nemuze pres plenku vykopat… Dve deti jsem dokazala latkovat od tech 3 mesicu, do te doby to byly nesmele pokusy, co koncily jednorazovkou.
Hodně záleží, kolik chceš do výbavy investovat. Já začínala jen s 40 ks obyčejných čtvercových plen, 2 snappi sponky a 5 ks novorozeneckých svrchních kalhotek. Těch 5 ks je takové minimum, protože u novorozence se 💩 dostalo skoro vždycky i na svrchní. Později jsem si dokoupila nějaké novorozenecké kalhotkové plenky a vkládací plenky, ty jsou pohodlnější na používání, ale oproti čtvercům dlouho schnou. A sušička jim dost zkracuje životnost.
Teď na druhé dítě mám připravené zase čtverce, 5× novorozenecké svrchní kalhotky, 3× novorozenecké kalhotkové plenky a 2× novorozenecké AIO třeba k doktorce.
Plus se určitě hodí PUL pytel na mokré pleny (když přebalíš venku), pratelné přebalovací podložky a žínky na mytí zadečku. Ze začátku jsem používala perlan, ale žínky jsou příjemnější a když už peru pleny, tak pár žínek k tomu se ztratí.
@Cuddy já jsem se na to vykaslala pro změnu u starších děti, oba kluky jsem latkovala od narozeni cca do roka a pak už používala jen jednorázové pleny
. Na novorozence mi stačily dvě čtvercový nebo jedna Disana, a pak Disana se čtvercovou. A to mám ty laciné čtverce z Pepca, jsou sice úplně na ho.no, ale zase na co jiného pleny jsou, že ![]()
Zaklad jestli chces ctvercovky, nebo ty moderní. Já latkovala od sestinedeli.
Mela jsem klasické ctverce a vrchní kalhotky. Pri té spotrebe, co má malé mimco bych se za jednorazovky nedoplatila…
@aanysek já jsem třeba na ven na delší dobu brala jednorázové, nebo nějaký starší obyc sáček, ten jsem pak vyhodila. Speciální pytel jsem neměla nikdy.
No já mám v plánu ctvercovky se svrchnacky, ale ještě bych chtěla vyzkoušet pop-in newborn set. Našla jsem super recenze maminek, že nedělají balík a pro začátek přes den pro prcka nejlepší. Na noc se rozmýšlím mezi kalhotkovymi nebo čtverci. Je toho tolik tak nevím jak nejlépe nakombinovat.
Já zas naopak latkovala právě od novorozence do cca 2 měsíců…měla jsem čtvercové v novorozeneckém skladu (asi 40ks (ale nekupovala jsem..zdědila jsem je..stačila by jistě půlka) a přes to troje vrchní kalhotky v nejmenší velikosti (ty sem si tedy koupila nové)..po cca měsíci jsem přikoupila větší velikosti svrchních gati a nějaké ty vložne bambusové…a bohužel..úderem 2 měsíců malá začala více vnímat…začala mi řvát po každém ucurnuti a musela jsem přebalovat asi 30× za den to jsem si řekla že na to prdím, že bych musela prat tak 3× denne…to samé mi teda dělala i u většiny jednorázových… další měsíc jsem tedy zkoušela různé druhy jednorázových než jsem zakotvila u těch co jí sedly…uvidíme jestli se k těm látkovým nevrátím při učení na nočník…když ji to tolik vadilo že je to mokré… ![]()
@Semtex na delší cesty jsem taky dávala jednoráz, ale u doktorky to byly 1-2 přebalení, tak jsem brala látku. PUL pytle mám dva a využívám i u tříletého na mokré oblečení, když se venku vyválí v kaluži nebo na plavky.
Ale nutnost to určitě není, jen u nás mají opravdu využití, takže mi ta investice přijde smysluplná.
@Lalalili píše:
No já mám v plánu ctvercovky se svrchnacky, ale ještě bych chtěla vyzkoušet pop-in newborn set. Našla jsem super recenze maminek, že nedělají balík a pro začátek přes den pro prcka nejlepší. Na noc se rozmýšlím mezi kalhotkovymi nebo čtverci. Je toho tolik tak nevím jak nejlépe nakombinovat.
Do celého setu bych nešla, nemusí dítěti sedět střih a vyhodíš peníze zbytečně.
Na noc uvidíš, jak dítě bude spát. Ze začátku jsem přebalovala tak často, že stačil čtverec, později jsem dávala čtverec a vkládačku.
Když už v noci líp spal, nekakal a nebylo třeba přebalovat, tak jsem přešla na jednoráz, ten zvládl celou noc a zároveň to nebyl obří balík jako vycpaná noční kalhotkovka.
@aanysek ono je to set 10ti vkladacek a 6 svrchnacku tak ještě uvidím chci to pořádně promyslet děkuju ![]()
@Cuddy píše:
@Lalalili na latkovani novorozence bych se vykaslala do te doby, nez si budes s ditetem jista. Ono az uvidis ten obr balik, ktery na dite davas (ano, i pres vsechny moderni bambusove kalhotovky) a dite ti bude plakat, tak znervoznis, zda ho neboli brisko, protoze se nemuze pres plenku vykopat… Dve deti jsem dokazala latkovat od tech 3 mesicu, do te doby to byly nesmele pokusy, co koncily jednorazovkou.
Ale no tak, neplaš ji zbytečně. Odlátkovala jsem tři děti od narození, z toho jedna dvojčata, ani jedno nemělo při porodu těch svých obvyklých tři a půl kilo a fakt zdaleka nejsem jediná. Tvoje zkušenost je smutná, ale dneska je těch možností pro látkování tak strašně moc, že pokud se někdo zajímá a záleží mu na tom, tak skutečně novorozenci ten obr balík, přes který se chudák miminko nemůže vykopat, na zadku neudělá. Používala jsem pro sotva tříkilová mimina novo Pop In svrchňáky s vpínací vložkou, čtverce 60×60 poskládané na jo fold sklad a novo AIO (hlavně Smart Bottoms, Motherease a Blueberry) a pediatra se víckrát při svléknutí podivila, že jsou v látce, protože přes tepláčky to nešlo poznat. Nachystala jsem se dopředu, vyzkoušela si sklady čtverců na plyšákovi, nakoupila novo plenky z výprodeje a bazaru a žádná dramata s nehybnými miminy a „neschopnými“ matkami se nekonala.
Ahoj, já jsem látkovala u prvního, měla jsem bambusové Anavy různé velikosti a svrchní taky různé velikosti. U druhého dítěte (taky čekám leden/únor) mám v plánu začít s látkovými, až se ustálí trávení a nebude kakat 10×denně.
takže cca od těch 2-3měsíců.
@SlečnaDahlia také mám v plánu pop-in svrchnacky s vkladackami případně ctvercovky a na noc vicevrstvou se svrchnacky. Uvidím co bude sedět, ale chtěla bych latkovat už od začátku 😊