Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pokud by bylo příjmení jiné, hlasovala bych pro Lauru. Nicméně Laura Ra… je hroznej jazykolam, dítě bude mít nejspíš i delší dobu problém to vyslovit a dobře to nezní ani nevypadá.
Diana je v fajn, není časté. Asi je to ta asociace s princeznou ale pod tímhle jménem si představím hezkou milou ženu, působí na mě jemně. Nedávno jsem videla na hřišti malou Dianku a musim říct, ze k holcicce to fakt sedlo.
Dala bych radši Dianu, víc se mi líbí a to…ra ra… zní divně.
@Anonymní píše:
Ahojte,přemýšlíme s manželem nad jménem pro holčičku, k příjmení Ra…ová.
(nechci uvádět celé příjmení, tak alespoň takto, jen zmíním, že další „r“ v příjmení už není.)
Strašně se nám líbí právě Laurinka, ale známí nám řekli, že je to divné, když bude Laura Ra…
Já když si to ale zkouším, tak mi nepřijde, že by se to nějak špatně vyslovovalo, podle mě je důležité, že jméno nekončí stejným písmenem, jak začíná příjmení… Co myslíte vy?
Případně co říkáte na jméno Diana?Děkuji všem.
(prosím, nechat anonym)
Z jazykovědného hlediska by nemělo končit jméno stejnou slabikou jako začíná příjmení. Lauru bych určitě nedala.
Diana je krásné jméno.
Lauru s tímto příjmením ne, opravdu je to trošku neznělé a lámající jazyk.
Ta Diana je fajn.
Jo, souhlasím s prvním příspěvkem. Laura se mi na první dobrou líbí víc, ale ra-ra je fakt blbý. A Diana je pěkné, neobvyklé jméno, dala bych to.
Víc se mi líbí Laura, i s tím příjmením mi to přijde v pohodě. Navíc toto příjmení nemusí mít celý život.
Toho jsem se obávala
ale asi máte fakt pravdu, tak moc se mi to jméno líbí, že to furt obhajuju, ale už začínám otvírat oči…
No a v případě Diany, jak byste ji oslovovaly? To se snad dá jen Dianko, nebo „Dý“,… Ale jinak vůbec nevím, přijde mi to škoda, že to nejde různě komolit, ale jinak to jméno jako takové se nám taky líbí. ![]()
@Anonymní píše:
Toho jsem se obávalaale asi máte fakt pravdu, tak moc se mi to jméno líbí, že to furt obhajuju, ale už začínám otvírat oči…
No a v případě Diany, jak byste ji oslovovaly? To se snad dá jen Dianko, nebo „Dý“,… Ale jinak vůbec nevím, přijde mi to škoda, že to nejde různě komolit, ale jinak to jméno jako takové se nám taky líbí.
Znám jednu, říká se jí Dio.
Jestli to je třeba Laura Ralska, tak je to jazykolam. Ale Laura Rakova mi přijde v pohode… Diana se mi moc nelíbí.
Dala bych Dianku. Je to hezčí, je jich málo a k příjmení jde líp. Říkala jí Dianko, Dý, ono se to nějak poddá ![]()
Hlasuju pro Dianu, jak už někdo psal, nemělo by příjmení začínat na stejnou slabiku, na kterou končí jméno. Navíc L/R jsou v češtině asi nejtěžší hlásky na výslovnost a tolik jich najednou je prostě jazykolam. I když si odmyslím příjemní, stále se mi víc líbí Diana.
To, že se nedá komolit, může být výhoda, sama jsem Diana, tak zkušeností mám s tím jménem dost, si myslím.
Líbí se mi, že už základní varianta zní dobře, oslovení „Diano“ nezní nijak tvrdě ani to není moc dlouhé, není třeba to komolit. To se o oslovení jako Terezo, Hano, Nikolo atd. říct nedá, to mi zní moc „hrubě“ a líp mi zní přezdívky.
@klamonožka Taky mi říkají Dio, sice mi to zní divně, ale jsem na to zvyklá, doma mi říkají Dájo.
@Anonymní píše:
Toho jsem se obávalaale asi máte fakt pravdu, tak moc se mi to jméno líbí, že to furt obhajuju, ale už začínám otvírat oči…
No a v případě Diany, jak byste ji oslovovaly? To se snad dá jen Dianko, nebo „Dý“,… Ale jinak vůbec nevím, přijde mi to škoda, že to nejde různě komolit, ale jinak to jméno jako takové se nám taky líbí.
Doma Dianko, Dio.
Připrav se na to, že ve škole a mezi kamarády jí budou říkat „Dajáno“. Znám dvě a ani jedna tomu neušla. V podstatě od druhého stupně až na práh dospělosti.
Obě říkají až teď v dospělosti, že je to krásné a vznešené jméno, ale svoji dceru by po sobě nepojmenovaly z výše uvedeného důvodu a ještě se v určitém období pubertální kluci smáli, když ve škole zpívali písničku „Diana“(Paul Anka). Z doby našeho mladí to byla častá písnička za doprovodu klavíru ve škole.
Přiznám se, že mně se toto jméno taky hodně líbí, ale pro dceru mi neprošlo přes muže z tohoto důvodu a taky k tomu nemáme úplně nejvhodnější příjmení.
Příspěvek upraven 22.08.21 v 20:09
Ahojte,
přemýšlíme s manželem nad jménem pro holčičku, k příjmení Ra…ová.
)
(nechci uvádět celé příjmení, tak alespoň takto, jen zmíním, že další „r“ v příjmení už není.
Strašně se nám líbí právě Laurinka, ale známí nám řekli, že je to divné, když bude Laura Ra…
Já když si to ale zkouším, tak mi nepřijde, že by se to nějak špatně vyslovovalo, podle mě je důležité, že jméno nekončí stejným písmenem, jak začíná příjmení… Co myslíte vy?
Případně co říkáte na jméno Diana?
Děkuji všem.
(prosím, nechat anonym)