Léčba astmatu

3910
29.12.13 11:16

Léčba astmatu

Přeji všem krásný den,

od září řešíme s dcerou šílený kašel. Tedy přesněji, kašel trvá již od loňské zimy, akorát se objevoval méně. Od toho září dcera kašle neustále. Ale není to normální kašel, kašle jako „tuberák“. Několikrát jsme žádali od naší dětské lékařky doporučení na alergologii, ale ona nám neustále cpala buď homeopatika a pak sirupy z lékáren. Už jsme to fakt nevydrželi a to doporučení si vydupali.
Před více jak měsícem jsme byli na alergologii. Bohužel pan primář dceři neudělal žádné testy, neboť v té době měla na ústech herpes. Vyšetření (testy) se tedy odsunuly na třetí týden v únoru. Pan primář se nás ptal na příznaky, podle nich usoudil, že se jedná určitě o astma. Má to mít po kom, tatínek jako malý byl astmatik i alergik. Takže nám napsal pravidelně inhalovat Ecobec (ráno a večer) a v případě, že se kašel přes den zhorší, tak dát Ventolin. Říkal nám, že po týdnu už by měla být znatelná změna. Ale je to více jako měsíc, dcera pravidelně inhaluje a je to horší a horší. Poslední 3 dny úplně. Nedovedu si představit, že takhle to bude až do toho února. Navíc jsem slyšela, že u nás v nemocnici léčí pouze kortikoidama a byla mi doporučená klinika v Brně na Vinohradech. Nevím, jestli dál čekat, nebo zkusit zavolat k nám na alergologii, zda by nešly testy uspíšit, a nebo se rovnou obrátit na kliniku do Brna?
Máte s tím některá zkušenosti? Máte zkušenosti s klinikou? Jde o kliniku AKI, spol. s. r.o.!
Už jsem z toho zoufalá. Dcera strašně ráda sportuje a nyní je omezena. Každý rychlejší pohyb je pro ni utrpení :-( Má necelých 5 let a je těžké ji udržet v klidu.

Děkuji všem za odpověď.

Pěkný zbytek dne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8523
29.12.13 11:21

To je divný, že se jí to po Ventolinu nezlepšilo. Holka ho taky bere, když se jí astma zhorší. Jinak si dejchá ráno a večer Budier. Nemohla by mít třeba zápal plic? Ten měla holka v létě a dětská doktorka to na poslech ani nepoznala. Dala holce léky na kašel a ta kašlala další dva týdny, než jsme si vydupali další vyšetření. A ukázal se zápal plic. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
29.12.13 11:27

Peti, to nevím. Když jsme chodili k dětské, tak nikdy na poslech nepoznala, průdušky všechno v pořádku. Na té alergologii říkali, že je to určitě astma. Ale vůbec ji to nepomáhá. Od rána mi tu chrchle, před hodinou jsem ji stříkla Ventolin a je to pořád stejný :-( Jinak je úplně fit. Je pravda, že včera jela chviličku na kole, tak se to možná zhoršilo i díky tomu?! :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
29.12.13 11:35

@zuzulenda Při astmatu je vždy nález na průduškách. Hlavně „pískání“.
A kašle dcera víc po ulehnutí do postýlky, či se vzbudí třeba ve 2-3 hodinyv noci, kašle tak dlouho, až něco vykašle, nebo se ev. pozvrací a usne?
Má kašel při běhu, smíchu?
Prick testy-na zápěstí-se nemohou dělat při infektu.Ale pokud jsou potíže dlouhodobý, není v dohledné době předpoklad, že bude dítko zdravé a možnost udělat testy, tak je možnost odebrat krev.Je to dražší metoda, ale občas není na vybranou.
Na astma-zda je či není-je několik metod. Jednou z nich je i odběr krve na ECP-což je opět drahé vyšetření, ale jednoznačné. Také se dá udělat spirometrie-i když v tomto věku by musela být spolupráce s dítětem perfektní, aby byl výsledek zaručený.
Ecobec je také kortikoid. Účinek se projeví do 3 měsíců. nikdy ne do týdne.
Pokud je to astma, tak při potížích má ventolin zaručený účinek za 20 minut.

Stav může způsobit veliká nosní mandle.Nebo chlamydiová infekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
29.12.13 11:41

@lasička1 Moc děkuji za výklad :-)
Dcera kašle šíleně když ulehne, občas ji to budí v noci a kašle třeba 2hodiny, než zase usne, nevykašle nic, ani se nepozvrací. Pak ráno když se vzbudí, tak to je znova. Dneska vstávala v 8h a od té doby se mi tady dáví kašlem. Dávala jsem ji ten Ventolin a nic. Nekašle vkuse, ale do minuty třeba 4-5krát zakašle. Bohužel kašle i při pomalém pohybu. Třeba jen když se jde napít, když jde skládat puzzle, atp. :-( Prostě pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10895
29.12.13 12:01

To je divný, astma je fakt zůžení průdušnice a je slyšet takový pískání, hvízdání :think: Hlavně se právě zhoršuje při námaze, skládání puzzlí mi tak nepříjde. Asi bych naběhla na doktorku, aby udělali rentgen, aby neměla ten zápal plic.
Ventolin je na okamžité rozšíření svalstva, takže pokud by se jednalo o astma, mělo by to rozhodně zabrat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2170
29.12.13 12:07

Já díky tomu odešla od dětské lékařky. Neustále dávala antibiotika. Nová dětská doktorka ihned poslala na alergologii a měl astma a snad všechny alergie které znám. Nejdřív nás ale poslali na vyšetření aby se vyloučila cystická fibroza. Nedej se a klidně změn lékaře. Teď je všude plno alergenů tak může tak kašlat i díky tomu. Nemáte doma třeba pérové polštáře, zvíře… Já v bytě nemám ani závěsy a ani záclony, koberce… Jsou to lapači prachu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
29.12.13 12:24

@zuzulenda Asi nejrychlejší a nejefektivnější v tomto případě bude, když si zajdete na ORL, zda není příčinou veliká nosní mandle. A při zvětšení bych neváhala a okamžitě jí nechala odstranit. Efekt bývá obrovský-v případě že příčinou je opravdu nosní mandle. Pokud to mandlí nebude, pátrala bych dál. Ale čekat do února, to je dlouhé.
Pokud ventolin nezabral, tak to s největší pravděpodobností astma nebude.Tam neexistuje, že by neměl efekt. A slyšíš že je dcera zahleněná jakoby v nose, nebo vyloženě když přiložíš ucho k hrufníku, tak slyšíš pískoty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
29.12.13 12:27
@lasička1 píše:
@zuzulenda Asi nejrychlejší a nejefektivnější v tomto případě bude, když si zajdete na ORL, zda není příčinou veliká nosní mandle. A při zvětšení bych neváhala a okamžitě jí nechala odstranit. Efekt bývá obrovský-v případě že příčinou je opravdu nosní mandle. Pokud to mandlí nebude, pátrala bych dál. Ale čekat do února, to je dlouhé.
Pokud ventolin nezabral, tak to s největší pravděpodobností astma nebude.Tam neexistuje, že by neměl efekt. A slyšíš že je dcera zahleněná jakoby v nose, nebo vyloženě když přiložíš ucho k hrufníku, tak slyšíš pískoty?

S tím Ventolinem souhlasím. Já jsem astmatička asi od tří let. Když mě občas odvezla záchranka do nemocnice, tak mi vždy dávali Ventolin a ten teda pomohl velmi rychle. Takže, třeba to ani astma opravdu nebude…? Nemůže to být opravdu alergie? Navíc, jak se topí, tak se alergie zhoršují, protože se ty alergeny víří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
29.12.13 13:34

Ahoj!

S klinikami v Brně zkušenost nemám, ale určitě zkus nějakým způsobem ty testy uspíšit.

Může to být alergického původu.

U astmatu je to tak, jak píšou holky… Mělo by to být znát při poslechu. Ventolin by měl zabrat. Když nezabere po 20 minutách, dostává syn další dva vdechy.

Možná by to chtělo si vydupat třeba rtg plic :nevim:, příp. taky odběry na plicní chlamýdie.
Chce to fakt najít příčinu co nejdříve. Musí to být pro ni hrozně nepříjemné.
Možná třeba zkusit i inhalace (Vincentka…), míčkování… http://www.mickovani.wz.cz/

Ten kašel je suchý nebo spíš vlhký?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
29.12.13 13:51

Co černej kašel? Ten teď prej dost řádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
29.12.13 14:37

Holky, moc děkuji.
Ten černý kašel nás taky napadl, právě že se v ČR začal opět dost objevovat. Kašel má hrozně suchý. Teď jsem ji přiložila schválně to ucho k hrudníku a ozývá se tam mírný pískot, ale ne u každého nádechu/výdechu. Zahleněná mi nepřijde vůbec.
Teď jsem si psala s kamarádkou, která pracuje na dětském oddělení jako zdr. sestra a ta mi zase tvrdí, že právě po Ventolinu se kašle víc a že to skoro až vyvolá zvracení. Ale pak už je po kašli. Tak já nevím, to mi přijde divný :think:
Doktorka malou poslouchala naposledy snad v říjnu, to bylo v pohodě a pak jsme si vydupali tu alergologii. Chci doktorku změnit, protože poslední dobou je to s ní hrůza. :-(
Zase kdyby měla zvětšenou mandli, tak by bývala často nemocná, ne? Ona právě skoro vůbec nebývá nemocná, v životě neměla laryngitidu, anginu, nic. Tak já už vážně nevím.
Je to pro ni hodně nepříjemné, to samé i pro nás :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek