Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Jak zvládáte boj s touto nemocí? Jaká léčba u vás zabírá? Dceru jsem namazala Locoid Lipocrem, jak mi dr. předepsal. Po vysazení se ložiska rapidně zhoršila ve velké, do krve mokvavé fleky.
Byla bych moc ráda, kdybyste napsaly své poznatky s touto nemocí a mohly pomoct (nejen mě, ale i jiným, které by si to přečetly).
Díky moc.
@Elilen A to je vše co používáte? Jen ten Locoid? Co koupele? Balneum Hermal apod.. Popř. Léčba v denním stacionáři..
Konopné masti (nejlépe vyrobené doma) ty mi teď pomáhají když jsem těhotná. Ale jak mám moc stresu tak stejně musím vytáhnout Locoid. syn užívá Locoid Crelo do vlasů a Locoid mast na zbytek. Ale taky teď je na konopné masti. Ale u něj ještě dr. nepotvrdil lupénku na 100%
@Wecernice2 Nic jiného. Přestěhovali jsme se do jiného města, takže jsem měnila pediatra a byla jsem tam s dcerou poprvé (a na posled), když mi řekl, že dcera má asi lupénku. Jako doktor mi vůbec neseděl. Neudělal žádný stěr, test, nic… Jen mi předepsal mast a řekl, ať mažu týden a pak vysadím. Hned jak jsem odešla z ordinace, jsem se objednala ke kožnímu, ale má čas až 14.1. Lupénka to ale asi bohužel bude, má jí i brácha. ![]()
@Wecernice2 A jak se projevuje lupénka ve vlasech? Dcera měla od miminka takové bíložluté šupinky. A jak se lupénka potvrdí? A bolí tě? Dcera si ložiska občas škrábe, ale doufám, že bolesti nemá?
@Elilen Aha.. divím se že Vás neposlal na kožní hned. Nás právě jo a sám to neléčil. Nechal to na odborníky. Jinak já chodím na kožní ambulanci do nemocnice a tam berou každé ráno akutní neobjednané pacienty. Kdyby měl malý takový výsev jako tvoje dcera šla bych s ním tam. Já jsem měla první výsev opravdu celotělový od hlavy k patě. A nechali si mně na denním stacionář. dojížděla jsem denně na pár hodin si tam poležet a pak domů. Myslím, že by Vám to měli zaléčit do lepšího stavu (kortikoidy) a pak postupně vést léčbu směrem i jiným. Navíc by ji v nemocnici posílali na „světlo“ to hodně pomáhá apod.. Mažou tam takovým „dehtem“ a mně hrozně pomáhal. na ty koupele si určitě nechej poradit něco v lékarně pro lupénkáře. Ať se jí ta kůže promaže a nevysuší. Potom ty konop. masti nebo excipial apod.. Chce to zkoušet co pomůže. ![]()
@Wecernice2 Moc děkuju za tvůj čas a ochotu. Dcera mě tahá do postele, tak musím jít, ale zítra napíšu.
@Elilen Ve vlasech jako lupy, ale takové mapy.. nevím jak to jinak popsat. Mně to diagnostikovali v nemocnici po tom prvním výsevu. A potom i mojí mamce.. Dá se to zjistit genetickým vyšetřením, ale u mně to bylo jasné. Ty šupiny měl právě kluk v hlavě. Takové žluté. A to dr. říkala, že to je Seborea.Ale on už má skvrnky občas i po tváři (suchá mapa) a to je už prý lupénka. Jinak ji má ještě za ušima.. S malým jdu na kontrolu až za půl roku. Teď je klid co jsme tu hlavu přeléčili těmi kortikoidy a myjeme v šamponu Mediket Icatmo.
Mému manželovi zabírá už jen pouze Belosalic(kortikoidy) potom sluníčko a moře..vyzkoušel toho hodně, ale taky je lajdák ![]()
No já teda nevím, ale mně naše dr. říkala, že lupénka u dětí není, že se objevuje až v pubertě…Měla jsem na ni podezření u syna (taky ji máme v rodině) - nakonec z toho byl atopický exém.
AHoj, u nás mám lupenku já, konopné masti vůbec nepomáhají, pomáhá Belosalic, ale to na sebe cpát nechci, používám ho spíš na oblast hlavy. Ale, moje teta (má těžkou lupenku) mi doporučila přípravky od Dr. Michaels. Je to mycí emulze, pak krém a na to olejíček, co dělá tomu krému ochrannou vrstvu. Po porodu se mi to hodně zjoršilo, nemohla jsem na nic ani sáhnout a toto mě opravdu vysvobodilo
(Je to sice dražší, ale stojí to za to) tady odkaz: http://www.docsimon.cz/…ml-mast-50ml
@Elilen kortikoidy se nesmí vysazovat naráz, vede to k velkému zhoršení, často hůř než před léčbou. Kortikoidy se vysazují postupně.. z 2× denně na 1× denně týden, pak ob den týden..atp.
Důležité je tu nemocnou dětskou pokožku nedráždit při koupeli, takže používat do koupele olejíčky nebo sprchové oleje, speciální přípravky, které omyjí, ale pokožku nevysuší.
Konopné masti existují, ale nesmí se kombinovat s kortikoidy, někomu zabírají, někomu ne. Jsou i řady pro děti, ale já bych asi volila mast přímo na lupenku. Třeba Cutishelp nebo Cannaderm, lepší mi trošku přijde CutisHelp.
http://www.zbozi.cz/?…
Dobrá a dobře zabírající je kosmetika Skin cap, dělá se krém, hezky klidní a je to též varianta bez kortikoidů.
http://www.zbozi.cz/?…
Dr, Michaels jsem slyšela taky chválu, jen nevím jak je to s vhodností pro děti, ale to na netu vyšťouráš.
Budeš muset hledat, kožaři léčí hlavně metodou pokus-omyl a ani jim nic moc jiného nezbývá. Sama nejlíp uvidíš, po mytí čím není pokožka podrážděná, po čem se klidní a nesvědí, tolik se nešupí. Často u těch lepších kosmetik bývají k dispozici vzorečky na vyzkoušení, zkus s dcerkou obejít pár lékáren a poptat se a až pak kupovat celý krém nebo mycí emulzi. (Určitě jsou vzorky od Cutishelpu, Biodermy..jen ne do každé lékárny je dodávají, jen tam, kde tyto kosmetické řady vedou..)
Snad jsem trochu poradila, kdyby tě napadalo cokoli, klidně se ptej.
Mě lupenka teda nepřekáží, a ani se jí nesnažím vyléčit(nejde to), ale když mě svědí kolena nebo lokty tak spolehlivě zabere indulona. Lupenku už mám zhruba 20let, moje babička 50let(dost horší projev), ale nikdy neměla mokvající ložiska. Lupenka je prakticky stará kůže, kůže se v nejčastějí používaných místech obnovuje 7× rychleji než normálně a proto nestíhá opadávat a tvoří se suché strupy. Proto se mi nezdá příznak mokvajícíhoo ložiska, leda že by si todcera rozškrábala a dostala se jí do toho infekce. Mě se občas taky povede poškrábat do krve.