Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tezko rict, vubec nepises co dela, aby se to dalo posoudit. Lidem, ktery maji nejakou sebereflexi staci promluvit do duse.
Problem je, ze opravdu maloktery manipulator si dokaze pripustit, ze je manipulatorem a tudiz nema potrebu na tom pracovat. Divni jsou vsichni okolo, ne on.
p. s. zkusenost ve vztahu mam a nikdy vice, mnoho let jsem se z toho dostavala. Taky jsem porad hledala cesty, jak to zmenit. Neslo to.
Manipulace mi - nejsem odborník - přijde jako symptom, naučený mechanismus, který funguje. Řekněme, že se ten člověk může naučit i jiné mechanismy, které fungují, ale primárně musí sám vnímat, že tento „problém“ má a že je to „špatné“ a že to on sám chce jinak.
Strasne mala sance. Zrovna jsme to probirala na poslednim sezeni s mym psychoterapeutem a rikal, ze za celou dobu praxe za nim prisla jedna jedina pani, ktera mu rekla, ze se ji zda, ze strasne s kazdym manipuluje a ze pred ni teda smeka, protoze to uz je neco.
Ti lide jsou silene slabi, nestastni a ziji v permanentnim strachu. V podstate manipulace je jejich obrana, neumi jednat na rovinu. Pak je to samozrejme spojene s dalsima problemama jako sobeckost, male sebevedomi atd. Vetsina z nich to resit nechce a nemaji na to ani mentalni kapacitu, aby vubec byli schopni si takovi problem pripustit.
Jedina obrana je, vedet, ze ten druhy je manipulator a nenechat se manipulovat a urcovat si hrance ve vztahu s nim.
Anonym, protoze mluvim o nekom dalsim.
Myslím, že ten hlavní problém je v tom „pokud s tím bude souhlasit“. Pokud je to manipulátor, souhlasit prostě nebude, nepřipustí si problém…
@Anonymní píše:Jedina obrana je, vedet, ze ten druhy je manipulator a nenechat se manipulovat a urcovat si hrance ve vztahu s nim.
Ano, přesně to mě ještě napadlo, že jsem mohla doplnit. Hranice. Strašně těžko se i hledají, pokud je člověk manipulovaný, ale je dobré si je najít a trvat na nich.
A ne tedy kazdy je rozeny manipulator, nekdo se klidne muze naucit manipulovat diky tomu, ze treba zije dlouhodobe ve vztahu s manipulatorem, takze se vlastne prizpusobi, aby v tom vztahu prezil a nauci se to taky.
No je to silene zajimave tema a debatilo by se o tom fakt dlouho. Tohle me hodne zajima.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám ve svém okolí dlouhou dobu osobu a myslím si, že je manipulátor. Občas mám pocit, ze to ze mě má rada, není skutečně a jen mě těmi slovy využívá.Nechci se ptát na to, jestli blízký vztah ukončit, to si musím zhodnotit sama.
Zajimalo by mě, jestli jde někoho takového vyléčit? Dost jsem o tom četla a mám takový pocit, ze je to nějaká porucha, tudíž by se s odborníkem řešit dala? Případně víte jak? Když by ten člověk opravdu sam chtěl a nějakým zázrakem si uvědomil, ze má problém, víte někdo, jestli se tohle da opravdu vyléčit? Nechce se mi věřit, ze by v dnešní době taková věc nesla vyřešit. Druhá věc samlozrejme je ta, aby dana osoba s léčbou souhlasila.
Já bych s někým takovým nekamarádila
Trávím ča s lidmi, co mi jsou blízcí.
Ale dost mě znervozňuje ten termín „léčba“. Jako kamarád, partner, ba ani rodič nezvládneme vy/léčit poruchu osobnosti. Neříkám, že se nedá posunovat chování do jiné úrovně, ale léčba to fakt není.
Krásně to napsala Slunečnice. I důvody, proč manipulují: protože se cítí „taaakhle malinkí“. Ale před druhými demonstrují pravý opak - aby na to nikdo nepřišel! ![]()
A Ty, zakladatelko, pokud máš o tom „něco načteno“, už i z toho mála bys měla vědět, že nadpis, cos zadala, je sci-fi.
Ahoj,
ti lidé manipulují z toho důvodu že se domnívají, že to v konečném důsledku slouží k jejich prospěchu (ti horší jsou přesvědčeni, že je to dokonce ku prospěchu manipulovaných).
Pomáhá ukázat jim, že to jejich vztahy zhoršuje, a že časem se to obrátí proti nim, když narazí na silnou osobnost.
U některých ale nezabere zřejmě nic, je to součást jejich osobnosti, od těch se asi radši držet dál.
Ahoj, mám ve svém okolí dlouhou dobu osobu a myslím si, že je manipulátor. Občas mám pocit, ze to ze mě má rada, není skutečně a jen mě těmi slovy využívá.
Nechci se ptát na to, jestli blízký vztah ukončit, to si musím zhodnotit sama.
Zajimalo by mě, jestli jde někoho takového vyléčit? Dost jsem o tom četla a mám takový pocit, ze je to nějaká porucha, tudíž by se s odborníkem řešit dala? Případně víte jak? Když by ten člověk opravdu sam chtěl a nějakým zázrakem si uvědomil, ze má problém, víte někdo, jestli se tohle da opravdu vyléčit? Nechce se mi věřit, ze by v dnešní době taková věc nesla vyřešit. Druhá věc samlozrejme je ta, aby dana osoba s léčbou souhlasila.