Léčba manipulátora

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
29.3.22 07:27

Léčba manipulátora

Ahoj, mám ve svém okolí dlouhou dobu osobu a myslím si, že je manipulátor. Občas mám pocit, ze to ze mě má rada, není skutečně a jen mě těmi slovy využívá.

Nechci se ptát na to, jestli blízký vztah ukončit, to si musím zhodnotit sama.

Zajimalo by mě, jestli jde někoho takového vyléčit? Dost jsem o tom četla a mám takový pocit, ze je to nějaká porucha, tudíž by se s odborníkem řešit dala? Případně víte jak? Když by ten člověk opravdu sam chtěl a nějakým zázrakem si uvědomil, ze má problém, víte někdo, jestli se tohle da opravdu vyléčit? Nechce se mi věřit, ze by v dnešní době taková věc nesla vyřešit. Druhá věc samlozrejme je ta, aby dana osoba s léčbou souhlasila. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1738
29.3.22 07:29

Tezko rict, vubec nepises co dela, aby se to dalo posoudit. Lidem, ktery maji nejakou sebereflexi staci promluvit do duse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
29.3.22 08:34

Problem je, ze opravdu maloktery manipulator si dokaze pripustit, ze je manipulatorem a tudiz nema potrebu na tom pracovat. Divni jsou vsichni okolo, ne on.

p. s. zkusenost ve vztahu mam a nikdy vice, mnoho let jsem se z toho dostavala. Taky jsem porad hledala cesty, jak to zmenit. Neslo to.

• Citovat
  • Upravit
502
29.3.22 08:50

Manipulace mi - nejsem odborník - přijde jako symptom, naučený mechanismus, který funguje. Řekněme, že se ten člověk může naučit i jiné mechanismy, které fungují, ale primárně musí sám vnímat, že tento „problém“ má a že je to „špatné“ a že to on sám chce jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.22 08:51

Strasne mala sance. Zrovna jsme to probirala na poslednim sezeni s mym psychoterapeutem a rikal, ze za celou dobu praxe za nim prisla jedna jedina pani, ktera mu rekla, ze se ji zda, ze strasne s kazdym manipuluje a ze pred ni teda smeka, protoze to uz je neco.
Ti lide jsou silene slabi, nestastni a ziji v permanentnim strachu. V podstate manipulace je jejich obrana, neumi jednat na rovinu. Pak je to samozrejme spojene s dalsima problemama jako sobeckost, male sebevedomi atd. Vetsina z nich to resit nechce a nemaji na to ani mentalni kapacitu, aby vubec byli schopni si takovi problem pripustit.

Jedina obrana je, vedet, ze ten druhy je manipulator a nenechat se manipulovat a urcovat si hrance ve vztahu s nim.

Anonym, protoze mluvim o nekom dalsim.

• Citovat
  • Upravit
53190
29.3.22 08:52

Myslím, že ten hlavní problém je v tom „pokud s tím bude souhlasit“. Pokud je to manipulátor, souhlasit prostě nebude, nepřipustí si problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
29.3.22 08:53
@Anonymní píše:

Jedina obrana je, vedet, ze ten druhy je manipulator a nenechat se manipulovat a urcovat si hrance ve vztahu s nim.

Ano, přesně to mě ještě napadlo, že jsem mohla doplnit. Hranice. Strašně těžko se i hledají, pokud je člověk manipulovaný, ale je dobré si je najít a trvat na nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.22 08:54

A ne tedy kazdy je rozeny manipulator, nekdo se klidne muze naucit manipulovat diky tomu, ze treba zije dlouhodobe ve vztahu s manipulatorem, takze se vlastne prizpusobi, aby v tom vztahu prezil a nauci se to taky.
No je to silene zajimave tema a debatilo by se o tom fakt dlouho. Tohle me hodne zajima.

• Citovat
  • Upravit
53518
29.3.22 09:07
@Anonymní píše:
Ahoj, mám ve svém okolí dlouhou dobu osobu a myslím si, že je manipulátor. Občas mám pocit, ze to ze mě má rada, není skutečně a jen mě těmi slovy využívá.

Nechci se ptát na to, jestli blízký vztah ukončit, to si musím zhodnotit sama.

Zajimalo by mě, jestli jde někoho takového vyléčit? Dost jsem o tom četla a mám takový pocit, ze je to nějaká porucha, tudíž by se s odborníkem řešit dala? Případně víte jak? Když by ten člověk opravdu sam chtěl a nějakým zázrakem si uvědomil, ze má problém, víte někdo, jestli se tohle da opravdu vyléčit? Nechce se mi věřit, ze by v dnešní době taková věc nesla vyřešit. Druhá věc samlozrejme je ta, aby dana osoba s léčbou souhlasila. :roll:

Já bych s někým takovým nekamarádila :nevim: Trávím ča s lidmi, co mi jsou blízcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
29.3.22 10:00

Ale dost mě znervozňuje ten termín „léčba“. Jako kamarád, partner, ba ani rodič nezvládneme vy/léčit poruchu osobnosti. Neříkám, že se nedá posunovat chování do jiné úrovně, ale léčba to fakt není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
29.3.22 10:05

Krásně to napsala Slunečnice. I důvody, proč manipulují: protože se cítí „taaakhle malinkí“. Ale před druhými demonstrují pravý opak - aby na to nikdo nepřišel! :cert:
A Ty, zakladatelko, pokud máš o tom „něco načteno“, už i z toho mála bys měla vědět, že nadpis, cos zadala, je sci-fi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10238
29.3.22 10:39

Ahoj,
ti lidé manipulují z toho důvodu že se domnívají, že to v konečném důsledku slouží k jejich prospěchu (ti horší jsou přesvědčeni, že je to dokonce ku prospěchu manipulovaných).
Pomáhá ukázat jim, že to jejich vztahy zhoršuje, a že časem se to obrátí proti nim, když narazí na silnou osobnost.
U některých ale nezabere zřejmě nic, je to součást jejich osobnosti, od těch se asi radši držet dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová