Léčba proti včelímu bodnutí - alergik

52
6.8.24 20:47

Léčba proti včelímu bodnutí - alergik

Syn 6 let několikrát dostal žihadlo od včely, avšak vcera na ni šlápl a projevila se alergická reakce, následně anafylaktický šok. Co vám budu povídat, šílený ta bezmoc, naštěstí záchranka byla rychlá a stihli zavčas podat léky. Následná noc byla v nemocnice a dnes nás pustili domů. Nohu má stále oteklou a horkou na dotek, ale prý to pomine. Dáváme léky a mažeme. Ale co mě zajímá je, že nám bylo nabídnuto ( doufám, že to řeknu správně) desenzibilizace proti včelímu bodnutí. Prý se chodí zhruba po dobu tří měsíců každý týden na jednu podkožní injekci, která by měla v budoucnu minimalizovat riziko této reakce na včelí bodnutí, ne-li přímo vymizet. Podstoupila jste některá tuto léčbu a měla účinek? Proti příští reakci jsme vybaveni léky, ale už nikdy v životě nechci zažít to, co včera. Jak malý trpěl, já nevěděla co dřív, abych mu ulevila. Hrůza. Opravdu nejhorší vidět trpět vlastní dítě. Budu ráda za jakékoliv rady, i případně jak pomoci s tím otokem a jak dlouho může ještě trvat. Ledujeme, dostal antihistaminika a natřené fenistilem. Všem moc děkuji :D ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7950
6.8.24 20:55

A to už má za sebou alergologické vyšetření s prokázanou alergií na včelí bodnutí? Bez toho léčbu nelze podat. Ta reakce i když vypadala jako anafylaxe nemusela být na podkladě alergie. Pokud se alergie prokáže, tak pak bych léčbu absolvovala. Já mám teď pacienta co to má z alergologie napsané, injekce nejprve 1× týdně, nyní chodí 1× měsíčně. Ale zatím od začátku aplikace žihadlo nedostal, takže efekt netuším. Máte předepsané adrenalinové pero? To bych tedy chtěla mít ještě před návštěvou alergologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27638
6.8.24 20:58

Ještě existují kapky které se kapou podle určitého rozpisu, známé to pomohlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
6.8.24 21:02
@ka2ka píše: Více

kapky měl můj brácha na pylovou alergii. Před mnoha lety. A tedy jemu to nepomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27638
6.8.24 21:06
@Lucka1111 píše: Více

asi jak u koho u ní to pomohlo už nemá anafylaktický šok, jen příšerně oteče to místo ale zvládá to se zyrtekem nebo co na to má. Já měla injekce a nezvládla to psychicky po jedné se mi udělalo špatně doted nevím jestli po injekci nebo nervama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
6.8.24 21:06

Ano dostali jsme pero, a tablety, které se podají ihned po vpichu vcelou. Potvrzené to není, na výsledky z krve se prý čeká až 14 dní na tyto, ale každopádně v pátek jdeme na alergologii, pan doktor už o nás ví( shodou okolností byl na jipu, kde nás přijímali) a sám to navrhoval tuto léčbu. Kdykoliv malého bodla včela měl veliké otoky, bolavé, ale nikdy takovou reakci jako včera. O těch kapkách taky mluvili, ale prý to ještě není vyhodnocené, že bylo málo pacientů, kteří to zkusili😁,ale o těch injekcích -desenzibilitace- mluvil o jako běžné léčbě při takto silných reakcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
6.8.24 21:08

Jak jste ti myslela, že to mohlo vypadat jako afylaxie ale že to nemuselo být z alergie? Z jakého jiného důvodu, když to bylo během pár minut po bodnutí vcelou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
6.8.24 22:38
@Jitushka8 píše: Více

tak ještě existují anafylaktoidní reakce, které vypadají podobně, ale nejsou alergického původu. Ale vzhledem k tomu, že větší reakce měl již dříve, tak se nejspíš jednalo o alergickou reakci. Hlavně že máte to pero, to je nyní podstatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
6.8.24 23:01

Měla jsem totéž ve dvou letech. Šlápla jsem na včelu, píchla mě do paty, otekla mi hlava, pěna od pusy. Doktor řekl, že další bodnutí bude jen horší. Tedy že ho nemusim přežít. Dostala jsem Ventolin a Epipen. Od dvou let jsem v trávě nechodila bez bot. Jako dítěti mi zakazovali i med a voňavky. Žádná škola v přírodě apod.. Nikdo si mě nechtěl vzít na triko. Z vosy jsem jen otekla. Ta mě píchla několikrát. Při posledních testech na alergologii nebyla alergie prokázána s tím, že to ale stejně nemám riskovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27638
6.8.24 23:10
@Fiveone píše: Více

mě alergoložka tvrdila, že pokud je to od rizikového štípnutí dlouho že se ta alergie nemusí v testech ukázat, teda že vyjde negativní i když má člověk pak reakci, tak nevím jestli to tak je nebo tomu věřit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
7.8.24 05:01
@ka2ka píše: Více

Nevim, zkoušet to nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
7.8.24 05:58
@Fiveone píše: Více

Zakázaly vám med a voňavky? To z jakého důvodu? Přeci med snad nevadí při alergii na bodnutí nebo ano? To jste mě teď teda překvapila, protože malý med teď miluje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
7.8.24 06:25
@Jitushka8 píše: Více

Asi kvůli tomu, abych nelákala včely, sama nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
7.8.24 06:40

Ano, podstoupila jsem desenzitizaci na včelu. Jen to netrvalo 3 měsíce, ale pět let. Nevím, třeba je to u dětí rychlejší. Pak, po prvním navyšování, stačí chodit na další dávku kolem 4- 6 týdnů, když se to nestihne, tak se trochu vyklesá a znovu nastoupá.
Vzhledem k tomu, že rychlost nástupu anafylaxe se může zrychlovat a také Ti dítě už nemusí zachránit, bych na to se svým dítětem určitě šla. Hlavně v pubertě a v mladé dospělosti bych se nespoléhala na to, že si dítě bude brát injekci pořád sebou. Mne to neskutečně otravovalo a většinou jsem jí sebou neměla.
Léky na alergii (injekci), prý mám stejně mít sebou celý život, i po léčbě, ale popravdě už jí nenosím. Včela mě píchla minulý rok - nohu jsem měla napuchlou pár hodin. A také tento rok jsem šlápla na včelu, byl tam jen tak mírný otok, že to nestálo za řeč.
V minulosti jsem měla dva anafylaktické šoky, pokud ne tři. A i přes léčbu jsem měla otok vždy tak velký, že jsem nemohla obout boty (a ani pořádně chodit, takže jsem třeba nechodila do školy), dva týdny.
I když desenzitizace u mně proběhla na včelu, výrazně to pomohlo i na vosí štípnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek