Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, syn od 2 let lepi jedno oko kvuli strabismu. Chodime na kontrolu kazde 3 mesice. Dr. rikala, ze na bryle to jeste neni. Posledni dobou ho casto boli hlava a je unaveny, proto jsme sli opet k dr. Po premereni, rozkapani oci atd..zjistili, ze jeho schopnost samokorekce je horsi, a ze to muze zpusobit bolesti hlavy. Mame pry ale jeste nekolik tydnu pockat a pokud bolest hlavy prejde, tak bryle nepotrebuje..Predpis je na 1,5 a 2,5 dioptrie, coz je o neco vic, nez doopravdy potrebuje. Zijeme v cizine a tady se hodne veci nechava na uvazeni rodicu. Jak se u vasich deti leci silhavost?
Syn chodí na oční kvůli šilhání od roka, letos v únoru (necelé 3 roky) dostal brýle+ jsme zakrývali jedno očko na celý den, na další kontrole po půl roce se mu to zlepšilo, takže jsme začli zakrývat jen 2h denně a na další kontrolu jdeme za měsíc, tak jsem zvědavá…
@lexxie píše:
Ahoj, syn od 2 let lepi jedno oko kvuli strabismu. Chodime na kontrolu kazde 3 mesice. Dr. rikala, ze na bryle to jeste neni. Posledni dobou ho casto boli hlava a je unaveny, proto jsme sli opet k dr. Po premereni, rozkapani oci atd..zjistili, ze jeho schopnost samokorekce je horsi, a ze to muze zpusobit bolesti hlavy. Mame pry ale jeste nekolik tydnu pockat a pokud bolest hlavy prejde, tak bryle nepotrebuje..Predpis je na 1,5 a 2,5 dioptrie, coz je o neco vic, nez doopravdy potrebuje. Zijeme v cizine a tady se hodne veci nechava na uvazeni rodicu. Jak se u vasich deti leci silhavost?
Dcera brýle nosí, ale ona dioptrie má. A byla ve třech letech na operaci, která nijak moc nepomohla, řekla bych. Rozhodně bez brýlí šilhá, hlavně protože když oči srovná, vidí rozmazaně.
My lepime taky ruzne, zacal na 3 hodinach denne a pred rokem to mel jen 4 hod. tydne, ted 12 hodin tydne..
Já mám vlastní zkušenost, jedno oko mi ujíždělo, očařka na to nic (dostala jsem normální brýle, ale tím to zhaslo), tak až mi bylo osmnáct, tak jsem si sama bez jejího vědomí vyběhala operaci, která mi to spravila. Pak jako odměnu jsem od očařky dostala vynadáno, co si to dovoluju bez jejího vědomí řešit (pak už jsem k ní nikdy nešla). Takže asi tak. U malých dětí možná zalepování oka pomůže (s tím ale zkušenost nemám), u větších už to jinak než operativně řešit nejde (na druhou stranu u mě to problém vyřešilo relativně bezbolestně).
@evi.an.x píše:
Já mám vlastní zkušenost, jedno oko mi ujíždělo, očařka na to nic (dostala jsem normální brýle, ale tím to zhaslo), tak až mi bylo osmnáct, tak jsem si sama bez jejího vědomí vyběhala operaci, která mi to spravila. Pak jako odměnu jsem od očařky dostala vynadáno, co si to dovoluju bez jejího vědomí řešit (pak už jsem k ní nikdy nešla). Takže asi tak. U malých dětí možná zalepování oka pomůže (s tím ale zkušenost nemám), u větších už to jinak než operativně řešit nejde (na druhou stranu u mě to problém vyřešilo relativně bezbolestně).
To zalepování oka samozřejmě neléčí strabismus, ale účinně zabrání tupozrakosti.
Evi tak to jsi mela dost strasnou ocarku, neni dr. jako dr. Ja mela nastesti vyborneho ocare, jezdila jsem za nim s mamkou ze Dvora Kralove az do Mostu..coz je autobusem silene, ale oci mi srovnal vyborne..
Zalepovani dobreho oka donuti slabsi oko k praci a postupne se zlepsuje zrak..teda alespon u nas.
Kosmeticky se silhavost pry srovna pouze operaci, takze bryle ani zalepovani to nezmeni.. Takze to zalepovani budeme muset jeste par let delat. U dospelych asi zalepovani moc smysl nema? Nevim presne..