Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Sirná mast se aplikuje tři dny v kuse (to minimálně, někdo dává i pět dní). A během těch dní se - pozor - nemyješ. Tudíž namazat, další den jen obnovit vrstvu..a tak dál. Ten lék, který zmiňuješ, moc účinný není a má řadu NÚ. Největší efekt má opravdu sirná mast, ale pouze tak, jak píšu. Samozřejmě platí oblečení vyprat, nebo dát, kde to nejde (třeba boty), do mrazáku, případně bokem na tři dny (za tři dny svrab vychcípá). A pořádně denně prát ložní prádlo. Nějaká generální dezinfekce celého bytu je zbytečná.
Jinak to mazání musí být fakt důkladné, já bych dala i do vlasů. prostě všude, každý centimetr kůže.
@Zmatka píše:
Sirná mast se aplikuje tři dny v kuse (to minimálně, někdo dává i pět dní). A během těch dní se - pozor - nemyješ. Tudíž namazat, další den jen obnovit vrstvu..a tak dál. Ten lék, který zmiňuješ, moc účinný není a má řadu NÚ. Největší efekt má opravdu sirná mast, ale pouze tak, jak píšu. Samozřejmě platí oblečení vyprat, nebo dát, kde to nejde (třeba boty), do mrazáku, případně bokem na tři dny (za tři dny svrab vychcípá). A pořádně denně prát ložní prádlo. Nějaká generální dezinfekce celého bytu je zbytečná.Jinak to mazání musí být fakt důkladné, já bych dala i do vlasů. prostě všude, každý centimetr kůže.
Není, je třeba vyčistit koberce, vše polstrované, gauč,… Jinak se rád vrací. Většina recidiv je buď chyba v aplikaci přípravku nebo ve vyčištění bytu.
@Zmatka píše:
Sirná mast se aplikuje tři dny v kuse (to minimálně, někdo dává i pět dní). A během těch dní se - pozor - nemyješ. Tudíž namazat, další den jen obnovit vrstvu..a tak dál. Ten lék, který zmiňuješ, moc účinný není a má řadu NÚ. Největší efekt má opravdu sirná mast, ale pouze tak, jak píšu. Samozřejmě platí oblečení vyprat, nebo dát, kde to nejde (třeba boty), do mrazáku, případně bokem na tři dny (za tři dny svrab vychcípá). A pořádně denně prát ložní prádlo. Nějaká generální dezinfekce celého bytu je zbytečná.Jinak to mazání musí být fakt důkladné, já bych dala i do vlasů. prostě všude, každý centimetr kůže.
Mazali jsme všude, jen ne obličej a do vlasů jsme též nedávali
@Anonymní píše:
Pod nehty, mezi prsty - tam při umytí/otření opakovaně?
Jinak za 2-3 dny to bývá často reakce na tu mast.
@Havlova píše:
Není, je třeba vyčistit koberce, vše polstrované, gauč,… Jinak se rád vrací. Většina recidiv je buď chyba v aplikaci přípravku nebo ve vyčištění bytu.
@Havlova Z bytu kde normálně žijeme jsme odešli na 6 dni, v pátek se vracíme. Jsme v bytě jen s postelema, bez koberců
@Havlova píše:
Mám s tím určitou zkušenost a myslím si, že lidé obecně zanedbávají to důkladné mazání a naopak přeceňují byt. Zákožka bez kontaktu s kůži chcípne a nemá tendence přelézat někde, kde kůže není. Dá se tedy najít na ložním prádle, kam by mohla slézt, ale určitě ne třeba na koberci. To by musela být tedy hodně velká náhoda, z koberce, na kterém nespíš, svrab chytnout druhý den ráno (za předpokladu, že by do rána přežila, ono ty dva max. tři dny jsou fakt naprostý maximum, který se kdy pozorovalo). Kor, pokud po koberci jako dospělák tak možná chodíš ![]()
@Zmatka píše:
Mám s tím určitou zkušenost a myslím si, že lidé obecně zanedbávají to důkladné mazání a naopak přeceňují byt. Zákožka bez kontaktu s kůži chcípne a nemá tendence přelézat někde, kde kůže není. Dá se tedy najít na ložním prádle, kam by mohla slézt, ale určitě ne třeba na koberci. To by musela být tedy hodně velká náhoda, z koberce, na kterém nespíš, svrab chytnout druhý den ráno (za předpokladu, že by do rána přežila, ono ty dva max. tři dny jsou fakt naprostý maximum, který se kdy pozorovalo). Kor, pokud po koberci jako dospělák tak možná chodíš
A na nohách svrab není? Třeba mezi prsty? Jinak, tato doporučení jsou od našeho parazitologa s cca 40 lety praxe v oboru. Věřím asi víc jemu.
@Havlova A je mozne aby se po dvou dnech od umyti sirné masti udělal jeden jediný pupinek na noze? Dnes stipanec jakoby od komára. Nevím, netuším, jsem z toho zoufalá a nešťastná. Běžně každý den uklizim a utírám vše
Vyžádala jsem si biopsii kůže, tak uvidíme co bude dal. Jinak v noci normálně spime, nic nesvedi, možná teď jen lehce podrážděná kůže po sirné masti
@Anonymní píše:
@Havlova A je mozne aby se po dvou dnech od umyti sirné masti udělal jeden jediný pupinek na noze? Dnes stipanec jakoby od komára. Nevím, netuším, jsem z toho zoufalá a nešťastná. Běžně každý den uklizim a utírám všeVyžádala jsem si biopsii kůže, tak uvidíme co bude dal. Jinak v noci normálně spime, nic nesvedi, možná teď jen lehce podrážděná kůže po sirné masti
Zeptám se zítra, ale spíš to bude podráždění od sirné masti.
@Anonymní píše:
Vím, že se říká, že do vlasů dospělých nejde, ale opravdu doporučuji mazat všude, například oblíbené místo za ušima. Ruce mazat mezi prsty. A po pečlivé léčbě musíš vyčkat na vyšetření (v podstatě nějakou dobu počkat). Protože můžeš mít prostě jen ekzém.
@Havlova píše:
A na nohách svrab není? Třeba mezi prsty? Jinak, tato doporučení jsou od našeho parazitologa s cca 40 lety praxe v oboru. Věřím asi víc jemu.
Však tě nikdo nenutí mi věřit. Já jen, že nám doktorka několikrát říkala, a to byla kožní, že svrab to není, pak zase odmítla předepsat něco jiného než Infectoscab, na který se mimochodem už celkem slušně vybudovala rezistence. Hlavně že rozdávala letáčky, na kolik stupňů máš vyprat svetr ![]()
@Havlova Děkuji moc, jsem z toho už opravdu zoufalá. Pořad na to myslím, potřebuji začít už normálně žít, spát, jist a chodit mezi lidi. Syn (13 let) byl absolutně bez příznaků, ale taky jsem ho namazala sirnou masti(pinďoura a zadek si mazal sám) ale bojím se, ze to odflakl.
Všelijak škrábat se můžeš i půl roku. Jednak reakce na ty masti, jednak pak imunitní systém rozkládá ty zákožky a na to ta kůže také muže reagovat.
Pěkný večer, prosím je možná recidiva svrabu již po dvou dnech? Nejdřív Infectoscab, poté sirna mast. Druhy den po umytí pupinek na noze na prstu a dnes(3 den po umyti) nějaký stipanec u prsa, doktor mě má za hysterku. Noční svědění nás nebudí. Nabízel mi prášky na svrab za 800.- ale na internetu nemohu dohledat o co se jedna