Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj vsem. Chtela bych se vas zeptat. V pondeli vecer jsem dostala chripku. Chytla jsem to od syna, ktery je od pondeli na atb. V utery me to uplne polozilo, horecka 38,5 bolest svalu, kasel. Cetla jsem, ze je lepsi nechat telo at si s tim samo poradi. S malym to sice uplne tak neslo, ale snazila hsem se lezet, hodne pit a spat. Ve stredu rano mi bylo skvele, ale vecer zase teplota 37,7. Na pohotovosti hsem byla jen aby si me poslechli, zda se mi kasel neusazuje a vse v poradku. Tak je to kazdy den, rano bez teploty a ted vecer zase 38,2. Beru i preventan akut. Dneska jsem si i koupila test crp, nevim ale jestli jsem nabrala dost krve, ono to slo jaksi hodne blbe, ale vysel ze to neni bakterialni. Myslite ze he to normalni s tou teplotou? Chemii se mi nejak nechce brat. Budu rada za kazdou zkusenost. Bojim se aby to pak malej zase nechytl ode me, v pondeli dobira atb. Dekuji vsem.
Nechápu proč má malej na chřipku ATB?
chřipka je takřka vždycky virová, ta se léčit nedá, jen lékama tlumit příznaky, k ničemu jinýmu to není.. každopádně je to divný že tě zase vyletěla…ale jak říkám pokud je CRP nízký, a hlavně pokud jde o chřipku, není nutný nic brát, ty léky jsou jen na úlevu, ale neléčí
@pucinka1 nezlob se na mě, ale který blbec předepíše na chřipku ATB?
Chřipka je virového původu, tam se ATB nedávají
mmchdm, já teď, přes těhotenství, měla už 3 chřipky - moje léčba - bylinkový čaj (černý bez, máta), med, citron, pelech. Nic víc, nic míň.
On mel vysoky horecky a silenej kasel, kterej se mu usadil na plici, proto ty atb. Teploty se mu opakovali. Mel je pred tydnem dva dny a pak nic a ted se mu ti znova vratilo. Jsem to spatne napsala.
@pucinka1 píše:
Ahoj vsem. Chtela bych se vas zeptat. V pondeli vecer jsem dostala chripku. Chytla jsem to od syna, ktery je od pondeli na atb. V utery me to uplne polozilo, horecka 38,5 bolest svalu, kasel. Cetla jsem, ze je lepsi nechat telo at si s tim samo poradi. S malym to sice uplne tak neslo, ale snazila hsem se lezet, hodne pit a spat. Ve stredu rano mi bylo skvele, ale vecer zase teplota 37,7. Na pohotovosti hsem byla jen aby si me poslechli, zda se mi kasel neusazuje a vse v poradku. Tak je to kazdy den, rano bez teploty a ted vecer zase 38,2. Beru i preventan akut. Dneska jsem si i koupila test crp, nevim ale jestli jsem nabrala dost krve, ono to slo jaksi hodne blbe, ale vysel ze to neni bakterialni. Myslite ze he to normalni s tou teplotou? Chemii se mi nejak nechce brat. Budu rada za kazdou zkusenost. Bojim se aby to pak malej zase nechytl ode me, v pondeli dobira atb. Dekuji vsem.
Tak nevím ani jakýma lékama bys tu chřipku (pokud je to chřipka) chtěla léčit.. ![]()
@pucinka1 píše:
Snizovat teplotu paralenama podobnyma hnusama
to tak maximálně, nebo panadolem. Víc nic netřeba ![]()
@martina.se píše:
to tak maximálně, nebo panadolem. Víc nic netřeba
Kdyz to ja prave nechci, ale jestli to bude takhle i v pondeli, tak uz asi do toho pudu ![]()
@pucinka1 píše:
Snizovat teplotu paralenama podobnyma hnusama
no pokud je horečka vysoká, tak bych asi něco vzala, přecejen je to pak pro organismus zátěž. Pod 38 °C nechat, zase pomáhá organismu při boji s infekcí
Taky jsem teď nemocná, připadá mi to dlouho. Ale musela jsem si nakonec přiznat, že doby, kdy jsem s horečkama vyrazila na trénink a jakákoli nemoc byla otázkou max tří dnů, jsou dávno pryč. Tělo mám poněkud zhuntovnaý, nemládnu a ty nemoce prostě snáším hůř
Navíc s dítětem (pokud ho někdo vyloženě nemá na krku) 100% klidvý režim mít nemůžeš. To ti pak přijde, že jsi přeci celý den doma, tak proč ti je pořád blbě. No jo, ale to bylo tady udělat dítěti svačinu, tamhle dojít pro čistý oblečení, večer „jen“ vykoupat..
Tentokrát jsem rezignovala a pár paralenů padlo, jinak bych si ani neutřela zadek
Takže bych se dítka, pokud možno, opravdu „zbavila“-je víkend, ať se stará tatínek- a ty si lehni s čajem, nech se obskakovat a nehni se z místa.
@pucinka1 píše:
Kdyz to ja prave nechci, ale jestli to bude takhle i v pondeli, tak uz asi do toho pudu
Tak jeden paralen tě nezabije, určitě je to šetrnější než třeba ATB
Tady je hezky napsany clanek o horeckach http://doktor.cz/…ozy/horecky/
@pucinka1 píše:
Kdyz to ja prave nechci, ale jestli to bude takhle i v pondeli, tak uz asi do toho pudu
asi takhle - já normálně neberu žádný léky, pokud mi nepadá hlava bolestí, nebo nemám 40 st horečku
přijde mi to zbytečný. Teď jsem musela, kvůli miminu, takže nad 38 st jsem si brala panadol. Ale fakt jeden a třeba jen 1× denně ![]()
@zuzouš píše:
Taky jsem teď nemocná, připadá mi to dlouho. Ale musela jsem si nakonec přiznat, že doby, kdy jsem s horečkama vyrazila na trénink a jakákoli nemoc byla otázkou max tří dnů, jsou dávno pryč. Tělo mám poněkud zhuntovnaý, nemládnu a ty nemoce prostě snáším hůřNavíc s dítětem (pokud ho někdo vyloženě nemá na krku) 100% klidvý režim mít nemůžeš. To ti pak přijde, že jsi přeci celý den doma, tak proč ti je pořád blbě. No jo, ale to bylo tady udělat dítěti svačinu, tamhle dojít pro čistý oblečení, večer „jen“ vykoupat..
Tentokrát jsem rezignovala a pár paralenů padlo, jinak bych si ani neutřela zadekTakže bych se dítka, pokud možno, opravdu „zbavila“-je víkend, ať se stará tatínek- a ty si lehni s čajem, nech se obskakovat a nehni se z místa.
No tatka sice prijel, ale jestli se mi podari nevylezt z postele to nevim
ale mam v planu v ni zustat aspon do nedele, tak snad pak bude uz lip.
@martina.se kvůli miminu? Tam je nějaký riziko u horeček matky? To mě zajímá, pouč mě ![]()