Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám dvouměsíční holčičku, paní doktorka nám řekla, že je línější a trošičku hypotonická, protože u ní se prostě vůbec nehnula, ležela tam jak placka, jenže ona má svůj režim a v tu dobu je zvyklá spát. Ale prý počkáme do třetího měsíce, tak jsem hned surfovala a strašej tu s dmo a s kdejakými závažnými nemocemi, jsem z toho na prášky a malá taky, protože ji dávám hodně často na bříško aby trénovala jenže ona se prostě vzteká, ne že by to vyloženě neuměla, spíš to vypadá, že se jí nechce. Ona tu hlavičku zvedá, jenže podle nálady. Je tu někdo s podobným problémem? ![]()
Kliiid, každý dítě je jiný, kamarádky první dítko jen do 7mes skoro leželo, dr byla v klidu a klučík je úplně zdravej.moje holčička zas byla nadmíru akční
@Barunkaska Ahoj. Jsme na tom podobně, mám za 2 dny dvouměsíčního chlapečka a je to prostě lenoch… sám si moc hlavu nezvedne, když mu tam nachystám ručičky, tak mu to jde celkem dobře. No, na rehabilitaci nám řekli, že je taky trochu hypotonický a teď teda chodíme cvičit. A uvidí se. Jinak u mě přidušený při porodu není - rodil se císařem s dobrým apgar score. Já pořád doufám, že je to prostě jen pohodář a lenoch a pak to všechno dožene…
Mám skoro stejně starou holčičku a taky nepase koníčky. Na bříšku se vzteká, takže ji hned radši otočím na záda. Jinak hezký „povídá“, při nošení čím dál lépe drží hlavičku, začala trošku dělat mosty. Položím ji do postýlky a za chvilku je jiným směrem. Fixuje ručičky, aby se chytla chrastítka (nejraději chytá moje vlasy). Z toho pasení si hlavu moc nedělám. Vím, že paní doktorka bude nahánět ať dávám víc na bříško…každé dítě má své tempo. První dcera udělala první krůčky až v 18 měsících, syn zas v 11. měsících…Jde hlavně o to, zda není i doma pořád jako „placka“
Děkuji všem za odpovědi, jsem z toho fakt taková smutná, porod jsem měla vyvolávaný ale den mi odtékala plodová voda, při porodu přidušená nebyla, ale ven se ji nechtělo tak má možná všechno na háku i ted
Jinak se chytá za triko, za vlasy, za provázek co má nad sebou nebo si vezme hračku o ruky a prohlíží si ji.
@Barunkaska druhorozený začal pást kolem 4,5 měsíce, od 7 týdnů jsme chodili kvůli predilekci na vojtovku, cvičili jsme i pasení a nic. A to se uměl otočit ve 4 měsících, otočil se, zaryl nos a nic
A celkově byl „brzda“, dlouho se nesmál, nechytal hračky… Jo a podle fyzioterapeutky byl dráždivý a hypotonický.
Teď mu je rok a motoricky je tak nějak v normě. Sedí, stojí, leze, obchází, vyleze na gauč, do schodů, na židličku…
Nečti, na internetu se dozvíš o extrémních případech a akorát se vyplašíš.
Neszresovala bych se a snazila s miminkem o to vic komunikovat. Miminko se da krasne lakat k pohybu pres hracky, zkouset na nej mluvit z ruznych uhlu, rikat basnicky, zpivat a u toho ho ruzne houpat a pohybovat mu nozkama a ruckama.Hrat hry ve vane a hlavne za sebemensi snahu poradne chvalit!!! To je vyzkousena motivace pro kazdeho cloveka. Drzim palce
Děkuji za radu, snažím se jí zpívat nebo říkat básničky, ale jakoby se prostě rozhodla, že ne a nic s ní nehne. Musím hodně vychytávat náladu, takže už tuším že na kontrole se zase rozplácne a tím to zhasne. ![]()
No, já si myslím, že tam něco může být… není to můj obor, ale pamatuju si z nějakého článku, že největší křivda na dětech je říkat, že jsou „líné“, tj. líné lézt, mluvit atp., když prostě vývojově neodpovídají. Že je to výmluva, kvůli které se akorát přehlédne případně i řešitelný problém. To, že to nedělá, není, že se jí nechce, ale že NEMŮŽE.
Já bych tomu dala ten měsíc, může se chytnout, ale pokud pak bych před tím nezavírala oči - možná to bude něco, co spraví trochu cvičení.
Soused je hypotonický chlapeček, na vše ostatní šikovný, ale hrubá motorika a tak- problém. Teď jsou mu tři, a kromě horší koordiance šikovnej a čilej kluk. Ale musí se to chytit včas a správně to zaléčit.
Hlídejte i jiné aspekty - co sociální úsměv?
Dcera byla úplně stejná. Na mou žádost jsem řešila cvičením, rozhýbalo ji to.Ona tedy měla i problém se zády, jeden měsíc vyrostla cca o 5 cm a začala se ji křivit záda, potřebovala zpevnit svaly. Pohodlná je dodnes i co se týče mluvení. Spíše si ukazovala a říkala slova. věty byly moc pracné. Zkrátka vše co jde ošulí. Za chvíli bude mít 5.Mluví vše kromě ř a r, skáče, hraje si a dokonce se za jedno dopoledne naučila jezdit na kole. Cvičila jsem s ní do lezení po čtyřech - právě pro to, že to znamená zapojení všech svalů. Přeji hodně štěstí, ale opravdu se čtením na internetu akorát vyděsíš. Na druhou stranu nepodceňuj situaci a motivuj k pozvolnému rozvoji.Hele dcera kdykoliv může tak si lehne a válí se - zkrátka je pohodlná od přírody.
@umea píše:
No, já si myslím, že tam něco může být… není to můj obor, ale pamatuju si z nějakého článku, že největší křivda na dětech je říkat, že jsou „líné“, tj. líné lézt, mluvit atp., když prostě vývojově neodpovídají. Že je to výmluva, kvůli které se akorát přehlédne případně i řešitelný problém. To, že to nedělá, není, že se jí nechce, ale že NEMŮŽE.
Já bych tomu dala ten měsíc, může se chytnout, ale pokud pak bych před tím nezavírala oči - možná to bude něco, co spraví trochu cvičení.
Soused je hypotonický chlapeček, na vše ostatní šikovný, ale hrubá motorika a tak- problém. Teď jsou mu tři, a kromě horší koordiance šikovnej a čilej kluk. Ale musí se to chytit včas a správně to zaléčit.
Hlídejte i jiné aspekty - co sociální úsměv?
usmiva se furt, nekdy i rehoni se zvuky, bere hracky do rukou, prohlizi si je, ochutnava, boucha do nich. Na to je dikulka, ale s tim pohybem je to uz horsi, chce se prtocit na bok, ale spis se z toho prohne, coz dela kdyz se jo neco nelibi ze se prohyba do luku. Predilekci snad nema dnea spinkala na druhou stranu. Jen to zvedani. Zkusila sem ji jemnounce promasirovat krcek a hned zcedla, ale nechce moc pouzivat ruce. Nejradsi bych byla aby mi hned nejaky cviky ukazalo abych netratila ani minutu. Bohuzel mesic musim cekat a to je strasne stresujici.
@29 píše:
Dcera byla úplně stejná. Na mou žádost jsem řešila cvičením, rozhýbalo ji to.Ona tedy měla i problém se zády, jeden měsíc vyrostla cca o 5 cm a začala se ji křivit záda, potřebovala zpevnit svaly. Pohodlná je dodnes i co se týče mluvení. Spíše si ukazovala a říkala slova. věty byly moc pracné. Zkrátka vše co jde ošulí. Za chvíli bude mít 5.Mluví vše kromě ř a r, skáče, hraje si a dokonce se za jedno dopoledne naučila jezdit na kole. Cvičila jsem s ní do lezení po čtyřech - právě pro to, že to znamená zapojení všech svalů. Přeji hodně štěstí, ale opravdu se čtením na internetu akorát vyděsíš. Na druhou stranu nepodceňuj situaci a motivuj k pozvolnému rozvoji.Hele dcera kdykoliv může tak si lehne a válí se - zkrátka je pohodlná od přírody.
S tim rustem, tak ta nase ma za dva mesice o 10 cm vic. Takze to je podobny. Samozrejme delam co muzu, bohuzel to brisko se ji proste nelibi. Na mici se krasne snazi, jenze mne prijde ze nez s hlavickou, ma problem s rucickama, vubec se nezapre a lita jako letadylko. Hodne pisou, ze to cviceni pomuze, ale to je jeste doba nez se dostanu k doktorce. To je hruza jen cekat.
Jsme na tom stejne temer s tim zse mali je 6 mesicu a vysetreni na neuro nas teprve ceka..mala je pohybliva jak blazen ale na bok a bricho proste ne..a kdyz uz tak dela letadlo…
@Jitus.Slavickova píše:
Jsme na tom stejne temer s tim zse mali je 6 mesicu a vysetreni na neuro nas teprve ceka..mala je pohybliva jak blazen ale na bok a bricho proste ne..a kdyz uz tak dela letadlo…
asi tak… machat rucickama a nic vic. Kdyz uz je hodne vztek tak kope nohama jak o zavod jen aby se z ty polohy nejak dostala. Driv vam na to neprisli? me strasila uz pri dvoumesicni kontrole. Ale na neuru jeste taky nejsme. uz aby to bylo, radsi obeham doktor jen abych mela jistotu, ze to je dobry, nebo aspon to cviceni. Tohle je utrpeni
@Barunkaska moje mala se zacla na brisku opirat o ruce az po pul roce. Nechtela na brise byt, delala letadlo. Pretacet se zacla skoro v sedmi mesicich, nedavno se zacla vzprimovat. Taky ma na vsechno casu dost. Kazdopadne jsme byly na neurologii, ale kvuli necemu jinemu (stacela telo do strany, pediatra to paseni neresila). Neurolog doporucil rehabku na ty koniky s tim, ze mala je zdrava. Na rehabce ji akorat motivuje hrackami, zadna vojtovka, ta je jen pro „nemocne“ deti, a zaver je, ze mela jen zlozvyk a delala to letadlo, nechtela jen byt na brise.