Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, moje 5 letá dcerka ležela vedle svého bratrance v pokojíčku a koukali se na pohádky. Bratranec měl 40C horečky a byl 3den slitý od hlavy až k patě pupínkama. Myslíte, že to dcerka chytne? Četla jsem, že se přenáší vzduchem… Děkuji.
@M+M+S záleží na její imunitě. Pravděpodobnost, že to chytne, je velká. Moje děti chytli neštovice při návštěvě kamarádčiných dětí a to si hráli každý v jiné místnosti ![]()
@Kakika píše: @M+M+S záleží na její imunitě. Pravděpodobnost, že to chytne, je velká. Moje děti chytli neštovice při návštěvě kamarádčiných dětí a to si hráli každý v jiné místnosti
už byla v minulosti v kontaktu s nemocnými 3krát a nechytla. Dnes je to od nákazy 11den
Záleží opravdu na imunitě, kamarádčina holčička si hrála se synem, když byl nakažlivý, dokonce mu dala pusu a nechytla to. Až pak asi o dva měsíce později ve školce.
@M+M+S píše:
už byla v minulosti v kontaktu s nemocnými 3krát a nechytla. Dnes je to od nákazy 11den
Většinou ten desátý den se člověk opupínkuje, ale uvádí se až do 21 dní, tak uvidíš. Ale jestli to bylo 3 dny před pupínkama, tak je myslím si dost velká šance, že to nechytne.
Ale zase ono co je lepší
Já jsem ráda, že to všichni prodělali už teď, než čekat celý život, kdy to na člověka přijde, když pro ženskou v těhotenství je to velké riziko, a celkově pro dospělého, že jo
Švagrová s tím skončila ve 30 letech na jipce.
@Klementyna píše:
Většinou ten desátý den se člověk opupínkuje, ale uvádí se až do 21 dní, tak uvidíš. Ale jestli to bylo 3 dny před pupínkama, tak je myslím si dost velká šance, že to nechytne.
nee, bylo to právě v době, kdy klučina byl pupínek vedle pupínku, měl jich snad tisíc, celý bílý namazaný. Pupínky měl 3den od prvního výsevu.
@M+M+S píše:
Dětem vylezli první pupínky 19. den. Jestli byla v kontaktu 3× a nic, je možné, že má opravdu silnou imunitu, nebo je prodělala latentně. Pokud opravdu chceš mít jistotu, zda neštovice prodělala nebo ne, nech jí nabrat krev na protilátky. Ale nebyla by první, kdo se cíleně ani na opakované pokusy nenakazil a pak to chytil ve školce nebo ve škole.
@Kakika píše:
Dětem vylezli první pupínky 19. den. Jestli byla v kontaktu 3× a nic, je možné, že má opravdu silnou imunitu, nebo je prodělala latentně. Pokud opravdu chceš mít jistotu, zda neštovice prodělala nebo ne, nech jí nabrat krev na protilátky. Ale nebyla by první, kdo se cíleně ani na opakované pokusy nenakazil a pak to chytil ve školce nebo ve škole.
ve školce už je měli 2krát a nic a jednou jsem ji v minulosti nechala cíleně nakazit od stejně staré holčičky, která měla první den výsev pupínků (takže by měla být nejvíc infekční)a nic.
@M+M+S Jo tak, vy je CHCETE dostat?
Tak to chápu, že to naštve, když bylo tolik možností a pořád nic ![]()
@M+M+S
Nechat nakazit cíleně chápu, měla jsem neštovice v 21 letech - děs. Od nás z vesnice na to zemřel padesátiletý chlap - dotáhl mu to vnouček ze školky. Ale teď na léto bych to nedělala. V horku je to protivné, dítě nesmí na sluníčko nebo do bazénu…Dcera je naštěstí chytla před 3 roky v březnu. Ideální období. Do prvních teplých dnů byla fit.
Starsi je mela a mladsi je nedostala, i kdyz byly porad spolu.
Syn je ve školce také nechytil, když to tam řádilo…Asi až tak po 3 měsících.
@M+M+S může a nemusí.. upřímně bych jí to nepřála, zrovna na léto je to to nejhorší, co může být
pokud to děláš úmyslně, na léto, tak je to fakt hloupé…
Ja teda po tom jaky meli kluci prubeh nechapu ani to cilene nakazeni. Ale ted v lete to mi rozum uz fakt nebere. Jednak ve vedru strasne neprijemne a navic ji zkasis cele leto.