Lehce oploštělé záhlaví

23
16.1.12 08:04

Lehce oploštělé záhlaví

Krásné pondělí maminky,
potřebovala bych najít maminku se stejným problémem. Náš čtyřměsíční Davídek nechce spát jinak než na zádech. Zkoušela jsem snad všechno. Různě jsem ho obkládala dekou, polštářem, balila do zavinovačky, prostě nic nefunguje. Tak dlouho se kroutí až je opět na zádíčkách. Když počkám až usne, abych ho dala na bok, tak to naše zlatíčko má tak tenké spaní, že se jenom probudí a začínáme znovu. Doktorka zatím jen poznamenala, že má „lehce oploštělé záhlaví“, ale upřímně, vypadá to hrozně. Tak bych chtěla zjistit, jestli to mělo některé vaše miminko a jestli se to po čase zlepšilo a byla hlavička kulatější :) . Pořád se utěšuju, že až bude Davča trochu větší, že se to zlepší tím, jak bude sám spinkat nejen na zádech. Všimla jsem si, že i manžel má trochu ploché záhlaví.
Máme doma o rok a půl starší holčičku a ta už jak se narodila, měla odstávající uši. Čepičku na spaní samozřejmě odmítá, tak si umíte asi představit jak bojujeme…ve spaní furt spravujeme ouška, protože je má zlomené a leží si na nich celou noc. Takže si říkám, kdyby jsme měli třetí dítě, co se dá na hlavičce ještě pokazit :D :x . Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
682
16.1.12 08:09

Tak mě se taky dřív zdálo, že v zadu placatější hlavičku, ikdyž mě dr utěšovala že ji má krásnou. Ale říkala mi, Co nejčastěji dávat na bříško. Fakt co nejvíc to jde.Je to dobré i pro další vývoj. Náš malý nám pak začal spát hlavně na bříšku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
16.1.12 08:19

:D tak aby to nebylo tak jednoduché… Dáváme ho na bříško, ale asi ne tak často, protože ten malý čertík polohu na bříšku nemá rád :twisted: Po pár vteřinách se začne vztekat, protože si nechce nebo neumí položit hlavičku na zem a drží ji furt nahoře. Když vztekání nepomůže, naučil se překulit na záda. Takže pokud u něho pořád nesedím, tak jsme tam, kde jsme byli :D .
Dneska bude mít bříškový den :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1760
16.1.12 08:38

Prcek taky spinkal jenom na zádíčkách a ze začátku měl hlavičku (záhlaví) slehlou. Teď má 17 měsíců a upravilo se to, dofouklo :) Neměl to ale nějak dramaticky a navíc to asi i přikryjí vlásky. Stejně bych ale vyzkoušela různé spací polohy, já jsem malého v peřince vždycky šupla na bok a důkladně podložila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
16.1.12 08:45

No, kamarádka měla v porodnici nějakou podložku - kroužek, ve které mimino mělo hlavu, aby ji právě nemělo placatou. Ale bylo to nedonošené mimino, co se neotáčelo, nevím, jestli je možné udržet takhle čtyřměsíční dítě - ale jestli spí opravdu jen na zádech, tak asi jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pel
4861
16.1.12 08:54

Náš malý měl taky hodně zploštělou hlavičku, na rehabilitaci se paní úplně zděsila, že to má jak useknutý, ale že prý se to spraví. Hodně jsme pak dávali spát na bok, nechala jsem ho usnout jak byl zvyklý a pak dala na bok a z obou stran ho zapřela, jeden bok o postýlku a z druhé strany jsem dala třeba srolovanou deku. Fakt se to postupně zlepšilo, malý má naštěstí hodně vlasů, dokonce ho stříháme i hodně nakrátko strojkem. V čepičce to vždycky vypadalo ještě hůř než ve skutečnosti. Už mu to asi trochu placatější zůstane napořád, ale já už to ani nevidím, pokud se na to nesoustředím. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.1.12 09:10

Možná že je tam nějaká míra vlivu spaní na tvar hlavy, ale osobně si myslím, že větší vliv má genetika. Přítel i jeho sestra jsou z generace, která jako miminko spala pouze na bříšku a hlavy mají oba tak jako tak velmi placaté, protože i jejich táta ji má placatou. Já ji placatou nemám vůbec a naše dcera (6,5m) ji také placatou nemá, ačkoli spí výhradně na zádech.

O častém polohování na břicho však vůbec není diskuze, to je potřeba co nejvíce a časem se posílí a zvykne si a nebude u toho brečet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.1.12 09:17

Náš syn měl taky hodně zploštělou hlavu, ale my měli problém s upřednostňováním jedné strany. Syn otáčel hlavičku pouze doleva, takže levá strana byla slehnutá a pravá rostla. Dokud jen ležel, tak jsme mu pořídili pohlavníček pro tyto účely. Slehnutí, které už je, to samozřejmě nespraví, ale zabrání to dalšímu slehnutí. Bohužel je to pouze pro děti, které se ještě tak nehýbou. Pak se syn od 3 měsíců začal překulovat na břicho a v tu ránu tak nějak bylo po problému, protože přes den veškerý čas trávil na bříšku a na zádech jen spal. Takže přes den dávat dítko co nejvíce na bříško, aby zkrátka na těch zádech leželo co nejmíň a v noci polohovat na boky. Ta sleželost samozřejmě zůstala, ale tím, jak ta hlava roste, tak to není skoro vidět, jen když se na něj člověk zadívá zvrchu a vyloženě se na to zaměří, tak pozná, že jedna strana je trochu jiná než ta druhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
16.1.12 09:23

No ona ta hlavicka porad roste, takze se to muze urcite jeste zlepsit. Ale to polohovani urcite je dobre. Taky Dr. rikal, hodne chodit ven na denni svetlo, kvuli vit. D, aby nebyli mekke kosti. Pravda, ten bereme i v kapickach, ale pry se ma chodit casto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
16.1.12 09:30

Moc děkuji za zkušenosti a názory. Teď malý usnul, je zabalený v peřince a na boku. Jak píše gabi, Davídek taky nejraději usíná tak, že leží na zádech a hlavičku si otočí na levou stranu a ručičku si dá pod hlavičku. Takže ta levá strana je víc slehlejší.
A jak píše Milu, taky si trochu myslím, že na tvaru hlavičky má vliv vrozená genetika od rodičů.
Taky mám strach, abychom nevyfasovali přilbičku a museli ji nosit přes léto. Ale ani pořádně nevím, v jakých případech se doporučuje. Ale když doktorka to posoudila jako „lehce slehlé“, tak to asi nebude takové strašné. Když maminy to vždycky vidí hůř, než to je :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.1.12 09:39

Přilbička se dává, až je to fakt hodně, to určitě nebude váš případ. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1825
16.1.12 09:42

Náš Honzík má taky lehce zploštělou hlavičku, ale spíš na jednu stranu. No, měl to docela hodně, až jsem se bála.. úplně nakřivo, ale pak jsem ho začla dávat víc na bok a bříško a spravilo se to víceméně.. U nás je to ještě tak, že se mu dokonce lebčička promačkává. Má to jak pingpongáč :nevim: Doktoři nic nezjistili. Ale kvůli té zploštělině musíme na rehabilitace. :cert: A pěstičkám, který má jen u nich. :cert: Na to bříško je dobrý dávat fakt co nejvíc. Honza taky nechtěl, ale dala jsem ho a vždycky, když začal křičet, tak šup zpátky a za chvilku zas.. A teď už si lebedí docela dlouho. :dance:
Já myslím, že je to hodně o tom, jak se mu dobře spí.. Časem se to určitě bude měnit. Starší nikdy nechtěl spát na bříšku a teď spí hlavně tak. Přeju ať se to správí a hlavně žádný stresy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.1.12 09:51

My taky kvůli tomu začali chodit na rehabku. Začali jsme v 7 týdnech a po pár cvičeních se to jeho upřednostňování jedné strany spravilo. Syn měl zkrácený sval na krku, proto mu nešlo tu hlavu otáčet na druhou stranu pořádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1825
16.1.12 10:05

Mě přijde, že to je tím, že jsou v bříšku skrčený vždycky k jedné straně. Takže se to pak musí spravit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
16.1.12 12:05
ferda30 píše:
Mě přijde, že to je tím, že jsou v bříšku skrčený vždycky k jedné straně. Takže se to pak musí spravit. :nevim:

Mě na rehabce říkala, že jednak je to právě z břicha a jednak se to stává i při porodu, jak tím tlakem jde to dítě ven. Každopádně jsme to fakt brzy rozcvičili, takže pak to už bylo všechno v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí