Lehce opožděný motorický vývoj

15
27.12.25 10:02

Lehce opožděný motorický vývoj

Ahojte,
jdu se za Vámi poradit.
Syn právě ukončil 6 měsíc. Jeho pohybové dovednosti: s hračkami si hraje, pokud je má v blízkosti, nenatahuje se po nich, přijde mi, že je líný, ale když je dostane do blízkosti vyhraje si s nimi krásně, na bříšku je moc rád, pase krásně, hraje si s hračkami, pořád kope nohama do země, druhé vzpřímení také zvládá. Na zádech bývá rád, ale raději a déle vydrží na bříšku. Když ho necháme na zádech leží jak pecka, když nedostane hračky. Teď se začíná pomalu plazit, ale směrem vzad. Nožičky zvedá. Nebo s nimi hýbe ze strany na stranu. A to je vše co zvládá. S nožičkami si nehraje, nepřetáčí se ani na bok, ani ze zad na bříško nebo naopak. Doktorka na šesti měsíční kontrole uvedla lehce opožděný motorický vývoj, z důvodu že se nepřetáčí. Když mu pomáháme ze zad na bříško, tím způsobem, že mu jedno kolínko přehodíme přes druhé, a motivujeme hračkou, tak sahá na hračku přes osu těla a dotočí se, ale taky jenom někdy, „když se mu chce“ bych řekla. Z bříška na záda vůbec nic. Pevný jako skála a prostě „já zůstanu na bříšku“. Tak jestli poradíte, co děláme celkově špatně, co máme zlepšit, máme mu pomáhat nebo ať si na to přijde sám.
Předem děkuji moc za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1542
27.12.25 10:19

Syn se taky pretacel az tesne po sestem mesici, chodili jsme na fyzioterapii a doma posiloval brisko. Pokud nechodite, pozadala bych pediatru o zadanku, nebo bych sla jako samoplatce at vam fyzioterapeutka rekne co a jak.

Jinak pretaceni z briska zacal delat az pozdeji, az ho to na brisku prestavalo bavit, tesne pred tim, nez se zacal plazit. Bylo videt, ze na zada zpet nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2703
27.12.25 12:59

Neboj se, vsechno urcite dozene. Ale jestli ti to prijde divne, tak bych vyuzila jak psala @starfish_at_night fyzio, nic spatneho na tom neni…ja jsem chodila s dcerkou na vanickovani a tam mi paní lektorka ukazovala cviky prave na posílení bříška. U nas to naštěstí nebylo treba, protoze dcera byla ve vývoji rychlá, ale kdych mela nejake pochybnosti a trapilo me to, tak bych na fyzio zašla.

Ale proste kazde dite potrebuje jiny cas. Záleží jak to citis ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5986
27.12.25 19:28

Dcera se mi z bříška na záda nepřetáčela vůbec. Respektive jsem později přišla na to, že to umí, ale jen nechce. Viděla jsem ji ve fázi přetáčení to udělat max 3×.
Taky se dlouho neplazila, ale přišel 9. měsíc a v jednom týdnu se naučila vše - plazit, lézt, sedět i stoupat si…
Prostě najednou uměla vše…

Já mám pediatra takového stará škola a on tohle řeší až na 10 měsících, takže jsem ji dala čas. Ale pokud máš pochybnosti, tak fyzio není na škodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
27.12.25 20:17

@Markéta188 děkuji, zní to pozitivně 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
27.12.25 20:19

@Dn0712 vím že každé dítě je jiné, ale nějak mě to nedokáže uklidnit, ale děkuji za podporu 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
27.12.25 20:24

@starfish_at_night děkuji za info, můžete být ještě konkrétnější jak to probíhalo na fyzio, jestli jste začali s vojtovkou nebo nějaké jiné cvičení a jak jste doma posilovali bříško, jestli to jde nějak popsat, děkuji mockrát 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1792
27.12.25 20:42

@Lenka998 se synem jsem chodila na fyzio od 3. měsíce. Vzhledem k tomu, že se v 6 měsících nepřetáčí ani na bok, tak bych rozhodně hledala fyzio, aby ho překontrolovala a zjistila, jak mu vhodně můžu pomoct. Syn má lehkou hypotonii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1542
27.12.25 22:19
@Lenka998 píše: Více

U nas Vojtovka nebyla potreba. Zacali jsme chodit v cca ctyrech mesicich, kvuli tomu, ze spatne pasl koniky. Dostali jsme jen par lehcich cviku, ty delali doma cca 5× denne, pri hre na podlozce(kazda serie hotova za minutku). Asi za tri dny uz je mel zmakle a pasl spravne. Kontroly jsme meli cca po 14 dnech az po mesici.
Postupne, jak se motoricky posouval, fyzio kontrolovala jen jestli dela vse na obe strany, pokud ne, na tu horsi jsme meli opet cvik.
Kontroly probihaly tak, ze jsem maleho svlekla do plenky, na podlozce dostal hracky tak, aby predvedl co uz umi ( nekdy moc nepredvedl, nekdy spolupracoval krasne), potom fyzio zhodnotila a ukazala nam jak dopomoct/posilit, nejprve na panence, potom i s malym (pokud to slo).
Brisko posiloval hlavne tak, ze jsme ho jakoby „brzdili“ v otocce. Takze nakrocit nohou jako na otocku, za kycel ale pridrzet a podat hracku tak, aby se za ni vrchni rukou natahoval a zvedal u toho hlavu. Tusim ze od Kiedronovej nekde bylo nejake video jak by to melo vypadat, zkuste mrknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
28.12.25 07:43
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
28.12.25 07:44

@starfish_at_night ty bláho děkuji moc, krásně jste mi to popsala, mám aspoň trochu představu, díky Vám ☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí