Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, koncem měsíce jdu na preventivku a potřebuju probrat s gynekoložkou antikoncepci…jenže mám Leidna. Nejradši bych si nechala dát Mirenu ( či jiné hormonální tělísko), protože mi to přijde o dost spolehlivější než nehormonální. Správně bych s moji mutací neměla užívat hormony ale někdo tvrdí že i přes mutaci krve mirenu má…tak by mě zajímalo ( než se zeptám na gyndě) zda některá z vás má nějakou trombofilní mutaci a používá tuhle formu hormonální antikoncepce.
PS: je pravda, že když vám tělísko nesedne do půl roku, vrátí vám za ně peníze?
Mam MTHFR a mam Jaydess, obdobu Mireny.
O tom, ze vraci penize, pochybuji.
Mthfr se dnes uz nepovazune za trombofilni stav
U leidena je hormonalni telisko mozne
Hormony se do obehu temer nevstrebavaji a srazlivost neovlivni.
Mam leidna i mfthr a mam mirenu schvalili mi ji v trombo centru. Penize pry vraci, ale musi byt lekarsky dolozeno, ze ti zpusobila problemy.
@berry4 no…myslím, že když má hormony, mnohem víc brání proti početí než tělíska bez hormonů… nebo ne?
PS: jinak si mi tedy nasadila brouka do hlavy…jdu googlit ![]()
Příspěvek upraven 02.02.15 v 21:47
Mám leidena (heterozygot) a před otěhotněním jsem měla Mirenu. Schválenou jak mým hematologem (hormon gestagen je v tomto případě uvolňován jen lokálně, což není nebezpečné), tak i gynekoložkou. Pak jsem si ji nechala vytáhnout, zhruba po roce jsem otěhotněla a nyní po porodu mám tělísko Jaydess, což je jakási odlehčená verze Mireny; není na 5 let, ale jen na 3 roky, což se nám právě hodilo, neboť druhé dítko bychom rádi právě nejdříve za ty tři roky. Obě tělíska jsem snášela v pohodě.
@Bexi Tak co já vím, tak ten antikoncepční účinek je úplně stejný u obou- mechanicky bránit početí.
Jen Mirena má navíc hormony, které ti navíc brání v růstu děložní sliznice, tudíž nemáš MS. V podstatě stejný účinek a občas i stejná negativa, jako u HA.
Tzn po vysazení problémy s dorůstáním sliznice, anovulační cykly, můžeš i dostat trombozu.
Moje kamarádka s Leidenem ji dostala, problémy s cévami ovšem jinak nemá.
Ano, čti ![]()
Beri. Hormonalni telisko anovulaci nazpusobuje. Riziko zvyseni trombozyjenevyznamne. m hormony pusobi lokaLne. Samo ze nekdo pri ni tromvozu dostane. Stejne tak ale s teliskem nehormnalnim. Nebo i bez hormonum trombozu maj i zeny bez jakekoli trombofilie. Dulezzite nejsou priklady kamaradek ale statistiky a ten rozsil je ve statistikach nevyznamny
@Lama Lama pokud to měla být odpověd´na mne, tak nejsem Beri, ale Berry. ![]()
Pro upřesnění - jde o přezdívku irského koně Kyrenejennalla's Boy, který reprezentoval ČR v roce 2004 na OH v Aténách.
Podívej. Já se v tomhle určitě nezajímám o statistiky, ale o konkretní zkušenosti uživatelek.
O to, co se dělo v souvislosti s touto antikoncepcí. Čísla jsou jen čísla ![]()