Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, prosím o radu. Cca před deseti lety jsem si nechávala udělat testy na leidenskou mutaci, jelikož maminka dostala trombozu po liposukci. Ve výsledku mam napsaný zdravý homozygot. gynekolog mi řekl, že jsem naprosto v pořádku a obvodní lékař tvrdí, že jsem pozitivní. Teď mě čeká operace, tak jsem v tom začala trošku brouzdat zda tu mutaci vlastně mám či ne. Máte prosím někdo taky tenhle výsledek?
Zdravy homozygot znamena, ze mas oba geny (presneji alely) zdrave. Mutaci muzes mit jako heterozygot (jeden zdravy a jeden nemocny gen z paru) nebo jako homozygot (oba nemocne geny v paru).
Heterozygot ma u Leiden. m. mnohem slabsi priznaky nez homozygot. Tvoje matka je heterozygot a predala ti zdravy gen (je jen z 50% prenasecka). Kdyby byla homozygot, tak bys po ni zdedila ten nemocny gen a nemohla bys byt zdrava.
Jsou nemoci (recesivne dedicne), kde muzes byt zdravy heterozygot - tedy mas jeden nemocny gen, ale ten plne kompenzuje zdravy gen od druheho rodice a nemoc se neprojevi = jsi zdrava (prenasecka).
@Petra Star chápu tedy dobře, že já jsem zdravá a měla bych časem nechat testovat své děti?
Ještě tedy zjistím moji matku, zda to souhlasí, otec je neznámý ![]()
Každopádně moc děkuji za vysvětlení
Ne, chapes to spatne, jsi uplne zdravy homozygot = nemas ani jednu vadnou alelu, takze neni nic vadneho (z hlediska Leidena), co bys mohla predat dal.
@Adush2 Tak nevim, jak vychazim z toho, co nas ucili na gymplu ![]()
Kdybys byla nemocny homozygot, tak by ti dali na te genetice instrukce, co delat, protoze tam uz je dost vysoke riziko obtizi https://www.wikiskripta.eu/…C3%A1_mutace
Ale kdyz mas pochybnosti, zeptej se znova na te genetice nebo na hematologii - obecne se neda doporucit verit nekomu z diskuze, ze?
@Petra Star ano, chápu a děkuji
Dnes mě napadlo napsat přímo do synlabu, jen odpověď bude asi chvilku trvat a já jdu za 14 dní na operaci ![]()
Souhlasím s @Petra Star, zdravý homozygot ve výsledcích znamená, že obě alely genu jsou zdravé - nemutované
@AnoNe píše: Více
Taky myslím, ale v tom případě je vyjádření pana doktora trochu mimo
@ivašot. Ano, je to už starší doktor, tak to asi špatně pochopil 🤔
@ivašot. No, ono to teda taky není nejlíp napsaný. Já teď koukala na svůj geneticky test (očividně z jiné laboratoře) a tam je u negativního vysledku napsáno „mutace nebyla prokázána“, což mi přijde mnohem lépe napsané.
U pozitivního výsledku mám „mutace prokázána na jedné alele - pacient je heterozygotem pro tuto mutaci“.
@AnoNe píše: Více
Dcera má ve výsledkách: negativní - nemutovaný homozygoz