Leidenska mutace Homozygot

10
3.5.24 14:51

Leidenska mutace Homozygot

Dobrý den, prosím o radu. Cca před deseti lety jsem si nechávala udělat testy na leidenskou mutaci, jelikož maminka dostala trombozu po liposukci. Ve výsledku mam napsaný zdravý homozygot. gynekolog mi řekl, že jsem naprosto v pořádku a obvodní lékař tvrdí, že jsem pozitivní. Teď mě čeká operace, tak jsem v tom začala trošku brouzdat zda tu mutaci vlastně mám či ne. Máte prosím někdo taky tenhle výsledek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4843
3.5.24 15:08

Zdravy homozygot znamena, ze mas oba geny (presneji alely) zdrave. Mutaci muzes mit jako heterozygot (jeden zdravy a jeden nemocny gen z paru) nebo jako homozygot (oba nemocne geny v paru).
Heterozygot ma u Leiden. m. mnohem slabsi priznaky nez homozygot. Tvoje matka je heterozygot a predala ti zdravy gen (je jen z 50% prenasecka). Kdyby byla homozygot, tak bys po ni zdedila ten nemocny gen a nemohla bys byt zdrava.

Jsou nemoci (recesivne dedicne), kde muzes byt zdravy heterozygot - tedy mas jeden nemocny gen, ale ten plne kompenzuje zdravy gen od druheho rodice a nemoc se neprojevi = jsi zdrava (prenasecka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.5.24 15:12

@Petra Star chápu tedy dobře, že já jsem zdravá a měla bych časem nechat testovat své děti?
Ještě tedy zjistím moji matku, zda to souhlasí, otec je neznámý :)
Každopádně moc děkuji za vysvětlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4843
3.5.24 15:20

Ne, chapes to spatne, jsi uplne zdravy homozygot = nemas ani jednu vadnou alelu, takze neni nic vadneho (z hlediska Leidena), co bys mohla predat dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.5.24 15:23

@Petra Star
aha, tak můj obvodní lékař tvrdil něco jiného 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4843
3.5.24 15:39

@Adush2 Tak nevim, jak vychazim z toho, co nas ucili na gymplu :P
Kdybys byla nemocny homozygot, tak by ti dali na te genetice instrukce, co delat, protoze tam uz je dost vysoke riziko obtizi https://www.wikiskripta.eu/…C3%A1_mutace
Ale kdyz mas pochybnosti, zeptej se znova na te genetice nebo na hematologii - obecne se neda doporucit verit nekomu z diskuze, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.5.24 15:43

@Petra Star ano, chápu a děkuji
Dnes mě napadlo napsat přímo do synlabu, jen odpověď bude asi chvilku trvat a já jdu za 14 dní na operaci :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
3.5.24 15:52

Souhlasím s @Petra Star, zdravý homozygot ve výsledcích znamená, že obě alely genu jsou zdravé - nemutované

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
3.5.24 15:56

Jsi zdravý homozygot = nemáš leidenskou mutaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
3.5.24 15:57
@AnoNe píše: Více

Taky myslím, ale v tom případě je vyjádření pana doktora trochu mimo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
3.5.24 16:03

Myslím, že @Lama Lama je hematolog :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.5.24 16:08

@ivašot. Ano, je to už starší doktor, tak to asi špatně pochopil 🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
3.5.24 16:18

@ivašot. No, ono to teda taky není nejlíp napsaný. Já teď koukala na svůj geneticky test (očividně z jiné laboratoře) a tam je u negativního vysledku napsáno „mutace nebyla prokázána“, což mi přijde mnohem lépe napsané.

U pozitivního výsledku mám „mutace prokázána na jedné alele - pacient je heterozygotem pro tuto mutaci“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15419
3.5.24 16:21
@AnoNe píše: Více

Dcera má ve výsledkách: negativní - nemutovaný homozygoz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
3.5.24 16:32