Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Oni lékárníci taky chtějí být „chránění“, takže nějaké poučení dát musí. Nicméně bych poslouchala pokyny lékaře.
@Anonymní píše: Více
Tak dost často má informace o lécích přesnější lékárník, než lékař, na to vem jed. Boraxové globule se nemají ani u netěhotných používat déle, než 10 dní v kuse, takže logicky měla lékárnice pravdu, že to není k dlouhodobému užívání. Kolik dní ti řekl lékař, že máš zavádět?
Cože, jak „tak 3× týdně?“ Jestli máš mykózu, měla bys je brát den za dnem, cca 6 dní, maximálně 10. Stačí kouknout do příbalového letáku.
Boraxove globule jsou jakoby desinfekční, proto ti asi doktor poradil je brát jen občas. Ale to je jako preventivně. Jestli máš mykozu, tak je určitě užívej každý den několik dní. Mě vždy doktorka rekla třeba 5 dní, ale musela jsem fakt dobrat těch 10 než problém zmizel. A taky jsem zjistila, že jsou 2 různé účinnosti, nějaké slabší volně prodejné a pak nějaké silnější na recept.
Jinak co se léků týká, důvěřuju spíš lekarnici, protože ona je odborník na léky, doktor ani tak ne, kolikrát se spolu i radí. Možná na tu prevenci by bylo lepší něco jiného, nějaké probioticke globule?
Dekuju holky, už jsem z toho celá zoufalá, před otěhotněním jsem s tím neměla žádné zkušenosti, až teď
za týden k doktorovi stejně musím, tak se ho pořádně na všechno zeptám.
Jo já v prvním těhotenství měla mykozu snad pořád
boraxove globule ty volně prodejne jsem měla pořád v lednici a jakmile se objevil naznak neceho, hned jsem si je dala. Třeba 2-3 dny za sebou. Dost často to pomohlo. Na rozjetou mykozu až boraxove globule na recept a myslím, že jsem měla snad i ten jenamazol. Vždycky jsem psala Mudr mail, zda můžu to a to. A většinou mi to povolila. Ale nelajsla jsem si něco jen tak naordinovat sama.
Ahoj, mám je ted “brát”. Dr mi řekl, prvních 5 dni jeden čípek, další dny ob den (celkem tedy 10). Těhotná.
Spíš se mi stalo, že jeden v lékárně mi řekl, že mám brát probiotika tři hodiny po užití antibiotik, a když jsem tam šla za týden znovu se srač. kou, mykózou, totálně rozhozená z antibiotik, tak mi jiná paní řekla, že je to úplná blbost, že musím ty probiotika jíst dýl než po třech hodinách. Dala mi nějaký silnější a dobrý, ale i tak jsem se lízala z těch následků snad měsíc.
Babo raď, někdy mají dobrý rady, ale primárně bych se spoléhala na doktora. Ale tobě vlastně řekla lékárnice úplně to samý, co doktor. Zeptej se ho, taky si myslím že mykózu musíš léčit souvisle několik dní, ale nevím jak v těhotenství, nikdy jsem ani neměla boraxový globule. Používám většinou jenamazol.
Tak to dodrž. Však i dle diskuze to odpovídá.
Nemas pravdu zakladatelko! Lekari maji jen 1 semestr, kdy se venuji lecivum, kdezto farmacie je velmi tezka vysoka skola, kde toto studujes semestru 10. A diplom tam fakt neni zadna davacka.
Od zname syn je cerstve vystudovany magistr a s urcitymi Mudry, kdy ma vydat leky lidem dle receptu, ma problem, protoze Dr klidne napisi leky, ktere by dohromady pacient brat nemel. Kluk je jeste mlady, bere svou praci poctive a vazne, tak se uz dockal, kdyz volal tomu Mudrovi, i hrubeho osoceni, at to neresi a vyda to, co napsal.
Jeho kolegyne z lekarny uz jsou obrouseny casem a marnosti, tak pokud to fakt neni od Dr. hruby renonc, tak uz nic neresi, nez se dohadovat marne s hrubymi blbci na 2.konci dratu. Ale daji k vydanemu receptu poznsmku o upozorneni doktora o nevhodnych lecich.
Doktori ti totiz predepisi leky dle svych tabulek ktere maji k disp.,ktery lrk na co anebo jeste dle toho, od koho maji vyznamne bonusy za predepsane lecivo. Kdezto vystudovany lekarnik ma uplne jiny, mnohem vetsi prehled jaky lek na co a jake leky zasadne nemichat dohromady, atd.
Ja uz davno neverim slepe Mudrum a nez za nim jdu s problemem, snazim se i neco nastudovat o tom na netu, at nejsrm v ordinaci jak ovce!
A prakticka uz mela ke mne blbou poznamku, kdyz jsrm s ni zacala problem rozvijet, pry: „a, strycek gugl“.
Příspěvek upraven 29.07.24 v 16:42
@Ahep no zas tak úplně top ti lékárníci taky nejsou. Hlavně v řetězcích. Běžně se mi stává, že mi lékárník řekne, že ten lék nemají a cpe mi jiný. Když řeknu, že si ho vyberu jinde, tak se najednou jde znovu podívat do počítače a zázrak zázraků, najde, že ho mají a milostivě mi ho vydá.
@vokishka píše: Více
To ale vubec neni o retezcich a ani o kvalite lekarnika, tento se holt choval vic jak obchodnik a ty ses nedala, coz je taky dobre.
Ahoj, tohle se mi Teda stalo poprvy. Jsem 30tt a trápí mě mykoza, doktor mi doporučil boraxove globule s tím, že si je mám preventivně dávat párkrát do týdne. V tom mi ale lekarnice řekla, že se to nemá užívat dlouhodobe, ze by to mohlo ublizit miminku… No kašlu na ní, doktor přece ví víc než lekarnice, co myslíte? Stalo se vám něco podobného?