Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli některá nemáte zkušenost s lekavostí-dráždivostí miminka. Mám 10t chlapečka, rodila jsem planovaným císařským řezem. Je už od narození lekavý. Časem se to trochu zlepšilo, ale stále se při nějakém hlasitějším podnětu lekne. To by bylo ještě docela pochopitelné, ale leká se i když ho chci vzít do náruče. Vždycky hrozně klepe ručičkama a trhá sebou. A dělá to i když třeba jen leží na přebal. pultu. Vypadá, jak kdyby se bál, že někam padá. Dětský doktor si toho také všiml, ale jen mě na to upozornil a to je vše. třeba se to brzo úplně ztratí, ale raději bych měla jistotu, že je vše dobré. Pokud některá máte radu-zkušenost budu za ní moc vděčná.
Děkuju
Peťka
Ahojky Peťko,
myslím, že tvému chlapečkovi může pomoci toto:
Ukládání na měkkou podložku
Zavinovačka
Nošení v klubíčku
Kdybych si ještě na něco vzpomněla, tak určitě písnu. Hodně zdraví tobě i chlapečkovi přeje
AJKA, Lenička 27 měs, Lukášek 3 měs
Ahoj Petko,
zazila jsem s dcerou totez. Je narozena mesic pred terminem a lekari pripisovali jeji drazdivost a rozklepanost jeji nedonosenosti. Muzi Ti rict, ze jsem z toho byla pekne na nervy, protoze Anicka diky tomu, ze se porad mrskala a mavala rucickama spatne spala, budila se… Preslo ji to asi az v 8 mesicich kdyz zacala lezt a zamestavat rucicky pri ruznych aktivitach. Na me to delalo takovy dojem, ze si tim vybijela energii. Nevim…
Drzim palce a pevne nervy.
Klara
Mně se osvědčila taková babská rada, stahovat miminko před spaním do plenky. Teda, ručičky k tělu. Ne každé mimi si to nechá líbit, takže přes protesty bych to nedělala, nám to dost pomáhalo. Pokud se mi malá lekala třeba při přebalování pomohlo proti pláči okamžitě jí přiložit moje ruce dlaněmi nahrudníček aby měla pocit přikrytí a bezpečí- to je podobné jako to přitulení. Toto chování se vysvětluje jako reflex z dob našich předků kdy mládě ve chlíli leknutí nebo nebezpečí strne aby ho nepřítel neviděl. No, vzhledem k tomu následnému hysterickému pláči se mi to nezdá
Bětunka má něco přes 4 měsíce a tento reflex už vymizel.
Všem moc děkuji. Určitě to vyzkouším.
Díky díky
Peťka a Rudy
Jedna malinkatá rada-mohlo by se jednat o vyrovnaný poměr vápníku a fosforu v těle.Stací jeden odběr a dodat látku která miminku chybí.Je to velice časté,dětičky jsou lekavé,maminky vystrašené a přitom řešení jednoduché a rychlé.
Měli jsme se synem to samé ( nar. 37t, c.s. plánovaným, kvůli poloze). Doktorka mně akorát vystresovala, byla jsem úplně nanervy jestli je normální. Poslala nás dokonce na neurologii, kde byl normální prima doktor a ten mě uklidnil, že je úplně v pořádku.Do tří měcícú to malý dělat přestal. U novorozenců je lekavé rozpažení normální reflex, jen doktoři jsou někdy trochu nenormální, místo, aby si nejdřív ověřili o co jde, vyděsí maminku.
V:,–(ím se, že to nic nebude, uvidíš, že za měsíc budeš mluvit jako já ted.
Mám tříměsíčního chlapečka a teprve teď se přestává lekat. V nemocnici u dávali na to vitamíny, ale nevím jaké. Na neurologii by Vás měla lékařka poslat, pokud by ho to do tří měsíců nepřešlo. Jana
Ahoj holky. V úterý jsem tohle konzultovala s dětskou dr, mladší syn ma silny Moroův reflex (lekavost) hodně se leka, špatně z toho přes den spí, stačí když kolem něj něco rychle projde, nebo jen mavnete rukou, lekne se. Má 3 měsíce, Moroův reflex prý mizí kolem 4 měsíce. Syn je narozený v 38tt, vyvoláváně, překotnym porodem, kdy po porodu byl trošku apaticky, jelikož spal, nalokal se trošku vody, nevím zda to může mít spojitost, ubrečeny není, jen mě trápí ta jeho lekavost. Je kojeny, nošený v šátku, kočár je pro něj jak propast (moc prostoru a hluk). Četla jsem, že při tom reflexu maji dětičky pocit, že padají volným pádem dolů, v případě položení na záda na rovnou plochu - dobré prý je praktikovat Karpovu metodu svazovano do zavinovačky, plenky nebo vymoženosti na to přímo vyrobené a to swedlleru (snad píšu dobře) zavinuju do deky, pořádně a ukojim ke spánku, v noci problém tedy nemáme, což jsem ráda. Lékařka nám předepsala Pyridoxin (vit. B6), prý by to na tu dráždivost mělo pomoct, bývá i při koupání strašně v křeči, je mi ho až líto. Kdy asi tak tohle u vašich dětiček přešlo, vím, má to většina dětí i můj starší syn to měl, ale u něj to kolem 2-3mesice přešlo, teď se to snažím vše chlapečkovi ulehčovat,aby byl vklidu.
@PM94 malé se to někdy stává v te vodě, ale stačí ji položit dlaň na hruď, chvíli nechat a uplne se uvolní ![]()
Hele ty sis vlastně odpověděla sama
Přejde to, vydrž a pokračuj, děláš to skvěle
Malému pomáhalo, když měl ručičky svázané v zavinovacce a taky přes den jsem ukládala spíše na bok. Přestalo to snad ze dbe na den okolo toho čtvrtého měsíce…
@Delira jsem děsná, druhý dítě a jsem vyklepana a zaražena jak kdyby to bylo první
Nejdříve jsem myslela že je prostě nespavec a prostě jen citlivka ale dokotrka mi to podala takto, tak budu doufat že to brzo přejde - zavinuju, davam hodně na bok či bříško ale od doby co pase, jakmile dám na břicho čumákuje
Díky ![]()