Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Proc nezavolas rano k dr? Ale zde teda nejaka lekarnice psala: https://www.drmax.cz/…-a-cipralexp
@Anonymní píše:
Ahoj,
Byl by tu nejaky doktor nebo lekarnik, ktery by mi vysvetlil jak moc nebezpecne je uzivat Escitalopram a Klacid? Doktorka mi napsala antibiotika Klacid. Ja se po kontrole u ni, kdyz uz jsem ty leky par dni brala, stavovala v lekarne a lekarnice mi vylozene nedoporucila tyto dva leky spolecne brat kvuli srdci? A jeste vedel by nekdo jak dlouho pusobi Klacid v tele po dobrani? Jak dlouho muze byt to riziko?
Dekuji za odpoved a anonym prosim vzhledem k uzivani antidepresiv.
Ahoj, taky beru AD, se kterými se Klacid (klarithromycin) nemá. Ale moje praktická Dr. to ví a když mám třeba zánět průdušek atd., tak mi píše jiné ATB. To je právě to, jak tady lidi píší, že se nemají číst příbalové letáky, ovšem tohle je přesně ten důvod, proč je čtu. Jinak poločas (500 mg) má 4,5 až 4,8. Když ten poločas vynásobíš pěti, tak to je doba, za kterou by měl být vyloučen z těla.
@Lollitka píše:
Ahoj, taky beru AD, se kterými se Klacid (klarithromycin) nemá. Ale moje praktická Dr. to ví a když mám třeba zánět průdušek atd., tak mi píše jiné ATB. To je právě to, jak tady lidi píší, že se nemají číst příbalové letáky, ovšem tohle je přesně ten důvod, proč je čtu. Jinak poločas (500 mg) má 4,5 až 4,8. Když ten poločas vynásobíš pěti, tak to je doba, za kterou by měl být vyloučen z těla.
I když teď koukám, do SPC escitalopramu a tam přímo klarithromycin uvedený není, ale je tam uveden třeba erythromycin, který ale myslím, že teď stejně není na trhu. A ale možná ta nedoporučená interakce bude platit i pro klarithromycin. Já beru víc psychiatrickým léků a tam jsou u některého z nich uvedeny oba, jak klarithromycin, tak erytrhomycin.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Byl by tu nejaky doktor nebo lekarnik, ktery by mi vysvetlil jak moc nebezpecne je uzivat Escitalopram a Klacid? Doktorka mi napsala antibiotika Klacid. Ja se po kontrole u ni, kdyz uz jsem ty leky par dni brala, stavovala v lekarne a lekarnice mi vylozene nedoporucila tyto dva leky spolecne brat kvuli srdci? A jeste vedel by nekdo jak dlouho pusobi Klacid v tele po dobrani? Jak dlouho muze byt to riziko?
Ale jinak bych taky zavolala Dr., jak píše @Eva.asdfghjkl
Na druhou stranu, pokud doktorka ví, že bereš i Escitalopram (někdo toto tají), tak ví, co dělá.
Také užívám pár léků, u kterých se takto musí dát pozor (u mne pak zesilují než. účinky).
@Evkad
Dekuji moc. Doktorka to vi. Ale ta lekarnice me trochu vystrasila.
@Eva.asdfghjkl samozrejme bych zavolala, ale ona ma zrovna dovolenou a nechci s timhle otravovat na pohotovosti. Tak me napadlo napsat sem. Zkusim asi zavolat na tu pohotovost.
@Evkad píše:
Na druhou stranu, pokud doktorka ví, že bereš i Escitalopram (někdo toto tají), tak ví, co dělá.
Také užívám pár léků, u kterých se takto musí dát pozor (u mne pak zesilují než. účinky).
Tak na to, že Dr, zná všechny interakce, bych úplně nespoléhala… Tím nechci strašit. Třeba moje praktická Dr. má program, kam zadá všechny léky, co kdo bere a ukáže jí to pak interakce a kontraindikace, ale ani to není 100%.
Ale jak jsem tady psala, tak jsem četla SPC escitalopramu a tam přímo klarithormycin (Klacid) uvedený nebyl (pokud jsem se nepřehlédla). Byl tam uvedený jen erythromycin, který stejně teď prý není na trhu. Moje léky tam ale přímo klarithromycin uvedený mají, takže kdyžtak beru jiná ATB.
Jinak vzhledem k biologickému poločasu se klarithromycin vyloučí za cca 25 hodin.
Dekuji vsem. Zjistila jsem si primo od farmakologa. Interakce tam je, ale jen pro lidi s poruchou rytmu nebo nejakou vadou. Pri kratkodobem uzivani je pry riziko minimalni.
Ahoj,