Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, potřebovala bych pomoct se změnou svého přístupu k partnerovi… Jsme spolu 7.rokem, čekáme teď druhé dítě, já si do vztahu jedno přivedla. Náš vztah je celou dobu celkem stabilní, krom epizody, která předcházela tomu, že partner bere antidepresiva. To bylo blbý, ale je to za náma… Je spolehlivej, hodnej, má nás rád, máme společný názory, plány, záliby… Mezi dětma nedělá rozdíly. Ideal
Jenže… Je hrozně lenivej… Nerad dělá cokoli, co úplně nemusí. A mě to jednou za čas hrozně štve. Najíst se to zas jako lenivej není… Takže mu třeba odstavaji trika přes pupek… Je nám kolem 35… Pro představu. Pracuje u kompu, takže odpoledne rád leží na gauči, protože že sezení ho bolí zadek… Prostě mi jednou za čas přijde hrozně nudnej a osklivej a hrozně bych chtěla, aby něco dělal. Což mu neříkám, protože mu to někdo říkal celej život a tak. Já chápu, že mám vidět pozitiva, tohle nechat na něm, vážit si toho co mám a tak… Ale… Nepotkal se s tímhle někdo z vás? Jak se o tom fakt přesvědčit? Že nevadí, že ve všem vypadá jak sud, že se hned zpoti a prostě i děti už mu říkají, že hrozně ji a nic pohybovyho nezvládne? A jak udělat, aby me i přes tuhle… Vlastně malichernosti… Přitahoval? Protože já ho mám fakt ráda a vážím si ho a všechno tohle, ale když se na něj podívám, tak vidím tlustyho paprdu se kterým nějaký vášnivý procesy prostě moc nejdou… Máte nějakej tip nebo radu? Děkuju!
Obávám se, že jestli jsi mu to řekla na plnou hubu a říkají mu to i děti a on nic… zřejmě můžeme předpokládat, že se nezmění.
To právě už asi chápu, že u něj to nezměním a proto už to ani neotevíral… Taky to mám tak, že když mi někdo moc cpe, tak na to kašlu už jen z principu… Jen nevím jakým způsobem to změnit u sebe… Určitě není jedinej linek partner ![]()
Otázkou je, proč si myslet, že ta chyba je v tobě? Ano, nikdo není dokonalý, ale měnit se kvůli někomu, kdo na to vědomě kašle a nevadí mu to?
Ono taky láska a milování vychází z toho, že se lidé snaží i trochu pro ty druhé být přitažliví, nezanedbávají se a občas se i přemůžou. Když i děti komentují stav svého otce, tak je to prostě smutné.
Já si taky nevzala partnera, který má 120 kilo, snažím se o sebe starat a totéž očekávám i od něj. Ponechme stranou nějakou zdravotní problémy, po kterých někdo přibere.
To je asi pravda… Já si jenom přijdu jako mrcha, když bych všechny ty výhody zahodila kvůli vzhledu… Ale jako vlastně přesně tohle si říkám taky…
Nevím co mu předně je.. ale lidi co berou Antidepresiva takový většinou jsou. Já je brala teda chvíli (3 měsíce) a nechtělo se mi vůbec nic, doma hroznej bordel, nádobí neumyté měsíc. Bylo to dost těžký. Nemůže to mít podobně?
Počkej. Bude taková krize, že třeba zhubne. Ještě budeš trika přešívat. Neee.
Pokud sám nechce, tak s ním druhý nehne.
Ani alkoholik se neodnaučí pít, když si to nepřepne sám ve své hlavě. A může do něj okolí hlučet.
@Veronika.Sadecká on je bere už přes rok… Minulou zimu, pak si dal pauzu, ale na podzim musel znova… Asi to tak bude nejspíš. Prostě asi řešení je buď nechat to bejt a neřešit to a nebo jít… Jenže zas hezkej chlap co bude magor?
chjo… Nojo, tak presivat možná budu, jen na větší časem ještě ![]()
Lenivý a obézní v 35. Bude to jen horší, s věkem, sedavou prací a léky, které bere. Myslím, že budeš jednou hodně zklamaná, k pohybu a změně životního stylu nikoho nedonutíš.
@1Valerie píše:
@Veronika.Sadecká on je bere už přes rok… Minulou zimu, pak si dal pauzu, ale na podzim musel znova… Asi to tak bude nejspíš. Prostě asi řešení je buď nechat to bejt a neřešit to a nebo jít… Jenže zas hezkej chlap co bude magor?chjo… Nojo, tak presivat možná budu, jen na větší časem ještě
Zkuste najít alternativu léčby… ne všechno se musí řešit ADS.. po nich se dost pribira, člověk zleniví, nema koníčky, zájmy. Asi bych jako parnerka jeho stav probrala s jeho doktorem. Třeba na něco přijdete.. lepší než nedělat nic : )
Možná blbost, ale co mu začít vařit malý porce a dávat mu je po dvou hodinách? To by asi šlo ne? Jsi na mateřské, tak to někam třeba vmáčkneš. On nebude mít ten vlčí hlad, a začne hubnout. Třeba mu to pomůže i na ty deprese.
Já jsem si jistá, že je to těma lékama, ony to přímo způsobují, takový jakoby lehce zpomalený vnímání všeho, otupi emoce a reakce, nahodí tě do umělé pohody a kolikrát z toho základního vnímání zůstane jen chuť.
@1Valerie píše:
@Veronika.Sadecká on je bere už přes rok… Minulou zimu, pak si dal pauzu, ale na podzim musel znova… Asi to tak bude nejspíš. Prostě asi řešení je buď nechat to bejt a neřešit to a nebo jít… Jenže zas hezkej chlap co bude magor?chjo… Nojo, tak presivat možná budu, jen na větší časem ještě
A to dítě vám přinesl čáp? Máš dvě děti se sudem, sama jsi to chtěla. Tloustnout může i po prášcích třeba. Co naplánovat na víkend výlet, vařit zdravěji a opravdu opatrně se zmínit, že přibral. A zmínit zdravotní dopady a to, že si upekl další dítě a měl by být fit ho dovést do dospělosti.
Já mám pocit, že chlap, který není od mala zvyklý na nějaký pohyb, už se k nějakému, biď malému nedokope…
ženská ano, ale ti chlapi… ale celkově, třeba já nechápu, jak některé rodiny nemají jízdní kola, pro mě takový zákl. dopravní prostředek., kdy celá rodina spolu „sportuje“.
@Veronika.Sadecká píše:
Nevím co mu předně je.. ale lidi co berou Antidepresiva takový většinou jsou. Já je brala teda chvíli (3 měsíce) a nechtělo se mi vůbec nic, doma hroznej bordel, nádobí neumyté měsíc. Bylo to dost těžký. Nemůže to mít podobně?
Ale to je blbost, sama jsem je brala několik let, a právě díky jim jsem žila normální život.
Prostě linek chlap. Ten když má dost jidla a televizí, vydrží dlouho. Není nic divného, že ti to vadí a fyzicky tě nepritahuje. Když mu to nechceš říct naplno, tak naznačit třeba jako žertem - něco jako přes ten pupík už to pomalu není sex, ale vrcholová akrobacie? Anebo tedy ty aktivity pohybové sama plánovat a jeho vytáhnout? S jídlem neporadím, můj chlap taky ji hodně a nijak se omezit nedá, kdyby doma nebylo, koupí si.