Lepek už v 6. měsíci?

26.1.23 12:02

Lepek už v 6. měsíci?

Ahoj maminy, chtěla jsem znát i jiný názor než od pediatričky.. Malému je teď 6 měsíců a týden..je na UM od 3 měsíců a příkrmy papá od 4 měsíců. Momentálně papá maso, zeleninu, ovoce, kuskus, rýži, žloutek.
Když měl teď 6ti měsíční kontrolu, tak nám pedi řekla, že už můžeme klidně začít s lepkem a mačkat mu do jídla těstoviny..ať prý dáme co nejvíc všeho do 8 měsíce.
Nikdy s ničím neměl problém (zácpa, bolení bříška, exém), tak se chci zeptat není to přeci jen ještě brzo? Všude čtu, že by se mělo začít s lepkem až od 8.-9. měsíce..
Jak jste to měli nebo máte vy?
A co mléčné výrobky? Kdy začít?
Děkuju a krásný den všem :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Eva2610
26.1.23 12:24
@Gabi.a.Eliot píše:
Ahoj maminy, chtěla jsem znát i jiný názor než od pediatričky.. Malému je teď 6 měsíců a týden..je na UM od 3 měsíců a příkrmy papá od 4 měsíců. Momentálně papá maso, zeleninu, ovoce, kuskus, rýži, žloutek.
Když měl teď 6ti měsíční kontrolu, tak nám pedi řekla, že už můžeme klidně začít s lepkem a mačkat mu do jídla těstoviny..ať prý dáme co nejvíc všeho do 8 měsíce.
Nikdy s ničím neměl problém (zácpa, bolení bříška, exém), tak se chci zeptat není to přeci jen ještě brzo? Všude čtu, že by se mělo začít s lepkem až od 8.-9. měsíce..
Děkuju a krásný den všem :srdce:

Já jsem začala u dcery od 4.mesice příkrmy klasicky zelenina, maso…do osmého měsíce měla vyzkoušeno všechno, včetně mléčných výrobků, těstovin, pečiva…údajně jde o jakési imunologické okno v tomto věku, tak by měly děti vyzkoušet všechno. Holčička nemá žádné alergie a neodmítá žádné potraviny, ale kdo ví, jestli je to tim :). Asi bych zkusila tak, jak rádi doktorka.

• Citovat
  • Upravit
14376
26.1.23 12:25

@Gabi.a.Eliot nečetla jsem, řídila jsem se zdravým rozumem a dítětem. Stejně ti každý odborník napíše jiný názor a odkáže na jinou vědeckou studii. Jakmile dobře baštily, pomalu jsem přidávala jednotlivé suroviny. Samozřejmě těch, které by mohly opravdu škodit, jsem se vyvarovala. Mléčné výrobky - dávala jsem jen bílý jogurt(od 6.m) a Lučinu(od 9.m). Ostatní až po 1.roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42082
26.1.23 12:27

Vzhledem k tomu, že jí kuskus tak už ho dáváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
26.1.23 12:28

Jestli ti jí klasický kuskus, tak už má lepek zavedený :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.1.23 12:42

S tím kuskusem jsi pobavila :mrgreen:
Já dávala lepek asi i trochu dřív, než v 6m, a to i kojenému dítěti. U obou jedlíků jsme začínali příkrmy mezi 4-5 měsícem a v 6 už dostaly semtam i požužlat rohlík nebo právě zmíněný kuskus do zeleniny nebo obilnou kaši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76616
26.1.23 12:46
@Havlova píše:
:mrgreen: mé kolegyně, které jedou zdravý styl, na mě vždy hledí jak na vraha, když jim řeknu, že ten jejich superzdravý kuskus je těstovina :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.1.23 12:48
@stinga píše: :mrgreen: mé kolegyně, které jedou zdravý styl, na mě vždy hledí jak na vraha, když jim řeknu, že ten jejich superzdravý kuskus je těstovina :mrgreen:

Jo, taky už jsem se setkala s tím, že si lidé myslí, že je to „nějaké zrní“ a to přece musí být zdravé a dietní. A pak koukají jako puci, když zjistí, že je to prachsprostá těstovina, jejíž kouzlo tkví akorát v tom, že je maličká a tudíž stačí zalít a nemusí se vařit. Konec kouzla :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22892
26.1.23 12:50

Kuskus obsahuje lepek, takže v pohodě.. já dávala taky ve formě kuskusu nebo maličkatých těstovin okolo 7.měsíce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8737
26.1.23 12:51

No tak s lepkem už jsi začala, není co řešit. A me vždycky zajímalo, jaký je rozdíl, jeslti dítě dostane lepek v 5 měsících nebo v 6? Jo, jsou údajně nějaká okna, kdy dítě líp přijímá nove potraviny, ale pokud by mělo mít alergii, tak ji mít bude teď i o ten měsíc později. Anebo se mu vyvine až v pubertě, dospělosti, nebo nikdy, kdo ví… s dobou prvniho podani lepku to nijak neosuvisi… a celiakie je v genech, tam je to už úplně jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3019
26.1.23 12:53

Naštěstí už ho máš zavedený a nemusíš to řesit:)
Jinak ve všech zdrojích, kde jsem čerpala informace já se zas uvádělo, že lepek nejdříve ve 4. měsíci a v 7. nejpozději.
Po tom 7. už zase riziko vzniku nějaké reakce začne stoupat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35327
26.1.23 12:56
@Jahru píše:
Jestli ti jí klasický kuskus, tak už má lepek zavedený :mrgreen:
@Havlova píše:

Presne to jsem chtela napsat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11821
26.1.23 12:59

Moc to hrotis asi…každý řekne něco jiného…já se řídila hlavně takovým všeobecným jakože ne citrusy do roka…nechtela sem ani jahody dávat ale moji rodiče ji je dali…no neosypala se tak dobry… :lol: cca do tohech 8m měla ochutnání taky skoro vse…krom teda tech citrusu…a od cca 10m sem ji přestala vařit extra protože nám stejně začala ujidat z talířů naše jidlo…mmch když ti pije um a nemá po ní potíže tak mu nejspíš nebude vadit ani klasické mléčné výrobky…takže klidně můžeš začít jogurtem, apod…já teda začínala krupičnou kasi už cca v 5 měsících mám pocit…protože dcera byla hladovec a um na noc ji nestačila. Ne že by mi vadilo k ní v noci vstávat a dávat ji láhev ale ona pak nemohla třeba 3 hodiny usnout a ráno pak byla nevyspala..celý den přetažená a protivná…když dostala kaši tak spala skvělou noc a vládla pohoda a spokojenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7350
26.1.23 13:20
@Gabi.a.Eliot píše:

Vždyť už jsi ho zavedla :D :D :D Já zaváděla lepek právě kuskusem… :))) Není třeba cpát piškoty, rohlíky, chleba… kuskus je dobrá volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18640
26.1.23 17:55
@Gabi.a.Eliot píše:
@mroe píše:
Presne to jsem chtela napsat :mrgreen:

Já taky… jsem si rikala co to povídá, ze chce dávat lepek a přitom už dává kus kus :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí