Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Po dlouhé době jsem vyndala kulmu a některým plast je takový lepivý. Čím se tohle stane? Není to poprvé, co se mi to u něčeho stalo. Naposledy to byly dětské rukavice. Rovnou jsem je vyhodila. Vlhkost, špatne skladování…?
@Sára 1 píše:
Vlhkost, špatne skladování…?
Kdepak.
Prostě je to „kvalitou“ toho čínského plastu. Nebo jsi na výrobek přenesla z rukou mastnotu, kosmetický krém, nebo nějaký jiný tuk. Kvalitnímu plastu by to samozřejmě nijak neuškodilo.
To by mě taky zajímalo. Mě se to stalo už několikrát a ne zrovna u nekvalitních věcí, spis naopak, takhle se mi začal lepit profi kadernicky fen, kulma, takový ten konec deštníku, za který se to drží, vše celkem drahé a kvalitní věci, nic za par korun ze supermarketu. Nějak nemůžu přijít na žádný společný kazič plastu, hlavně třeba ten fen se lepil i na místech, kde sem se ho běžně nedotykala.
@Kriss Tina tak u fénu se to dá pochopit. Třeba lak na vlasy a další prostředky můžou s plastem reagovat.
Bohužel dneska je to samý recyklat atd a materiál už není to co býval. Na ceně ani značce nesejde. Kolikrát to nejlevnější má naopak „lepší“ plast než drahá věc.
Mně to udělalo pogumované madlo deštníku, deštník drží už 10 let. Ale tohle začalo být lepkavé. Řekla bych, že jde o kvalitu použitého plastu a pak také o tu plasticitu. Nějak si z jednoho předmětu vybavuji křivku elasticity. IMHO ti to nikdy neudělá tvrdý plast.
@Tala20 píše:
Kdepak.Prostě je to „kvalitou“ toho čínského plastu. Nebo jsi na výrobek přenesla z rukou mastnotu, kosmetický krém, nebo nějaký jiný tuk. Kvalitnímu plastu by to samozřejmě nijak neuškodilo.
Já si nemyslím, že je to jen kvalitou. Kulma byla z Lidlu, rukavice z Decathlonu.
@Kriss Tina píše:
To by mě taky zajímalo. Mě se to stalo už několikrát a ne zrovna u nekvalitních věcí, spis naopak, takhle se mi začal lepit profi kadernicky fen, kulma, takový ten konec deštníku, za který se to drží, vše celkem drahé a kvalitní věci, nic za par korun ze supermarketu. Nějak nemůžu přijít na žádný společný kazič plastu, hlavně třeba ten fen se lepil i na místech, kde sem se ho běžně nedotykala.
Konec deštníku, to se mi taky stalo. Deštník jsem měla hrozně dlouho, roky… A pak najednou lepil.
Boty od Vietnamců. Roky jsem je nosila, byly bez problémů, pak už nebyly me oblibene, s dětma ne moc praktické. Pořád byly dobré. A jeden rok jsem je vytáhla a lepily. ![]()
Je to to samé, co jsem řešila s taskama. Vždy mi vydržely roky a najednou se začaly loupat. Určitě je něco špatně u mě. 10 let bez problémů a pak dva roky vše lepí, loupe se?
Prostě ten plast degraduje, me takhle lepi části palubni desky v autě a nemyslim, ze by to bylo tim, ze tam pouzivali nekvalitní plasty, ale to auto uz ma pres 20 let.
Nicméně, když mi to udelal tycovy slehac na mleko, tak jsme vzala houbicku a drsnou stranou jsem to odrbala az na ten tvrdy plast a slouzil jeste dalsich 5 let, nez po celkovyxh 15 umrel úplně.
Taky se mi to stalo, u značkové drahé lyžařské helmy. Po pár letech. Bohužel je to na výhoz.
To jsem řešila, nejsem si jista zda tady nebo jinde a bylo mi vysvětleno, že je to jedním konkrétním materiálem. Nevím, jestli bych to dohledala, ale skladováním to není.
@Sára 1 píše:
Já si nemyslím, že je to jen kvalitou. Kulma byla z Lidlu, rukavice z Decathlonu.
LOL. Ty výrobky z Lidlu a Decathlonu byly vyrobeny nejspíš v Číně, na Taiwanu nebo v Severní Koreji.
Plasty mají v sobě z výroby chemikálie, které se mohou z materiálu uvolňovat, a tím se mění vlastnosti materiálu. Nebo naopak plast na sebe váže molekuly z vnějšího prostředí. Světlo, zejména UV má taky vliv.
Vliv mají i chemické látky obsažené ve vzduchu v místě, kde je plastový výrobek skladovaný. Vzdušný kyslík a ozon, spreje, deodoranty, laky na vlasy, voňavky, desinfekční prostředky, Savo. Dřevotřískový nábytek uvolňuje fenoly. Vinylová podlaha uvolňuje změkčovadla.
Plasty prostě degradují; otázka je jenom jak rychlý je ten proces.
Mně to udelala z Lidlu zehlicka na vlasy taky, tak letela do koše, protoze to lepkavé bylo na rukojeti. Skladovaná byla normalne v koupelne, ktera je dobre vytapená a větraná, takze špatným skladováním to nebylo…
Špatný plast. Udělala mi to i drahá značková helma na lyže a kuchyňský robot