Lepkavý plast

15492
7.1.24 10:24

Lepkavý plast

Po dlouhé době jsem vyndala kulmu a některým plast je takový lepivý. Čím se tohle stane? Není to poprvé, co se mi to u něčeho stalo. Naposledy to byly dětské rukavice. Rovnou jsem je vyhodila. Vlhkost, špatne skladování…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tala20
7.1.24 10:45
@Sára 1 píše:
Vlhkost, špatne skladování…?

Kdepak.

Prostě je to „kvalitou“ toho čínského plastu. Nebo jsi na výrobek přenesla z rukou mastnotu, kosmetický krém, nebo nějaký jiný tuk. Kvalitnímu plastu by to samozřejmě nijak neuškodilo.

• Citovat
  • Upravit
37132
7.1.24 10:53

To by mě taky zajímalo. Mě se to stalo už několikrát a ne zrovna u nekvalitních věcí, spis naopak, takhle se mi začal lepit profi kadernicky fen, kulma, takový ten konec deštníku, za který se to drží, vše celkem drahé a kvalitní věci, nic za par korun ze supermarketu. Nějak nemůžu přijít na žádný společný kazič plastu, hlavně třeba ten fen se lepil i na místech, kde sem se ho běžně nedotykala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
7.1.24 10:59

@Kriss Tina tak u fénu se to dá pochopit. Třeba lak na vlasy a další prostředky můžou s plastem reagovat.
Bohužel dneska je to samý recyklat atd a materiál už není to co býval. Na ceně ani značce nesejde. Kolikrát to nejlevnější má naopak „lepší“ plast než drahá věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6662
7.1.24 11:08

Mně to udělalo pogumované madlo deštníku, deštník drží už 10 let. Ale tohle začalo být lepkavé. Řekla bych, že jde o kvalitu použitého plastu a pak také o tu plasticitu. Nějak si z jednoho předmětu vybavuji křivku elasticity. IMHO ti to nikdy neudělá tvrdý plast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
7.1.24 11:20
@Tala20 píše:
Kdepak.Prostě je to „kvalitou“ toho čínského plastu. Nebo jsi na výrobek přenesla z rukou mastnotu, kosmetický krém, nebo nějaký jiný tuk. Kvalitnímu plastu by to samozřejmě nijak neuškodilo.

Já si nemyslím, že je to jen kvalitou. Kulma byla z Lidlu, rukavice z Decathlonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
7.1.24 11:21
@Kriss Tina píše:
To by mě taky zajímalo. Mě se to stalo už několikrát a ne zrovna u nekvalitních věcí, spis naopak, takhle se mi začal lepit profi kadernicky fen, kulma, takový ten konec deštníku, za který se to drží, vše celkem drahé a kvalitní věci, nic za par korun ze supermarketu. Nějak nemůžu přijít na žádný společný kazič plastu, hlavně třeba ten fen se lepil i na místech, kde sem se ho běžně nedotykala.

Konec deštníku, to se mi taky stalo. Deštník jsem měla hrozně dlouho, roky… A pak najednou lepil.

Boty od Vietnamců. Roky jsem je nosila, byly bez problémů, pak už nebyly me oblibene, s dětma ne moc praktické. Pořád byly dobré. A jeden rok jsem je vytáhla a lepily. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
7.1.24 11:23

Je to to samé, co jsem řešila s taskama. Vždy mi vydržely roky a najednou se začaly loupat. Určitě je něco špatně u mě. 10 let bez problémů a pak dva roky vše lepí, loupe se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101709
7.1.24 11:30

Prostě ten plast degraduje, me takhle lepi části palubni desky v autě a nemyslim, ze by to bylo tim, ze tam pouzivali nekvalitní plasty, ale to auto uz ma pres 20 let.
Nicméně, když mi to udelal tycovy slehac na mleko, tak jsme vzala houbicku a drsnou stranou jsem to odrbala az na ten tvrdy plast a slouzil jeste dalsich 5 let, nez po celkovyxh 15 umrel úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
7.1.24 11:55

Taky se mi to stalo, u značkové drahé lyžařské helmy. Po pár letech. Bohužel je to na výhoz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
7.1.24 11:58

To jsem řešila, nejsem si jista zda tady nebo jinde a bylo mi vysvětleno, že je to jedním konkrétním materiálem. Nevím, jestli bych to dohledala, ale skladováním to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
7.1.24 12:09
@Sára 1 píše:
Já si nemyslím, že je to jen kvalitou. Kulma byla z Lidlu, rukavice z Decathlonu.

LOL. Ty výrobky z Lidlu a Decathlonu byly vyrobeny nejspíš v Číně, na Taiwanu nebo v Severní Koreji.

Plasty mají v sobě z výroby chemikálie, které se mohou z materiálu uvolňovat, a tím se mění vlastnosti materiálu. Nebo naopak plast na sebe váže molekuly z vnějšího prostředí. Světlo, zejména UV má taky vliv.

Vliv mají i chemické látky obsažené ve vzduchu v místě, kde je plastový výrobek skladovaný. Vzdušný kyslík a ozon, spreje, deodoranty, laky na vlasy, voňavky, desinfekční prostředky, Savo. Dřevotřískový nábytek uvolňuje fenoly. Vinylová podlaha uvolňuje změkčovadla.

Plasty prostě degradují; otázka je jenom jak rychlý je ten proces.

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
7.1.24 12:42

Mně to udelala z Lidlu zehlicka na vlasy taky, tak letela do koše, protoze to lepkavé bylo na rukojeti. Skladovaná byla normalne v koupelne, ktera je dobre vytapená a větraná, takze špatným skladováním to nebylo…

• Citovat
  • Upravit
1977
7.1.24 13:11

Špatný plast. Udělala mi to i drahá značková helma na lyže a kuchyňský robot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat