Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, stal se malý zázrak a vypadá to, že po letech snad vyrazím na dovolenou. Bude to současně první dovolená s malou, v té době jí bude 25-26 měsíců. S dítětem jsem nikdy neletěla, máte nějaké tipy, jak jí cestu co nejvíc usnadnit? Co jí mám vzít do letedla s sebou (respektive co mi s sebou povolí)? A vůbec máte i nějaké tipy, co obecně na dovolenou nezapomenout (kromě takových těch standartních věcí)? Co berete pro dítě třeba za léky (nemyslím, co má pravidelně, ale nějakou prevenci s sebou?) Abych nic důležitého nezapomněla, což se mi určitě podaří, jak se znám ![]()
A ještě jeden poddotaz, letěl jste někdo s německou CK bez znalosti Nemčiny? Mám to v plánu, ale trochu se bojím, na druhou stranu si říkám, že jak delegát tak letecký personál se snad musí domluvit anglicky v pohodě ![]()
Díky ![]()
Dcera poprve letela kdyz ji bylo 25 mesicu, uz mela narok na vlastni sedadlo.
Sebou jsem brala gumove bombony na zvykani behem vzledani a pristani, knizku, omalovanky a taky iPad s pohadkama, to ji zabavilo nejvic.
Do letadla jsem jeste brala nejake susenky a presnidavku v sacku (Sunarek), vsechno proslo kontrolou na letisti v pohode, prazdnou lahev na piti a po kontrole jsem tam nalila koupenou vodu.
Leky sebou klasika - Nurofen, Espumisan a teplomer.
Jestli jedete k mori, tak urcite krem proti slunci a panthenol na zchlazeni kdyby se dite nahodou spalilo.
Jo, a jeste jsem sebou brala nahradni obleceni (kdyby byla nehoda) a deku, ne vsechny let. spolecnosti je maji
My jsme letěli s dcerou až ve 4 letech, sezení ji prostě obtěžuje!-) Vezmete si s s sebou do letadla knížku, nebo třeba tablet(mobil) s nahranými pohádkami které se jí líbí, možná i plyšáka pokud ho má ráda a uklidní ji.
Léky beru jen nejnutnější- na sražení horečky, brala jsem i něco na nevolnost při cestování(kdyby bylo potřeba), cucací bombony. My měli všechno s ssebou v letadle, takže jsme mohli v případě potřeby cokoliv vytáhnout.
S německou CK jsme letěli loni, podmínkou je umět alespoň anglicky, když už neumíte německy. Počítejte s tím, že veškeré pokyny od delegáta budou v němčině.
Vzala bych knížku nebo tablet. v některých letadlech dávají dětem pastelky a omalovánky. my to zažili jednou, a nějakých tureckých aerolinek. nebála bych se toho, většina dětí to dává v pohodě
Budu zase za „prudiče“, ale co.
Chápu, že pro některé výlety po ČR i na delší dobu nejsou dovolené, že pro ně dovolená je minimálně Chorvatsko nebo nejlépe něco letecky.
Jestli jsem na něco zvědavá (ironicky), tak jsou to uřvaný děti a jejich rodiče, kterým je to jedno (asi jsou zvyklí, hluší nebo ignoranti) nebo chtějí, aby z jejich cestování ostatní taky něco měli.
Plazící se dítě po letišti, taky super věc - kdo má při těch všech zavazadlech sledovat, jestli nemá před sebou nějakou ruku nohu nebo něco jiného. Rodičům je jedno, že jim dítě někdo zašlápne (nebo si myslí, že to nikdo neudělá).
Dítě řvoucí v letadle je taky super (a docela by mě zajímalo, co z tý dovolený má - možná důkaz rodičů, že na to maj).
Takže nekoukala bych se (jen) po tom, jak dítěti zpříjemnit cestu (což chápu, že je pro vás hlavní), ale především jak neotravovat dovolenou jiným. Ocení to.
Syn poprvé letěl ve 25 měs. do Londýna (cca 1h 40min.). Nejhorší byl odlet, nechtěl se připoutat a ječel, takže divadlo pro celé letadlo
Zbytek letu probíhal dobře, hrál si s hračkami a kreslili jsme si.
Loni jsme s ním letěli poprvé na Kypr (3h letu), to byl úplně klidný a užíval si to
Po hodině letu nám usnul a vzbudil se až po přistání
Brala jsem mu sebou dětské pití, to na letišti povolují, ale musí ho dítě nebo rodič při prohlídce ochutnat ![]()
Léky jsem brala akorát na teplotu Panadol baby a Ibalgin sirup. Jo a pak ještě desinfekci na rány a náplasti.
Lítáme jen s českými CK, takže s německými nemám zkušenosti ![]()
@zvidavajanca píše:
Chápu, že pro některé výlety po ČR i na delší dobu nejsou dovolené, že pro ně dovolená je minimálně Chorvatsko nebo nejlépe něco letecky.
Jestli jsem na něco zvědavá (ironicky), tak jsou to uřvaný děti a jejich rodiče, kterým je to jedno (asi jsou zvyklí, hluší nebo ignoranti) nebo chtějí, aby z jejich cestování ostatní taky něco měli.
Plazící se dítě po letišti, taky super věc - kdo má při těch všech zavazadlech sledovat, jestli nemá před sebou nějakou ruku nohu nebo něco jiného. Rodičům je jedno, že jim dítě někdo zašlápne (nebo si myslí, že to nikdo neudělá).
Dítě řvoucí v letadle je taky super (a docela by mě zajímalo, co z tý dovolený má - možná důkaz rodičů, že na to maj).Takže nekoukala bych se (jen) po tom, jak dítěti zpříjemnit cestu (což chápu, že je pro vás hlavní), ale především jak neotravovat dovolenou jiným. Ocení to.
Děti mám ráda, ale při dovolené mě vadí chování, které popisuješ. Opravdu narušuje dovolenou všem.
Na druhou stranu je to tak polovina dětí a rodičů, ta druhá je naopak super. Děti hodné, rodiče nad věcí, sálá z nich pohoda a je vidět, jak si dovolenou užívají. A ten pohled naopak zahřeje u srdce, když vidím, jak si umějí užívat společných chvil.
@zvidavajanca nepruď ![]()
Proč by si někdo na dovolenou s takhle malým dítětem neletěl, nám v čechách kolikrát leje jak z konve, je chladno, nebo počasí je prostě nevyzpytatelné a moře je moře. Nedávno nám na dovolené u nás dokonce sněžilo
Ne každej chce sedět pod stanem na Lipně a poslouchat dešťové kapky, někdo se chce ohřát u moře ![]()
A cesta autem do Chorvatska nebo Itálie taky není pro každýho. Prostě hromadná doprava je někdy opruz, s tím bych do letadla šla. Taky mě štvou rodiče, který mají nevychovance, co obtěžují druhé, ale zas tyhlety stesky ohledně lítání, já nevím, možná jsem měla štěstí, ale zatím mně žádný dítě v letadle život neotrávilo.
Mně teda víc znepříjemňoval let starej ukecanej chlap, co mi chtěl furt nalejvat alkohol zdarma a nebyl k zastavení ![]()
Já letěla jen delší let s roční holčičkou jako au-pairka a bylo to celé v pohodě. Ne každé dítě musí být otravné, uřvané a nevychované a ne každému rodiči to je jedno.
Příspěvek upraven 07.05.14 v 17:03
Většinou deti let prospi..dcera let tam vyla v klidu, malovala si, hrala hry, koukala z okna.. Cesta zpet byla dlouha, tudiz byla protivna..bylo mi do doporučeno dva kelimky na usi pri vzletani a pristani…zkusenost nemam..jinak jsem dceri dala bonbon, at cucaci nebo zvykaci..
za leky; proti horecce, prujmu, kasli, neco do uci, oci…nam se osvedcila smecta na prujem..
Hlavne krem na opalovani a po opalování..vem i babovicky, pokud je tam pisek ci hracky do vody..
Záleží jak bude let dlouhý, ale vzala bych sebou hračky, tablet, jídlo a pití(podle možností), z léků beru většinou kapky do nosu, na suchý kašel a nějaký ten panadol.
Pak krémy k moři, něco na spálení, dezinfekci…my bereme standartně celou cestovní lékárničku, takže toho míváme sebou víc.
A něco dítěti na kousání nebo jestli už jí bonbony, aby mu nevadil vzlet a přistání.
Poprve jsem letela s ditetem v jeho 8mes. Vse bylo v pohode. Do letadla jsme brala nahradni obleceni, deku, piti a svacinu. Vyborne je na hrani mini plastelina, knizka, ipad. Ja vzdy balim nejakou novou hracku, kterou dite dostane v letadle. Take jsem mela ruzne leky, nositko, neco na cucani, kdyz letadlo slo nahoru, kvuli usim. Jak dlouho poletite? S nemeckou spolecnosti uz jsem letela, s anglictinou se vsude clovek vsude domluvi.
@zvidavajanca píše:
Dítě řvoucí v letadle je taky super (a docela by mě zajímalo, co z tý dovolený má - možná důkaz rodičů, že na to maj).Takže nekoukala bych se (jen) po tom, jak dítěti zpříjemnit cestu (což chápu, že je pro vás hlavní), ale především jak neotravovat dovolenou jiným. Ocení to.
Kolikrat se lidi pretlacuji u zavazadel a to jsou dospeli. Kolkrat se stalo, ze chrapajici clovek vedle me celou dobu spi a ostatni nemuzou jit ani na toaletu. A potom videt ten otraveny pohled, kdyz ho nekdo vzbudi. Take jsem zazila plno dospelich,, co porad zvoni na letusku a objednavaji se plno nesmyslu dookola. Takze ja se myslim, ze to je vsechno o lidech a jestli nekdo jede uz dopredu tak otraveny jako ty nekde, tak ta radsi zustane doma, protoze deti jsou i v hotelu, ve mestech, na plazi, v restauracih.
@miasek
Proč ze mě děláš otrávenou?
Já jsem jen řekla svoje postřehy.
Jo, u zavazadel se přetlačuji všichni a do toho ti tam po 4 vytírá dítě podlahu a najednou slyšíš řev…
Cestuju dost a baví mě to. Mám to ráda.