Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Ahoj. Taky jsem minuly tyden byla s dcerou na alergu, myslela jsem ze ji stoprocentně vylezou jarni pyly.. ( to ze mi zase 2tydny huhnala a pokuckavala jsem přisuzovala skolce). Vysledek jsou plisne a travy. V pondeli jsme nasadili Aerius a Mommox, az do konce listopadu.. pry ucinek prijde po nekolika dnech. Mezitim si mala jeste neco přikoupila ve skolce a kasel se nam asi 10× znasobil.
Hlavne v noci. A Levopront taky davam na noc, ten jediny ji od kasle na noc vypne..
Vsem děkuji 😊
@Konys Děkuji 😊 ona měla právě první problémy na jaře - vyrazka, skrabala se, kašel.. Dle pediatry alergie na pyl. Objednala jsem ji na alergo, ale termín az teď v říjnu. Dostala alespoň Aerius. A zabralo to. Dobrala cele jedno baleni, pak byl přes léto klid a teď ji trápí teda „pouze“ kašel. Tak jsem taky zvedava.
Tak to mela vase mala v podstate stejne problemy jako nase. Testuje se na podzim, takze taky jsme museli cekat do minuleho tydne na termin. Moji male se to treba jeste loni v testech neukazalo, i presto ze mela uz vice jak rok tyhle potize.. Pry se to u malych deti stava, ze ty kozni testy alergie ukazou az dele.. Letos v peti letech to konecne vylezlo a ja uz aspon nejsem za blazna, co si,,vymysli" jeji obtize.. Nase alergo teda rikala, ze tim ze mala ma od mimina z dob prikrmu alergii na lilek, ze jak jsou alergie zkrizene, ze urcite se ta alergie na pyly nebo plisne atd casem projevi.. Lilek nam to trochu vlastne predpovedel. ![]()
@Konys Ja doufám, že se ji to v těch 4,5 letech ted taky ukáže. Je potřeba ty alergie řešit.. Člověk se pak bojí astmatu a tak 😞 jsem ráda, že uz alespoň víte, co a jak. A mohu se zeptat na další postup? Je třeba další kontrola? Nebo na jaře nějaké podchyceni problémů?
Jinak u nas žádné jiné alergie nebo tak nebyly právě. Fakt az letos poprvé na tom jaře.
My s muzem jsme oba alergici, takze jsme to pozorovali.. v dobe kdy to zacalo nam cca nejvic, vecne huhnala, kychala a pokaslavala i ona..
Ono kdyby ji na alergu udelala krevni testy, vedelo by se to mnohem driv..Ne, ze bych si pro malou prala nejakou daignozu, to vubec… ale jsem rada, ze uz vime s cim pracujeme.🙏
Ted mam prave davat Aerius a do nosu Mommox do konce listopadu, ze plisne jsou ted jeste porad.
Z jara cca duben znova nasadit, protoze zacne zase sezona. Dala mi i takovy notysek zapisnik alergika. Kde pak v sezone budu muset zapisovat ty jeji obtize. Kontrola zase po roce v tuhle dobu. Rikala, ze v pripade nejakych neutuchajících a dlouho trvajících kaslu, at volam, ze pripadne dostane dychatko. Ja teda mam to alergicke astma, z jara kazdy rok… tak vim jake to je a to si pro malou fakt nepreju…
Tak snad bude stacit, kdyz se bude lecit beznyma lekama..
Vam preju nejlepe zadnou alergii..
A kdyz nejakou zjistite, tak at je jen mirna..🍀
@Konys Moc děkuji za odpověď 🙏 jako určite ji něco vyjde. Ted se zase vzbudila s hrozným kaslem.. Zkusila jsem dát zase levopront a cekam, jestli zabere. Jinak zabírá fenistil, ale bohužel nemůžu dát.. To je hrozný to čekání na vyšetření 😞
Ty noci jsou na kasel nejhorsi.. ja kolikrat sedim s malou zabalenou v dece u otevreneho okna. Protoze ji kaslem az nakopava..
Ale snad se to ted tim zalekovanim zlepsi. 🍀 A to urcite i vam.🍀
@Konys
Proč vám ty inhalační léky nenapsala rovnou a nechá dítě trápit? Pokud máte asthma vy, tak dítě má 25% pravděpodobnost, že se asthma rozvine u dítěte též.
Rychlejší je vyloučení „zadní rýmy“ (kašel zvláště v noci a po ulehnutí), Pamycon může napsat i PLDD. Předpokládám, že nosní mandli zvětšenou nemá.
@Doctus píše: Více
Mandli ma ok. Proc nam nenapsala dychatko, nevim.
Pamycon si nechavame psat, zrovna ted od pondeli kapeme, tak dnes posledni den.
Ja letos uz nevedela co, tak mam pro malou i inhalacni sadu na Vincentku..
Kazdopadne ted uz ma leky.. vim, ze ji zacne nejhorsi sezona na jare, tak uz se u lekaru nenecham odbyvat.
Me na rozdrazdeni astma staci v sezone cesta z prace, abych pak sípala a dusila se.. Tak u male si dam vetsi pozor uz.
@Konys Krev nebrali, jedeme s dcerou totiž za měsíc na imunologii do nemocnice, takže by to bylo zbytečné. Dělali ji kožní test, ale nic ji tam nevyšlo 🤷♀️ prý to ale u dětí vychází falešně negativní. Což by odpovídalo, protože se na jaře fakt trápila. Zkoušíme ted na 2 týdny aerius na ten kašel a když nepomůže, předepíše nam prý nějaké protizanetlive tablety pro astmatiky. Nejsou to ale prý kortikoidy. Můžu se prosím zeptám @Doctus co to je případně za tablety? Astma zatím nevíme, jestli dcera ma. Ma 4,5 roku a v dubnu prý zkusíme na kontrole spirometrii. Mám z astmatu strach..
Zdravím,
ve čtvrtek jdu s dcerou (4 roky) poprvé na alergologii skrz jarní alergii na pyl. Když nás sestřička objednávala, říkala, že tyden před vyšetřením nemá užít žádná antihistaminika.
Chuderu ale začal trápit cca 2 týdny suchý kašel, vypadá to na alergii ted na podzim (roztoče, plísně..). A včera v noci se az dusila, jak ji ten kašel trápil. Otázka je, může užívat alespoň třeba Levopront? Vyčetla jsem na internetu, že je dobrý právě na suchý i alergicky kašel na noc. Nepatří mezi antihistaminika, ale i tak si říkám, aby třeba nezkresloval výsledky? Nemáte někdo zkušenost? Samozřejmě bych zavolala doktorce, ale jsou tu jen čtvrtky.
Moc děkuji 😊