Levostranná hemiparéza

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4
1.3.10 10:04

levostranná hemiparéza

Ahoj všichni! Potřebovala bych si promluvit s někým, kdo má u svého dítka podobný problém. Moje dcerka /14měsíců/ má LH, přišlo se na to pozdě - naše pediatrička pořád mávala rukou, že děti mají pěstičky zaťaté a že se to upraví samo, až jsme přišli na rehabilitaci v 9 měsících, tedy hooodně pozdě. To mi také naše rehab.neustále připomíná, že jsme tam měly být už ve 3 měsících a jaktože to doktorka nepoznala. Zkrátka zatím máme tuhle diagnozu, 18.3. nás čeká magnet.rezonance. Cvičíme 4× denně vojtovu, ale ta ručka jí ne a ne poslouchat. Jako miminko byla řekla bych super rychlá, snad už v porodnici držela hlavičku, otáčela se z bříška na záda v necelých 3 měsících. A pak už přišla ta fáze, kdy se měla začít otáčet ze zad na bříško a to jí nešlo. Když to shrnu, tak od 9 měs cvičíme - to hned se do 14 dnů začala otáčet a válet sudy, rotovat na zádech i na břiše a před měsícem se teprve dala kolínka pod bříško a sama si sedla. Plazení se nekoná, lezení už vůbec ne. Snaží se v postýlce přitáhnout, ale jde jí to jen pravou a levou ručičku má neustále přilepenou na těle. Pomáhám jí, ale nic platné. Navíc začala z toho sedu poskakovat po zadečku, takže přeskáče celý byt a kam potřebuje, to je taky dost nadlidský výkon pořád jí otáčet a rovnat a ve vteřině je zase na zadečku a skáče. Mentálně se zdá být v pořádku, pěkně ukazuje, umí pá a paci a jak je velká - to jen pravou, hodně brebentí a je na ní vidět, že by chtěla, ale nejde jí to hýbání.
Proto bych ráda, jestli má někdo podobný problém a starší dítko - tedy i s více zkušenostmi by poradil, jestli se rozchodí a jestli bude moci chodit normálně do školky nebo jestli budu muset být s ní doma do těch 7 let, jak to některé děti mají. Díky Naďa.javascript:texylatext.texy.tag(‚%20:think:%20‘,%20'');

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43028
1.3.10 11:20

100% to rozhochodí
hele dětem můžeš půlku mozku uříznout a nepozná se to, dětský mozek je mimořádně plastický…
podle toho, co píšeš, je to šikulka.
nikdo nci nepozná už za pár měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
1.3.10 11:26

ahoj chce to hodně trpělivosti …určitě to rozcvičí,ale bude to dlouho trvat , držím pěstí a máš tam SZ
doporučuji ti vzít malou do cvrčka www.cvrcek-kostelec.webnode.cz, bude mezi dětmi, ty si odpočineš a uvidíš že vše půjde, držím pěsti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
1.3.10 12:18

Díky za reakci na článek. Ten cvrček je spíš brouček ne? U hlavní silnice u pošty. Holky ho dost navštěvují. Mám ještě 4-letého uličníka a skloubit školku a různé výjezdy s malou, do toho musíme cvičit… Tak nevím, mezi dětmi je často, proto je asi tak bystrá. A moc věřím tomu, že se nakonec tak rozhýbe, že to nikdo nepozná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.3.10 14:05

DMO LH

ahojky,přesně to co popisuješ znám…Můj syn má také levostranou hemiparézu (ruka,noha).my na tp došli o něco málo dřív. Když se syn začal kolem čtvrtého měsíce přetáčet jen na jednu stranu,tak jsem to říkala dr. a ta že j to dobrý…nikam nás neposla a víc se nestarala. jednou ,když kluk onemocněl jsme byli u její zastupující doktorky a ta nám řekla,prej kam chodíme k neurologovi my byli v šoku,proč by jsme někam chodili,že? když podle doktorky byl kluk „v pořádku“ i když nám se to nezdálo..Od prvního vyšetření asi v půll roce jsme též začali cvičit vojtovku a musím říct,že výsledky byli znatelné.kluk se naučil v roce sedět sám v prostoru,v roce a půkl chodil sám.I plazení a lození se naučil :)co Ti budu povídat…dřina,dřina a zase dřina.cvičili jsme 8krát denně.na hraní nebyl čas :( prostě se vyspal,pocvičil,najedl šel spát a tak dokola… teď je klukovi 9 let a musím říct,že sám běhá,i když vtáčí nohy (ale to i zdravé děti),naučil se jezdit na kole,celkem asi tři roky jsme ho to učili,kvuli rovnováze,plavání-nějak to odplácá…ale bohužel,nevím do jaké míry máš ty postižené dítě,ale nebude to nejspíš „jen“ o pohybu,jak doktoři tvrdí…teda alespoń u nás to tak není…pořád se přidávají další a další věci,které se musí řešit…Jinak v tom pohybu nám hrozně moc pomohli v Boskovicích.je tam léčebna pohybových poruch,je to tam takové rodinné,prostě super :) je to pro děti do 7 let s rodičema na 4 týdnyzkus se na to poptat doktorky..jinak my tu naši odbornici vyměnili hned,jak jsme zjistili,že syn není v pořádku a ona to nepozanal… přeju hodně štěstí,sil a pevné nervy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
22.3.10 14:08

ahoj,nevím jak můžeš říct,že i kdyby se uřízlo dítěti půl mozku,tak že se to nepozná… NENÍ TO PRAVDA! Můj syn nemá část mozečku menší než půl a poznat to je …je pravda že mozek je do jisté míry převzít určité dovednosti,ale nikdy to nebude takové jako když má dítě mozek celý …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Karca79
3.5.10 23:57

Ahoj, mám doma skoro 2 letou slečnu s tou samou diagnózou. Již od malička točila divně hlavičku jen na jednu stranu, tak jsme začali od 3 měsíců chodit na rehabilitace. Bohužel na vojtovku jsme se dostali až v roce, ale stejně jsme to hodně rozhýbaly. I ta základní rahabilitace hodně pomohla. Petruška chodí ( když je unavená hodně zakopává o nožičku ), učí se používat i tu ručičku. Snaží se do ní něco vzít, ale pokud je to těžké tak jí to hned padá a stejně to má jen chvilinku. Před měsícem nám konečně řekli na plno diagnózu, Petruška byla na magnetické razonanci a podstoupila kompletní vyšetření. A teprve skoro ve dvou letech jsme to zjistili, co jí vlastně je. Ale musim říct, že je to hrozný jak jsem viděla ty postižený děti v nemocnici. Pak si doma řikáme, že jsme rádi že nakonec máme jen to. Klobouk dolů před rodičema s dětma který jsou úplně špatný. Ta trpělivost a obětavost je úžasná. Proto hlavu vzhůru a jít dál a stále cvičit…cvičit a cvičit

• Citovat
  • Upravit
Patricie Grobnerova
3.9.10 17:14

Dobry den,mame uplne stejny problem.Mala ma 15 mesicu.Od 4.mesicu jsem pediatrovi rikala ze na levou rucku je slabsi ale take mavl jen rukou a rekl ze to bude typicka pravacka.V 10 mesicich az kdyz jsem mu to porad opakovala nas poslal na neurologii kdy nam rekli ze je to lovostranna hemipareza.Poslal nas na vysetrni na magnetiskou rezonanci kde zjitily ze je to vrozena vada a nikdy nebude mit stabilni chuzi a uchyt do leve ruky nebude 100 procentni.Mala lozi od 12 mesicu ale jde poznat ze je na levou stranu slabsi.Ted uz nam zbyva jen cviceni…

• Citovat
  • Upravit
2
4.9.10 22:27

Hemipareza

Dobrý večer,
mám taky dcerku skoro 9 měsíční s pravostranou hemiparezou, rehabilitujeme Vojtou od 11 týdnů. Od půl roku se přetačí na bříško teď i zpět a rotuje na bříše. Má zájem o okolí umí berany berany, podá ruku na požádání jko že nazdar a když hodně chce udělá jak je veliká,pozná některé své oblíbené hračky atd.Problém je s řečí neřekne žádnou slabiku jen aaa,eee, ggggr a to mluvím a zpívám a nic.Můžu se zeptat jak jsou na tom vaše děti s řečí a jak je stimulujete aby se rozpovídali. Četla jsem že řeč souvisí s motorikou.
Za odpověď moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Karca79
4.9.10 23:47

DObrý večer, je hrozný, když se na to vykašle doktor. Mohli jste mít za sebou tu nejhorší rehabilitaci. Peťulka to naštěstí úžasně zvládá. Pokud to někdo neví, tak si toho hned nevšimne. Až při delšim sledování je vidět, že tu levou stranu zas tak nepoužívá. Naučila se dělat vše pravou, ale spoustu věcí nám stále nejde. Jako třeba slíkání, a tak. Jsem zvědavá, jestli nám vůbec dcerku vezmou do školky, doufám že ano, ale asi to budeme muset řešit formou sponzorského daru. Držíme vám moc palečky, mnoho pokroků a zase se budeme tešit na zprávičku. Mamina Karolína a Petruška

• Citovat
  • Upravit
Karca79
4.9.10 23:52

Dobrý večer, mám dcerku 27měsíců a máme částečnou levostranou hemiparezu. Dcerka se snaží mluvit krásně, ale u staršího syna jsem měla podobný problém. Ten zas má špatnou motoriku obličejového svlastva. ( oba špatné porody ) když byl malý, paní doktorka řikala, že je prostě liný, pak zas na logopedii nám řikala, že špatně mluví, protože nemá zuby ( po antibiotikách jsme je museli nechat vytrhat, neměl vrchní 4 zuby )a až když jsme v 6 letech změnili logopedku, tak ta zjistila, že máme špatnou hybnost obličojevého svalstva. Takže Vám chci jen říct, že to nemusí mít nic společného s tou diagnózou a ono se to ukáže, třeba se jen nechce mluvit. Je ještě malinká a nemůžeme srovnávat s ostatníma. Držím pěstičky a napište nové pokroky Mamina Karolína a děti Kuba a Petra

• Citovat
  • Upravit
2
7.9.10 13:46

Dobrý den, předem moc děkuji za reakci na můj dotaz.Můžu se zeptat když Váš syn měl to svalstvo mim. špatné tak to se dá nějak taky vycvičit nebo rehabilitovat.
Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
r.r.r
22.11.10 20:41

levostranná hemiparéza

Ahojky,
jsem mamkou dnes již 11- leté dcerky, která má levostrannou hemiparézu od narození ( váha 720, délka 30 a porod byl ve 26. týdnu ). Z vlastní zkušenosti Vám mohu říci, že pokud budete chtít svému děťátku pomoci, budete rehabilitovat neustále. Nejdříve Vojtovku a poté třeba hipoterapii, či plavání,nebo keramika pro zlepšení jemné motoriky a když budete mít pocit, že už je to lepší, že Vám dítě přijde v pořádku,tak budete mít nervy ho naučit číst, psát, mluvit - myslím logopedii. Je to neustálá práce, ale odměnou Vám bude vždy vděčný pohled dítěte. Chvilku budete nahoře a chvilku budete dole - to podle toho, co uvidíte či s čím se setkáte. Levostranná hemiparéza není jen o těle,ale i o psychice. Magdalénčin první rok ve škole byl pro mě křest peklem.Na logopedii jsme začali chodit¨až ve druhé třídě.Prostě tyto děti musí uzrát na určitou věc psychicky a poté to půjde. Dnes se učí plavat a mohu říci, že pod vodou plave jak ryba a na hladině má problém - neudrží tělíčko v rovině - ale i přes to je to super, nikdy jsem nevěřila, že to dokáže.Máme před sebou se naučit jezdit na kole - to je problém, neboť hemiparéza je o rovnováze.Musím Vám říci,aby jste to nevzdávala a stále bojovala, ale hlavně si udělala taky odpočinkový jeden víkend v měsíci pro sebe, neboť nejste stroj a musíte taky nabrat síly a to nejenom fyzické, ale hlavně psychické.S Vaším dítětem jezděte už nyní do lázní - já mohu doporučit Janské, dcerka tam jezdí od tří let a mě vyhovuje to, že děti mají ubytování i procedury pod jednou střechou.Vyjeďte už nyní, neboť i v tomto věku tam můžete být a uvidíte, že budete mít pokroky -neublíží to, jen to pomůže.Kromě cvičení tam budete mít vířivku, plavání,magnet. Takže přeji pevné nervy a hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
koblajs
5.3.11 19:12

Dobrý den.my jsme se ted taky dozvěděli že máme ale pravostannou hemiparezu.syn má měsíců.do té doby než žačal chodit tak bylo vše úplně vpořádku.a jak začal chodit tak na pravou nožku stoupal jen na špičku tak jsem to řekla pediatřičče a jak vy píšete taky na to mávla rukou že to je nestabilita ale neenachla jsem se a šli jsem za ortopedem.ted dg.,zkrácená achillova šlach ale mírně a pak posla k neurologovi kde diagn.že není ta pravá stana vpořádku polsal nás na Ct a ted se nic mc neprokázalo ale pak jsme šli k rehabilitační lékařce a ta nám řekla opravdu že má prav.hemiparezu.jsem z toho neštastná…budeme cvičit Bobathovu metodu ale nevím jestli to vůbec pomůže.pomohlo to někomu vůbec? :cry:

• Citovat
  • Upravit
Milie
30.10.11 22:58

Ahoj dítko touto vadou postižené nemám, ale sama jsem tak diagnostikována- ruka,noha. Nyní je mi skoro 20. Když jsem byla malá chodila jsem do normální školky. Na rehabilitaci jsem chodila od svých 3 let- ne že by se o to moje mamina nesnažila dřív, ale doktorům se na to zdálo času dost. Jezdila jsem každý rok do lázní a tam intenzivně cvičila, plavala, chodila na magnetickou rezonanci a na hydro masáže. Všechno jsem tam rozcvičila. Naposledy jsem tam byla když mi bylo 8. Teď po letech můžu říct že vše je relativně v pořádku, sice když jsem unavená projeví se to na levé části těla více. Třeba že si dokážu zakopnout o nohu, nebo nemám levou část těla tak silnou. Takže jestli máte možnost jet někam do lázní, rozhodně bych neváhala( většinou je to na měsíc) stojí to zato. A čím častěji budete s dítkem cvičit, tím se to bude víc a víc zlepšovat, jen to chce trpělivost. Držím palce ať vše rozcvičíte jako já a jste zdraví:-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA