Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky moje půl roční holčička už leze a často se bouchá do hlavičky. Naráží do stěny nebo se otočí na záda tak prudce, že se uhodí a pláče. Mám si dělat starosti s následky nebo tak? Nemůže jí z toho nic být. Snažím se to uhlídat ale víte jak to je. Je rychlá jak čert a prostě to pořád uhlídat nejde. Nemůže se jí nic stát? Díky moc ![]()
Ahojky. U nás to bylo úplně stejné, jen malá začala o měsíc později. Zároveň začala i stoupat a často padala ze stoje na záda a bouchla se do hlavičky. Taky jsem měla strach a řešila to,ale myslím, že děti něco vydrží a pokud se jedná o takové menší ťukance, tím si projde každý. Kdyby se ti ale zdálo, že se praštila moc a nebyla sis jistá, raději zbytečně na vyšetření než něco zanedbat.
Ahoj, Blanka.
Ber to tak, že příroda je hodně chytrá a ví co dělá a všechna mláďata, když se učí hýbat, tak padají. Představ si rodinu s 8 dětmi, jak matka stále stojí za zadkem nejmenšího a chrání ho před nárazy a pády ![]()
Ahoj
Neboj se.Hlavička je tvrdá,nic se nestane.Adámek,když začal lozit a chodit,taky všude narážel,kolikrát spadl i střemhlav z gauče a ze stolu.To už jsem měla strach,byli jsme i na pohotovosti.Byl prostě rychlý a nebylo možné ho uhlídat..Naštěstí vždy v pořádku a bez následků..
Mám teď štěstí,že Emička je sice živé a akční dítko,ale střemhlav z postele nebo židle se nepouští.Umí sama pěkně slézt.Naučila se to ani nevím jak.
To je normální, my to máme taky tak. Nějaký karambol je každou chvilku. Jsme tedy starší, Adam začal lézt až v devíti měsících.
Poslední dobou těch ran do hlavičky trošku ubylo, všimla jsem si, že se Adámek naučil padat tak, aby se do hlavy neuhodil. Vždycky se tak zvláštně zkroutí, když padá a neuhodí se. Někdy samozřejmě jo, ale když si ho nevšímáme, tzn. nezačneme hned litovat a utěšovat, tak to přejde a ani nepláče.
Ahoj, s Filipem jsme na tom byly podobně - totál kaskadér, v 6ti měs lezl, v 7mi chodil po svých kolem nábytku, vydrápal se na sedačku… pohyb mu sice šel, ale pořád nějaké nehody - rohy, hrany… nejhorší když spadl dozadu a o něco se praštil… koupila jsem mu helmu NoShock, speciální pro mimi, pěnovou… nosil ji asi 2 měsíce (asi od 7,5 do 9,5 měsíce?) než se naučil vyhýbat se překážkám a vylepšil rovnováhu. Je to paráda, při pádu dostal jenom varovný tupý úder, žádné boule a díry do hlavy. aspoň jsem se nenervovala, jestli jet nebo nejet na úrazovku… taky mám známou které malý syn si rozštípnul lebku při blbém pádu… 100× nic a pak to jednou dopadne blbě…
Některá máma se nám smála (dcera jí chodila od 14to měsíců, tak to je jasné), jiná si od nás helmu půjčila pro syna… je to prostě pomocník, nemusíš tolik hlídat, ani vypolstrovat byt, dokonce nám na to přizpěla zdravotní pojišťovna jako na ochranní preventivní pomůcku.
p.s.: taky jsem v dětství nenosila přilbu na kolo, ale až můj syn začne jezdit, tak mu tu přilbu na hlavu snad přilepím!
Prave taky resim, co s malou. Jestli ji mam nechat lozit a nechat ji trosku obouchat, nebo ji byt porad za dupkou a „chranit“ jit. Zatim mi to neda a kdyz vidim hrozici nebezpeci, tak zasahuji.
Ale bojim se, aby si nezvykla, ze nekdo porad mysli za ni a dava pozor za ni. Musi se to taky naucit sama…
Ta helma vypada super. Nesundavaji si to ty deti ???