Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky ![]()
jak pásly koníky Vaše děti ve 3 měsících? Náš malý má 14 týdnů a při pasení se ručičkama snaží dosáhnout na hračku před ním nebo k ní „dolézt“. Tím začne zaklánět hlavičku a celý se jakoby houpe na bříšku. Občas se také zvedá jen na jedné ruce, jindy na druhé a začne přepadávat na bok.
Nevím, jestli je jen živý a nechce ležet v klidu nebo by se mohlo jednat o nějaký problém.
Děkuji za rady ![]()
Můj malý má 4 měsíce, na břichu se taky houpe a zvedá nohy, ale řve jak hysterka a nevydrží dlouho
na hračky mi na břichu prdí a chce se dostat na záda, dělá to stejné co popisujete
jen s cílem, že nechce být na břichu ![]()
@Mickymousei u nás řev ustoupil spolu s odezněním bolestí bříška, jinak by tam nevydržel ani za zlaté prase…teď se u toho pro změnu pozvrací, ale pořád se směje, tak asi dobrý ![]()
Právě kvůli řevu jsme ho tam dříve moc často nedávali, tak jsem si říkala, jestli jsme tím něco nezanedbali a nebude pozadu ![]()
@dolltam My ho taky moc nedávali kvůli bříšku, bříško už má měsíc v pohodě a stejně se vzteká
v 6ti měsících by měl vydržet a být opřený, prohlížet si okolí a tak
takže je ještě čas, každý mimi je šikovný na něco jiného ![]()
Jen na to zaklánění hlavičky pozor, mohlo by mu to způsobit hypertonii, případně to už může být příznak hypertonie. Klubíčkujte, držte ho tak, aby se zbytečně nedráždil zátylek apod.
To nechci strašit, že je něco špatně. Jen jsem to měla s dcerkou a u dalšího dítěte si na to dám taky větší pozor. Jak tohle udělá v ordinaci, doktoři pak plaší s vojtovkou a je lepší tomu předejít. Neříkám všichni doktoři, ale bude jich dost.
@Kamkam náš doktor říkal jak je krásný a silný a pak při pasení udělal záklon a už byl v jeho očích najednou hypertonický
Taky chtěl nasadit rehabilitace, ale podstoupili jsme odblokování krčku z důvodu podezření na KISS syndrom a tam nám bylo paní fyzio řečeno, že se o hypertonii určitě nejedná
Právě při kiss syndromu je vojtovka krajně nevhodná…snad měla pravdu a akorát neodkládáme nevyhnutelné
@dolltam jo, to je přesně ono, no. Zakloní se a už to jede. Já se na ten záklon tenkrát ještě zeptala sama.
ale ona to pak malá stejně udělala, tak by to doktor viděl. Daleko víc než vojtovka pomohla právě ta opatrnější manipulace s malou. Určitě bych se nestresovala, že něco zanedbate, dáte na to pozor. Nedávat prostor pro ten záklon. Dávat pozor, aby nějaký ten čas na bříšku strávil opravdu pasením. Ať nemá podněty v takové vzdálenosti a místech, aby ho to nutilo dělat ty „vylomeniny“. ![]()
Vojtovka - jeden cvik asi týden poctivě. A přestala jsem, vlezla do toho moje operace a malá u toho přestala dělat, co měla. Prostě na to nereagovala. A rehabka nás chválila, jak je to lepší a lepší. ![]()
Ohledně toho zaklonu už bylo napsané výše, na to pozor. Opravdu by měl past koníky jen chviličku, není důležitá kvantita, ale kvalita. Klidně jen minutku a dobře, než 10 minut ho mordovat a špatně…
@mackA159 snažím se na to dávat pozor, ale je pravda, že ze začátku pase hezky a záklon nebo přepadávání přichází až po chvilce