Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Kdybych měla holčičku,byla by to Anička.
Eliška za me hrozne jméno,ale je to vsechno o vkusu.
Mně více Marie, nepřijde mi to takové jméno jak z kravína, i když Mařka zní taky jako z kravína, ale já nevím, pro mě je Marie hezčí, vznešenější.
Nicméně nedala bych ani Marii.
Anna se mi libi. Eliska vubec
. Jak sama pises, evokuje mi lisku.
@Klopotkova píše:
Mně více Marie, nepřijde mi to takové jméno jak z kravína, i když Mařka zní taky jako z kravína, ale já nevím, pro mě je Marie hezčí, vznešenější.
Nicméně nedala bych ani Marii.
Ja mam s kravinem spojena jmena jako Bláža, Růža…
.Marie se mi libi.
Dcera je Anna. Ja chtela Ninu, manzel Anezku. Anezku jsem nechtela ja a dcera se narodila den po Nine. Takze jsme dali ‚nahradni jmeno‘ a ono na ni dost sedi. Rikame ji Áňa, Aňule, Anik, Aňous, Aninka, Ninek, Níňa, … No tech zdrobnelin je hodne. Anicka ji rika jen tchyne
Nelíbí. Anna je moc tvrdé, Anička pro dospělou ženu moc slaďoučké. A ty ostatní oslovení mezi mi připadají prostě hrozné. Andula, Anča, Anka, uf… A znám hned několik fenek Aninek a Anynek. Takže za mě tedy ne. Osobně nechápu popularitu tohoto jména.
Jméno Anna mi nevadí, Aničku beru u malých holčiček.
Co ale nechápu, je to, že všechny, ale opravdu všechny, Anny, které znám, se představují jako „Anička“, i když jim je třeba padesát. U žádného jiného jména jsem se nesetkala s tím, aby se dospělá nositelka představovala zdrobnělinou. ![]()
@Klopotkova Anna sama o sobě se mi líbí, ale je málo variabilní.Proto jsme ho nikdy nedali. Myslím, že dospělé nositelky jména mají trochu oříšek, jak se představovat. Jsem Anna zní dost tvrdě, Anička zas infantilně…
Mně se líbí, právě proto, že lze vymyslet spoustu tvarů, zdrobnělin a je to české jméno. Pořád lepší než momentálně populární Ema (ještě hůř Emma!) a Viktorie ![]()
Nelíbí, max. jenom opravdu v základním tvaru Anna, je to pěkný palindrom. Eliška se mi nelíbí vůbec, Anežka ano ale nikdy bych ji nedala, protože je to na mě moc „měkké“ jméno, už má v sobě zdrobnělost. Marie či Hana se mi líbí moc.
Nelíbí se mi, protože se málokdy používá v základním tvaru a říkat dospělé ženě Anička je divné.