Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Líbí se mi. Chvíli jsem i měla záchvat, že bych Sofii dala, ale pak mě to přešlo. Teď jsem ráda, je jich moc.
Oslovení Sofčo slýchám v okolí často a přijde mi hrozné. Ale mně se celkově ty zdrobněliny na -ča nelíbí. Malé Sofii bych primárně říkala Sofi nebo Sofinko.
Každopádně bych se nenechala odradit tím, že někde na hřišti na ni možná budou volat Sofčo. Doma jí tak říkat nemusíte, příbuzným a blízkému okolí to vysvětlíte a pozdější přezdívky v různých kolektivech jako rodiče stejně neovlivníte.
Sofča no ![]()
Sofie a Mia - tyhle jména jsou mi vyloženě protivná ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, váhám nad Sofii, ale na hřištích jsem slyšela, že děti je oslovují Sofco nebo Sofko, to se mi teda vůbec nelíbilo, jak to připadá Vám? Dekuji
Ne nelíbí. Ale Žofie ano.
@Russet píše:
To neprzní čeština. To si jen Češi vymýšlí nové a nové varianty, protože říkat dítěti jen Sofie nevydrží. Zdrobněliny jsou na češtině naopak moc hezké.
Zdrobneliny ano, ale některé patvary jsou děs. Například Janu oslovím Jani, Janičko, nevím proč bych ji měla říkat Jančo, Jáňo, Jájo apod. nebo třeba Davidovi Dádo. Nedávno jsem dokonce slyšela říkat Agátě Agčo.
Když mi bylo asi 12, byla jsem na táboře a tam byla jedna holka se jménem Sofie. Nikdy dřív jsem ho neslyšela a přišlo mi naprosto boží… Dneska už je Sofinek tolik, že bych ho nedala a když už, tak českou verzi Žofie. A jinak je celkem logické, že ze Sofinky vyroste Sofka…
@lleennttiillkkaa píše:
Nelíbí - stejně jako Natálie. To jsou fakt 2 jména, který bych svojí holce nikdy nedala. Sofčo, Sofko, Sofino, to je fakt hrozný.
Sofko a Sofino jsem nikdy neslysela. Mne znamym Sofiim se rika Sofinko, Sofi, Sofčo.
Líbí. Pracovně nejčastěji používám Sofi, Sofí, Sofinko.
Ve skupině mám 3 Lucie a 3 Sofie, 2 Eleny (jedna je teda Elen a druhá Elena). Vždycky je pravděpodobnost, že se nějaké jméno bude opakovat v jedné skupině.
U kolegyně se opakují pouze jména kluků.
@Alušáček píše:
Zdrobneliny ano, ale některé patvary jsou děs. Například Janu oslovím Jani, Janičko, nevím proč bych ji měla říkat Jančo, Jáňo, Jájo apod. nebo třeba Davidovi Dádo. Nedávno jsem dokonce slyšela říkat Agátě Agčo.
Agátu jsem slyšela volat Agi. Davidovi se říká Davčo. Jako není to moc zvukomalebné, ale tak nějak mi to nervy nedrásá. A nedávno jsem potkala Jášu a on to byl Jonáš ![]()
@Kelsey píše:
Líbí. Pracovně nejčastěji používám Sofi, Sofí, Sofinko.
Ve skupině mám 3 Lucie a 3 Sofie, 2 Eleny (jedna je teda Elen a druhá Elena). Vždycky je pravděpodobnost, že se nějaké jméno bude opakovat v jedné skupině.
U kolegyně se opakují pouze jména kluků.
To bylo už před víc jak 30 lety na základce a děti z toho trauma neměly. Když to někdo chtěl rozlišit, přidal ke jménu příjmení a bylo.
Líbí se mi moc, v rodině máme jen jednu a oslovujeme ji Sofi, kamarádky někdy Sofčo, mně osobně nevadí žádný tvar ![]()
Potřebuji je odlišit pouze v třídnici nebo ve svém seznamu. Hlavně to v oficiálním zápisu nepopo…, ať se nebělí. Jinak je mi to jedno, že se jména opakují.
Ještě mám Ema a Emma.
Agča je teda hustý, to by mě v životě nenapadlo. Jinak Sofie se mi nelíbí, ale jeslti vám ji, tak ho dejte. Četnost neřeším, máme dvě ze tří dětí pojemnovany jmény, co jsou v top 10, jedno dokonce na prvních příčkách… a co, no. Ve škole jsou 3, ve školce byli taky 3, žádný trauma z toho fakt nemá. Já jsem měla na gymplu 3 jmenovky, na VŠ 2, taky žádný trauma nemám. A to kompletní jmen, s tím člověk holt musí počítat. Já jsem jedno jméno odpiskala, protože jednu jeho nejčastěji zdrobnelinu prostě nerozdycham. Ale jendomu z našich dětí ve školce říkají taky nějak, jak se mi nelíbí, ale neřeším to, nervy mi to nedrásá. A teda už asi 2 roky tapu nad tím, jak se jmenuje holka, kterou maminka oslovuje Mici, Micinko…
Mám již skoro 8letou Sofinku
A říkáme je Sofinko, Sofie, Sofi..nemá ráda, když ji někdo řekne Sofčo nebo Sofino ![]()
Sofčo používají děti mezi sebou. Slyším, že se tak oslovují.