Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky namazala jste nekdy nektera prckovi timhle ocni vicko? Jde mi o to, ze mala ma AE. A asi 3 x za celou dobu jsem ji jen tim prstem od kremu mazla pod ocicko, protoze to ma taky i tam. A ted jsem az pitomec zjistila, ze se to nesmi…ze pokud se to dostane nejak do oci, tak to muze zpusobit zeleny a sedy zakal…
Jde mi o to, ze ja ji to do oka nedala urcite. Akorat ze kdyz treba pak za 15 minut place a setre si oko, tak jestli si to tam nemohla nejak zanest sama…Mate nekdo zkusenost ![]()
@JaniceB dr mi to dokonce primo na ekzem na ocnich vickach predepsala
pritom pribalovy letak cetla a mavla rukou, ze pry vyjimecne se to nezblazni.
jinak mimino i vetsi dite bych s timhle mazala fkt jen vyjimecne, nejlepe vubec. Tyhle hormonalni srajdy nejsou vubec dobre ani pro dospeleho.
Do bezprostředního očního okolí se smí dávat jen přípravky určené do očí, je jedno zda jsou to kapky, masti, krémy. Jednak jde o látky do očí vhodné a jednak jsou tyto přípravky sterilní, což do očí být musí. Jestli jsi jí 3× mázla pod očičko, i kdyby si tam trochu zanesla, což je snadné, určitě se nic vážného jako zákal nestalo.. Chtělo by pod to očičko, ophtalmo hydrocortison mast, nech si ji napsat, je to taky kortikoid jako locoid, ale jiný druh, slabší a mast je sterilní, s tou můžeš bez obav i kolem očí.
@lekarnicka28 Dekuju moc! Hele ja tam prave ani nemazala jakoze krem, ze bych vymackla a mazala. Jen jak jsem ji domazala nohy, tak tim mastnym prstem jsem proste potrela to misto pod ocickem. Ale urcite uz to tam nedam…uplne hotova jsem z toho ted zase…A jeste dotaz - vypada to, ze se vyznas, tak se ptam. Ono ten kortikoid muze zpusobit ten zakal, nebo ze a mast neni sterilni? Prece pak logicky by asi vadil jakykoli kortikoid pri moznem styku s okem… ![]()
@marrlinka Dekuju! Snazime se…ale kdyz uz se drbe a ma to do krve, tak nezbyva, nez tohle… ![]()
@JaniceB zákal způsobí ten kortikoid, že to není sterilní může způsobit infekci.
Téžké exemy jsou svinstvo a strašně špatně se léčí. Je to léčba s mnohými pokusy a omyly.. Existují přípravky s konopím pro děti (ale nesmí se spolu s nimi používat žádné kortikoidy, jinak se to mlátí a zhoršuje stav), někomu to zabírá nádherně, někomu vůbec. Pak se to dá řešit s homeopatem..ale musí to být nejlépe lékař homeopat, ne nějaký homeopat léčitel..šikovní mají výborné úspěchy u dětských alergiií, astmatu, exemů..ale je to nehrazené pojišťovnou, časově náročné a stojí to dost peněz..
Je to těžké, kortikoidy jsou ta nejjednodušší, ale taky nejjistější volba a nejrychlejší účinek.
@lekarnicka28 Dobre, dekuji moc. Me slo o to, jestli ta mas urcena pod ocicka muze zpusobovat to same, kdyz se dostane do oka…myslim ten zakal. Ptam se asi jako blbec, ale u te ocni se snad pocita s tim, ze se to do oka dostat muze, nebo ne?
@JaniceB ta oční je primárně určená do oka, takže nejen že se smí dostat, ale ona se přímo do oka aplikuje
Je tam jiný kortikoid než v tom locoidu. Ono kortikoidy nejsou nic extra dobrého, ale medicína často musí volit menší zlo..a ten váš exem se nechat jen tak nemůže. Psala jsme ti výše, co by stálo za vyzkoušení.. Na jednu MUDr + homeopatku v Praze mám i kontakt, kdybys chtěla. Hodně se specializuje právě na děti s astmatem, alergiemi a kožními problémy. Ale stojí to peníze a pokud nejste z Prahy i čas na dojíždění.
@lekarnicka28 No to by prave asi neslo…primo z Prahy nejsme a ja na homeopatii moc nedam…Navrch mame sice tohle, ale porad jeste v jakesi snesitelne mire. Takze doufam, ze se to casem pri dobre peci ztrati samo…kortikoidy pouzivam minimalne. Taky nejsem zastance chemie…vseho s mirou…
@JaniceB OK, respektuju
Přeju, ať brzo Locoid ani nic podobného nepotřebujete ![]()
Kez by! Dneska jsem s ni letela na kozni a mame dalsi zasobu:-( Ale aspon uz ty spravne…