Logická úloha - víte odpověď?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7661
16.8.13 12:57

@BaraF Souhlasím s tebou.
(Snad poprvé v životě, myslím. :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.8.13 13:47
@evulkanov píše:
Ahojte, nevíte někdo, prosím, odpoved na tuto ulohu?

Jsou dány tyto výroky:
Všechny žáby jsou modré. Tento kůň je modrý.
Vyberte,
která možnost správná, pokud platí předchozí dva výroky:
a) Tento kůň je žába.
b)Žádná žába není tento kůň
c)Některý kůň je žába.
d)Žádná odpověď není správná

nějak nevím. děkuji

Pokud je to cvičení na formální logiku, tak se lze vykašlat na to, že koně nejsou žáby a ani jedno nebývá modré.
Obecně jsou to dvě skupiny prvků, přičemž některé (nebo klidně všechny ) prvky můžou být v obou skupinách. A z výroků zjišťujeme, jak to vlastně je.
zrovna tak by to mohly být dvě množiny čísel místo konu a žab a místo „modré“ mmůžou být sude.
Takto máme množinu A (koně ), o které nevíme nic a mnoz. B, kde jsou jen suda čísla. Nevíme, která suda čísla to jsou, nemusí to být všechna suda. A máme modrého koně, tj. Nějaké sude číslo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.8.13 13:57

Tento kůň je žába.
Toto číslo (modré sude ).je v mnozine B - žab. Může být, nemusí. Z předchozích výroků to neplyne.

Žádná žába není tento kůň. žádné číslo z množiny B - žab není toto sude číslo. Totéž. ne všechno mmodré je žába, ne všechno sude je množina B.

Některý kůň je žába.
Některé číslo z A patří zároveň do B.
O koních obecně nic nevíme, to už se tu psalo.

Kapku problém dělá výraz "správná odpověď ".
První a druhé tvrzení z úvodních výroků nevyplývá, ale nejde je ani vyloučit.

Příspěvek upraven 16.08.13 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.8.13 14:04

Vycházím tedy z předpokladu, že kůň může by zároveň žába a naopak, ač to tak v realite není.

Smrt dotykovym klávesnicim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.8.13 14:11

@BaraF že žádná žába není tento kůň je sice možné, ale na základě toho výroku to přece nemůžeš říct určitě. Vůbec to z toho nevyplývá, nemůžeš to říct s naprostou jistotou (aniž bych měla hlubší znalosti formální logiky, uznávám, ale toto mi zrovna přijde celkem jasné). Kvůli tomu, že všechny žáby jsou modré a jeden kůň je taky modrý, přece nemůžeš tvrdit, že žádná žába není kůň. To spolu podle mě vůbec nesouvisí :lol: (ale ráda si nechám vysvětlit opak)

Když to převedu na nějaké jiné veličiny, tak můžeš říct, že:

Všichni sportovci mají černé vlasy. Tento účetní má černé vlasy.

Na základě tohoto přece nemůžeš tvrdit, že žádný sportovec není účetní, to je nesmysl, jabka a hrušky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
16.8.13 14:21
@Angua píše:

Všichni sportovci mají černé vlasy. Tento účetní má černé vlasy.

Na základě tohoto přece nemůžeš tvrdit, že žádný sportovec není účetní, to je nesmysl, jabka a hrušky :lol:

Sportovec může být klidně účetní, ale žába nemůže být kůň (např kvůli rozdílné DNA).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.8.13 14:30
@BaraF píše:
Sportovec může být klidně účetní, ale žába nemůže být kůň (např kvůli rozdílné DNA).

Ano, to pak záleží, jak se s takovými věcmi vypořádávají pravidla formální logiky. To se přiznám, že netuším (a hledat se mi to nechce :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
16.8.13 14:40

Hele, že z ekvivalence plyne implikace zatímco z jednostranné implikace ekvivalence nikoli, to jsem se učila taky, i ty šipečky s rovnítka, operátory, kvantifikátory a hodnocení výroků ještě dám dokupy. Ale formální logika, logika lingvistická a ten selský rozum se někdy rozcházejí, i když by neměly (protože třeba ta formální byla vymyšlena jako nástroj pomáhající odhalovat pravdivost tvrzení). Ale bývá to někdy psina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
16.8.13 14:43

Mně právě kolikrát přišlo, když jsme něco řešili nebo to bylo v nějaké soutěži, že to jde i proti selskému rozumu - že by i žába mohla být třeba ten kůň :lol: Ale měli jsme to jenom chvilku, ne až tak moc do hloubky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
16.8.13 14:45
@BaraF píše:
Sportovec může být klidně účetní, ale žába nemůže být kůň (např kvůli rozdílné DNA).

hele, o logice nevím nic, nicméně díky zkušenostem s matikou „od Frause“ :lol: u mých dětí bych si tipla, že „kůň“ a „žába“ jsou v daném případě jenom nepříliš podstatná slova. že stejně tak by se ten příklad dal říct třeba:

Všechny žblažbluňky jsou modré. Tento ramprcál je modrý. A otázky by zněly, zda tento ramprcál je žblažbluňka nebo zda žádná žbabluňka není ramprcál či zda některý ramprcál je žblažbluňka.

to by ti rozdílná DNA byla k ničemu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.8.13 14:47

Zájemcům o logiku doporučuji Smullyana - Jak se jmenuje tahle knížka?

Dá se sehnat v antikvariatech a v knihovnách, sipecky tam nejsou a takhle zhovadile příklady taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
16.8.13 14:59

Kurnik, já se kvůli vám, logičky, přihlásila na velkej komp :roll:

Zajímalo by mě, kdo vymýšlí příklady typu „může být kůň žába?“ Přijde mi to zvrhlé, protože student musí kromě používání logiky potlačovat vědomí, že v reálu kůň žába být prostě nemůže, ať se děje, co chce. Tyhle „zvířátka dědy Lesoně pro SŠ“ mě poněkud vytáčejí. Kdyby to trénovali s čísly, tak jim to imho půjde líp.

@Angua A co teprve, když to „proti selskému rozumu“ funguje i v reálu. Znáš Monty Hallův problém?

Veskrze poctivý moderátor umístil soutěžní cenu – auto – za jedny ze tří dveří. Za každými ze zbývajících dveří je cena útěchy – koza. Úkolem soutěžícího je zvolit si jedny dveře. Poté moderátor otevře jedny ze dvou zbývajících dveří, ale jen ty, za nimiž je koza. Teď má soutěžící možnost buď ponechat svou původní volbu, nebo změnit volbu na zbývající dveře. Soutěžící vyhrává cenu, která je za dveřmi, které si zvolil. Soutěžící nemá žádné předchozí znalosti, které by mu umožnily odhalit co je za dveřmi.

Nechť soutěžící nejprve zvolí dveře číslo 1. Nechť moderátor otevře dveře číslo 3, za kterými je koza. Zvýší se šance na výhru auta, pokud soutěžící změní volbu na dveře číslo 2?

Pro odpověď se koukni sem na wiki (zadání je odtamtud zkopírované).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
16.8.13 15:01

Podle me D. To ze jsou vsechny zaby modre, podle me neznamena, ze by kun take nemohl byt modry a pritom nemit se zabou noc spolecneho :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20141
16.8.13 15:15

@Sarik12 Správně. Sice kůň není žába, ale nevyplývá to logicky z těch dvou premis.

Takže d). Z toho, že všechny žáby jsou modré a zvíře k je modré, nelze usuzovat, že k je žába: Výrokem, že všechny žáby jsou modré přece není řečeno, že nic jiného, než žába, modré být nemůže.

Naopak, pokud by ten druhý výrok byl „kůň není modrý“, tak z toho by s dalo usuzovat, že kůň není žába (protože kdyby byl žába, musel by být modrý).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
16.8.13 15:17

@Knihomyš Hezké! Jakš takš jsem to pochopila až na příkladu se 100 dveřmi. ;-)

Co se týče úlohy v úvodním příspěvku této diskuze, tak v podstatě jde o to, jestli živočišný druh (žába x kůň) má při řešení úlohy nějaký význam (váhu), resp. má být při rozhodování brán v potaz. Pokud ne a jde jen o označení prvků, pak platí D. Pokud ano, pak B. Je to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí