Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A co rika misto pismene ze pismenko?
My si obcas pleteme k s r…ale podle pismen, co nasleduji v slove
My cvicili K dva roky. Logopedka rikala, ze K je velice urputne. Spachtle u nas moc nefungovala, akorat se mu navalovalo. Nejvic pomohlo cviceni pres Cha, Ha. K temto slabikam nasledne pridavat K, takze to zni jako Kcha a takto rikat slova - kchamen, kchomin, kchapsa atd.
@malyprinc12 Syn chodí od 3,5 roku, viditelné, respektive slyšitelné výsledky se dostavili asi za půl roku a to ho logopedka velmi chválí, jak mu to jde, jak spolupracuje a že do příštího jara to bude cajk, takže z něj má ohromnou radost.
Nejdřív cvičil na zádech tatatata s prstem (dospělého) držícím jazyk, pak slova začínající na K zase s prstem držícím jazyk, pak jen s prstem v puse (takže bránil úplnému posunutí jazyku dopředu), pak slova na K bez prstu. Pak jsm měli říkat slova kde K bylo v poslední slabice (sluníčko, telátko, maminka), v tu dobu jsme začali stejným způsobem od začátu nacvičovat G (dadada).
Teď už K řekne skoro všude, skoro čistě. U některých slov se ale musí víc soustředit nebo si tam ten jazyk přidržet sám.
Dvouletá trénuje od těch 20 měsíců s ním (doma, dobrovolně, k logopedce jí vezmeme teď na podzim) a zatím jí jde K jen v některých slovech na začátku a v některých na konci (ale před pár dny řekla zcela čisté R ve slově bačkůrky
)
Synovi taky K nešlo, všude vyslovoval T. Triky nemám, taky jsme se s tím prali na logo, ale nakonec to naskočilo s věkem samo, řekla bych kolem tich pěti let. Pak jsme pilovali Ř, a taky než nastoupil do školy, tak to uměl. Dcera zas neumí Č, všude cpe Š, takže je to pěkná šišla, má pět let, do školy až za 2 roky, tak to taky musíme udolat.
@malyprinc12 píše: Říká T
Jako můj syn a holka to dělá taky, i když ne s takovou intenzitou (asi proto, že logopedí s bráchou de fakto od okamžiku, kdy začala trochu mluvit, tak si to nestihla úplně zafixovat).
Nevím, proč. S manželem K říkáme dobře, čekala bych u dětí spíš jiné problémy (manžel trochu huhlá a já nemám zcela dokonalé R).
My jsme se synem také pilovali K. Logopedka ho to učila tak, že měl zakloněnou hlavu, aby se mu protáhl krk a zkoušel vyslovovat kch.
Syn se naucil K velmi rychle az jsem se divila. Protoze ma s vyslovnosti velke problemy a od necelych 3let chodime na logopedii. Vlastne krom T, D, P, N, B, H, J se vsechna pismenka ucil vyslovovat. Nejrpve M, pak V a F, pak K, G, L, CH, pak sykavky.. ted jsme ve fazi mekceni mě, dě, tě, ti, ni, di, ď, ť, ň… chybi nam jeste š, č, ž a r a ř
Syn se K naucil tak ze si sam daval prst na jazyk. Prdzel si ho dole. Na vyslovu T je potreba oprit jazyk o horni patro, pokud tomu zabranime vyslovi dite K. Takze nejprve jsem cvicli slova co zacinali na K a vzdy si dal ukozovacek na jazyk aby ho nezvedl.. postupem casu si tam ten prst prestal davat a vyslovoval to sam. Pak prislo K uprostred slova a pak na konci.
U nás to bylo stejné - místo K všude T. Na logopedii jsme dorazili ve třech letech, ale paní logopedka nás poslala domů, ať si dítko užije dětství bez nudného cvičení a ať přijdeme ve čtyřech letech, pokud K nenaskočí. No, nenaskočilo, tak jsme dorazili ve čtyřech, za tři měsíce se už K objevovalo v polovině slov a za půl roku naskočilo úplně. Malé špachtlička nevadila, logopedka hodně procvičovala také poslech, aby malá sama rozlišila, kde má být správně jaké písmeno. Pak ještě válčila se Ř, ale to do pěti let také naskočilo samo.