Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dvě děti 5let a 3roky. Vcelku dobře a dost spí a to se mnou maminkou nebo u nás v RD jako takovém.
1. Dlouhý spánek přes prázdniny (21.30/22h až 8h) a navíc spí hodku přes den(někdy 45 min)=celkem 11,5 celkem? dcera 3roky ještě o půl až hodku ráno déle. Budit je či nikoliv? dávám je přes poledne kolem 12.45/13.30 spát
Potřebuji, aby se naučily do tří týdnů(nyní jedu s nimi do ozdravovny, ale pak do školky)vstávat dřív třeba už na 6.30 nebo 6h. O kolik je budit dřív, aby se zvykly?
2. Kdy naopak je dávat večer spát? přijde mi, že si to děti regulují sami a asi v 19:30 by nyní neusnuly.
3. dcera se vzteká, i když jí vzbudím ráno v 7.45,tak nevím jak to bude s tou 6h?
Navazující ranní hygiena-jak dlouho trvá vašim dětem se obléknout, umýt, najíst než se vyjde ven z domu do školky? mě přijde, že je to u nás přes 45min.
díky za rady
@saraskvorec Popravdě, vstávání v šest je fakt vražedné. Ještě bych chápala do školy, některé školy mají nesmyslné hodiny už od sedmi (ale to určitě není ZŠ). Ale do školky?
Celý život chodím spát v jedenáct a probouzím se v sedm, o víkendu v osm
Ne že bych to nezvládla třeba v půl sedmé, ale dlouhodobě by se mi nechtělo. Mám takové vnitřní hodiny a nehne s nima nic. Ani brigády po nocích na VŠ, prostě nic ![]()
Ta ozdravovna bude nové prostředí, možná to tam přijmou lépe. Jaký je režim v ozdravovně, v kolik se bude snídat? A záleží jak to mají Tvoje děti, naše se probudí a můžou hned jíst.
Tak já už delší dobu řeším něco podobného, tak můžu napsat naše zkušenosti (jedná se tedy o děti 2, 6 a 8 let). Chodím už přes rok do práce a nejmladší do školky, prostřední chodila minulý rok do školky, teď začne chodit do první a nejstarší půjde už do třetí třídy. Každé dítě to má jiné (tak jako mají i jinou potřebu spánku):
Nejstarší - ikdyž chodí ráda do školy, tak je odmalička spáč a ráda se po ránu válí v posteli. Její ochotě vstávat pomohl vlastní budík - když jí ráno zazvoní, tak ví, že musí během chvilky vstávat, jinak by pak nestíhala. A potřebuje na ranní „rozjezd“ (snídaně, převlíkání, hygiena…) nejlépe 45 min (když je potřeba, tak to dá i do 30 min, zlepšuje se věkem)
Prostřední - sice jí nedělá problém ranní vstávání (i o víkendu vstává občas v půl sedmé), ale ještě donedávna jí všechno hrozně dlouho trvalo (v jejích 4 letech potřebovala na ranní přípravu aspoň hodinu a to jsem ji ještě musela často oblíkat, jinak by nebyla hotová snad nikdy…), tak jsem zvědavá na školní rok. Ale holky by chtěly chodit spolu do školy pěšky, takže ji bude motivovat sestřička, aby nepřišly pozdě ![]()
Nejmladší - má velmi pomalá rána, nikdy nesnídá hned po probuzení, vždy se potřebuje aspoň 10 minut po mě válet (takže ani já tu dobu nemůžu pokračovat v ranních přípravách), takže v celku taky potřebuje 45-60 min na ranní přípravy.
Takže můj plán na nový školní rok: budu vstávat v 6, přichystám čaj a snídani (co nejjednodušší, aby to mohly rychle sníst, popř. nějaké varianty vzít sebou do ruky, kdyby se nestíhalo), probudím děti kolem půl sedmé, chvilka mazlení s nejmladší, snídaně dětí (příp. moje, ikdyž spíš to bude „za pochodu“), oblékání a hygiena všech (ty dvě starší samy). Školačky musí odcházet do školy nejpozději o půl osmé a já doufám, že tou dobou budu odvádět do školky i nejmladší. Jo a samozřejmě co nejvíc věcí budu mít nachystaných od předchozího večera (oblečení, svačiny do školy). Jo a mám teda štěstí, že mi stačí být v práci od půl deváté až deváté (ještě dojíždím, tak se musím řídit i odjezdy vlaku), jinak bysme museli vstávat dřív…
Večerní usínání budu částečně regulovat (do osmi budou muset být v posteli), ale doufám, že se to postupně upraví samo, jak budou unavené (teď o prázdninách chodí až kolem deváté a vstávají kolem osmé).
@Ladybug22 tak to je vše podobné. ranní válení se apod. A ta dvouletá nespí přes poledne?
@bublinek píše:
Ta ozdravovna bude nové prostředí, možná to tam přijmou lépe. Jaký je režim v ozdravovně, v kolik se bude snídat? A záleží jak to mají Tvoje děti, naše se probudí a můžou hned jíst.
asi budíček tam v 7h, snídaně v 7.30 a někdy ještě nějaká inhalace. asi od 8h školka. Syn jí, dcera hned po probuzení nejí. Není to ranní ptáče. Je i hubená a proto jedem do ozdravovny.
Ale až se vrátíme 25.9. tak pak půjdou do školky a bude je vozit manžel a ten musí brzo. Jsme za Prahou a školky jsou od 7h. A dopravu do práce má na 1,5h. Já budu pracovat brzo od 7h, tak abych je stihla brat ze školky odpoledne a on byl déle v práci.
Asi jim po ozdravovně nechám týden, aby se aklimatizovaly, než půjdou do školky.
Ano, dvouletá spí po obědě hoďku až dvě a pak právě vydrží večer až do devíti. Takže se jí asi nebude chtít chodit spát už v osm nebo ji budu dlouho uspávat. Ono taky záleží na odpolední aktivitě - když ji odpoledne utahám (obvykle na hřišti), tak usne i v osm, ale když je ošklivě a ze školky jdeme rovnou domů, tak není večer unavená a je problém…
Nepripravovala bych, mozna tak tyden pred byh zkusila budit driv, ale nevim…ja nastoupila do prace, loni v rijnu (predtim jen brigada, kam jsem chodila na osmou takze deti na skolku byli zvykle) a zacala jsem chodit do prace na 7hodinu, tudis deti chodi do skolky taky na sedmou, kam je odvazi vetsinou pritel, po tom co vyhodi v praci me…dojizdime-cesta trva 20minut a kdyz to vyjde vstavam v 6, kdy jdu vzbudit deti, dam jim snidani pri ktere koukaji na pohadku, pripravim se a pak rychle ustrojit je, hygiena a cau takze nam to zabere tak pul hodky…v tydnu chodi v osm do postele- prectu pohadku a starsi usina skoro hned(nespi uz ve skolce), mladsi usina az kolem 9, kdyz je dobry den, nekdy je i v 10 vzhuru - to spani poo je za trest
o vikednu nespi poo ani jeden, a spat chodili ted v lete i v 10 a mladsi vstava kolem 7 starsi treba az v 9…deti 4 a skoro 6
A taky záleží, jestli jsou zvyklé, že je vypravuje ráno tatínek. U nás vypravuju já, protože ta nejmladší se občas ráno „zasekne“ a něco nechce (snídani, vyčurat se, oblíknout se…) a já už vím, jak na ni (ale prvních pár měsíců bylo drsných, než jsme si zajely nějaký režim, pravidla a moje „manipulace“). Určitě doporučuju si do začátku vše dobře naplánovat a raději si na vstávání dát víc času, popř. pokud to jde, tak oznámit v práci, že teď se párkrát může stát, že člověk přijde ráno později do práce, protože změna režimu dá obvykle všem dost zabrat. Jsem zvědavá, jak to u nás bude probíhat letos, ale minulý rok se u nás hlavně v září ráno dost stresovalo…
@saraskvorec mi se mladej bohudík v šest budí do školky sám, ale potřebujem tak dobrých 45 minut než se vypravíme, šíleně dlouho mu trvá, než se nasnídá, oblečení a zuby už netrvají tak dlouho. Já vstávám v pět, abych ráno stihna nachystat svačinku, nachystat sebe a popřípadě něco uvařit.
Mladej má 3,5 a chodí spát v 9. Do školky chodí od 2 let.
Pak 10 minut pěšky do školy a já mám co dělat, abych byla v 8 v práci.
Prostě si budou muset zvyknout vstávat dřív a pak si sami upraví usínání večer, to poznáš, jestli budou víc unavení.
@Imamother píše:
@saraskvorec Popravdě, vstávání v šest je fakt vražedné. Ještě bych chápala do školy, některé školy mají nesmyslné hodiny už od sedmi (ale to určitě není ZŠ). Ale do školky?Celý život chodím spát v jedenáct a probouzím se v sedm, o víkendu v osmNe že bych to nezvládla třeba v půl sedmé, ale dlouhodobě by se mi nechtělo. Mám takové vnitřní hodiny a nehne s nima nic. Ani brigády po nocích na VŠ, prostě nic
Moji vstávali první první rok školky v 5:45, spali ve školce po obědě a večer v osm. A vpohodě ![]()
@Borůvka1990 Ale jo, jenže co s dítětem, které má vnitřní hodiny jako sova? Musela jsem na střední vstávat často na sedmou do školy, nebo na brigády na VŠ, noční. A musím říct, že dodnes nevěřím na to, že člověk si může libovolně sám nastavit, kdy bude usínat. Podle mě máme každý svůj čas.
Mám stejně staré děti a spaní můžu závidět.
Mladší ještě nedávno spal v poledne 3-4 hodiny, teď už usne třeba obden a po hodině ho budím, pak je hodinu protivný, ale večer v devět usne. Se starším je to horší, přes den nespí už pár let a večer usíná někdy až k půlnoci. A ráno budíček 5-7, jak kdy. Teď budu potřebovat, aby vstávali v 5:30, školku máme 2 minuty od domu, ale počítám hodinu a půl na snídani, oblékání, hygienu a „odbavení“ ve školce, starší se většinou sekne a dělá scény. V 7 nejpozději musím ze školky odcházet, abych stihla autobus do práce.
Záleží kolik času potřebujete na přípravu. Do školky stačilo starší (8) 30min, čím je starší tím se víc valí. Teď potřebuje minimálně hodinu
. Takže i když má školu za rohem a začínají v 8:15. Musí vstávat nejpozději v 6:30,do postele chodí v osm, v deset jí zhasiname.
Mladší (20m) vstává nejpozději v šest, chodí spát po obědě na 2-3hod, do postele chodí v 8, do 9 spí.
Já bych nejdřív zkusila jak dlouho vám bude trvat příprava do školky. Normálně bych je po snídani oblékla a šla na chvíli ven. A pak když tak postupně posouvala budíček všem. Hlavně zajet ranní rutiny.
Díky uvidíme, budou to dělat s tatínkem a ten se s nim párat nebude:-)