Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat, zda je možné nějakým způsobem očistit střeva u dítěte (3 roky). Dcerka má vyrážku na rukou, kterého se nemůžeme zbavit. Už jsme dostali i kortikoidní mast od dr, ale pomůže jen na chvilku, vyrážka se za pár dnů objevi znova. Četla jsem, že vyrážka se objevuje, když nepracují dobře střeva. Po přečtení jsem si uvědomila, že vyrážka se dcerce objevila v době, kdy měla velkou zácpu a nebyla na „velké“ několik dnů, když začala naříkat na bříško koupili jsme čípky, které zabraly. Následně se objevila vyrážka, která se objevuje pořád. Proto by mě zajímalo, zda je možná očista střev u malého dítěte a jaká. Jinak stravuje se docela zdravě, má hodně domácí zeleniny a ovoce, dávám luštěniny, pohanku atd. Prosím o radu, jak bych dcerce mohla pomoci. Děkuji
Přidala bych víc jogurtů, nebo jiných kysaných výrobků, víc asi ne. Jinak na zácpu je výborný jablečný mošt, moje děcka na to netrpí, ale pochvaloval si kamarád, když jsme mu dali náš pro děcka.
Neměla k jídlu něco nového? Možná je to reakce na nějakou potravinu. My to máme podobné s kakaem, mákem a pomeranči. Zácpa, pak vyrážka, která svědí. Trvá až několik týdnů, než se to vyloučí z organizmu. Nám pomáhá fenistil kapičky a bioderma na atopickou pokožku. A hlavně se vyhýbat těmto potravinám. Nějaké čištění střev bych u malého dítěte nedělala. Možná bych zkusila ještě nějaké probiotika.
Napadá mě jen navštícit zdravou výživu nebo Herbu a přeptat se tam. Já beru momentálně kůru na očistu střev a jater ve formě kapek a bylinných čajů, ale zrovna tyto kapky nevím, jestli mohou děti, obsahují alkohol, lépe poradí tam, já nakupuji v Herbě a tam poradí vždy. Jinak pamatuji, že mi jednou altern. léčitelka řekla, že malý syn je často nemocný právě kvůli střevům a játrům a doporučila strouhat syrovou petržel na každé jídlo
@Isia píše:
Chtěla bych se zeptat, zda je možné nějakým způsobem očistit střeva u dítěte (3 roky). Dcerka má vyrážku na rukou, kterého se nemůžeme zbavit. Už jsme dostali i kortikoidní mast od dr, ale pomůže jen na chvilku, vyrážka se za pár dnů objevi znova. Četla jsem, že vyrážka se objevuje, když nepracují dobře střeva. Po přečtení jsem si uvědomila, že vyrážka se dcerce objevila v době, kdy měla velkou zácpu a nebyla na „velké“ několik dnů, když začala naříkat na bříško koupili jsme čípky, které zabraly. Následně se objevila vyrážka, která se objevuje pořád. Proto by mě zajímalo, zda je možná očista střev u malého dítěte a jaká. Jinak stravuje se docela zdravě, má hodně domácí zeleniny a ovoce, dávám luštěniny, pohanku atd. Prosím o radu, jak bych dcerce mohla pomoci. Děkuji
Enterosgel. Můžou i děti, pogoogli. Já to teda u malé nezkoušela, u sebe jo a nějaký extra zázrak jsem nepozorovala, ale kamarádka je naopak velice spokojená…Doporučila jí to právě kožařka.
Myslím, že v poho zabere mák.
Koupit nebo nejlépe upéct makovník z celého-nemletého máku!(1kypř. prášek,2hrnky mouky,2hrnky máku,1hrnek cukru,1/2hrnku oleje a dolít mlíkem aby to byla tekutá směs a upéct)Kluci mají dva roky a protahuje je to spolehlivě ![]()
@Isia to muze byt nesmysl, nemusi to souviset se strevy
-hlavne nevymyslej ocisty, nech ji normalne jist, a vyrazku potirej misto kortikoidy jen modrou indulonou
nebo aviril masti…necpi do ni leky ani pseudo prirodni kapky, tobolky atd.JE TO MALE DITE! zadnou paniku…Ahoj
Na zacpu trocha oleje z rybicek na kousku peciva a je to
.nevim co dnes maminky resi, mam uz velke deti, driv nebyly cipky a jine blbosti a deti byly zdravejsi
pa
Ano, kuze je odrazem strev. Vynechej mleko a mlecne vyrobky, cukr, bilou mouku, zarad probiotika, Hylak forte a na piti caj rooibos. Zadne sladkosti a podobne. Hodne pit vodu.
Probiotika, pripadne docela chutny recept udajne na ocistu strev-na me to teda nejaky valny ucinek nemelo-namlit 400g susenych svestek,200g fiku,200 datly,200 g sus. merunek a smichat s 200 g medu. Detem by to mohlo chutnat a myslim, ze neublizi. Ovoce nejlepe nesirene. Enterosgel mi doporucovala detska na synuv novorozenecky ekzem, ale nevyzkousela jsem.Ona je hodne na prirodni veci, tak si myslim;ze by mi nejakou chemickou sragoru snad nenabidla, ale i tak jsem mu to nedala.
Ja mela v cervnu hnusnou strevni chripku, dohromady mne dal az Enterol a Hylak Forte, ten Hylak si davam jako udrzovaci davku po cele leto a musim zaklepat (stejne ma jen pulrocni trvsnlivost).
Jinak na vyprazdneni je vyborny svestkovy kompot - ted je sezona svestek, tak zavarit a vetsinou to detem i chutna nebo Hipp dela svestkovou stavu.
Na ocistu strev se zeptat pediatra a rozhodne ji nicim necpat, ani cipkama, spis bych volila hromadu melounu a vice pohybu a streva se rozhybaji samy…
@Hanka1 Lepsi nez svestkovy kpmpot (spousta pridaneho cukru) jsou susene svestky (sice taky velka koncentrace cukru, ale prirodniho).
Probiotika, vynechat cukry, mléko, bílou mouku…u nás zabralo ![]()
@Isia whole 30.Aneb zjištění co dělá neplechu.
https://paleosnadno.cz/whole-30/
Malá na zácpy trpí a přímo od dětské nám byla doporučena Vláknina pro děti:
https://www.drmax.cz/…ro-deti-100g
Jsou v ní i probiotika, funguje dobře, malá chodí pravidelně a má to vliv i na její ekzémy. Jen je potřeba ji pořádně zapít, a pro správné fungování se musí užívat pravidelně delší dobu. Přidávám třeba do jogurtu, nebo zamíchám s rozmačkaným banánem a medem…