Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud se trochu dorozumi a nejak mluvi, tak rec se zacina resit v5letech, nas poslala nase obvodni k logopedovi v 5letech a do zapisu jsme vse zvladli na1.pokud jsou vady velke, tak jit driv, ale poradila bych se s vasi detskou doktorkou.
Dcera mluvila krásně, jen Ř jí nešlo, šla jsem tam s ní v pěti letech. Ovšem syn neumí L, R, Ř, má špatné sykavky, začali jsme chodit ve čtyřech letech a pomalu nám logopedka vynadala, že jdeme pozdě… Takže ve tvém případě bych už rozhodně šla.
Taky bych rozhodne sla..synovec zacal chodit ve 4 a pul a nez se ukazalo nejake zlepseni, tak to bylo pul roku a to jde do skoly az v 7 letech (spatne mu dochazeji roky) ale je fakt, ze jemu nerozumel nikdo. Ani ted clovek nevi, co tim mysli, muzem jen domyslet
Za me teda kazdopadne brzy nez pozde. I kdyz v tomto pripade si myslim, ze brzy uz opravdu neni..
Moje zkušenost: já začla chodit s klukem v téměř 5, šlo mu to krásně a aniž bychom nějak zvlášť doma trénovali, byly vidět veliké pokroky. Pak mě dětská doktorka vysvětlila, že bych měla začít chodit i s holkou (v té době necelé 3) že nikdy není dost brzy a čím dřív, tím líp. A ona tam chodí ráda, snaží se, ale prostě takové pokroky nedělá. Jedno písmenko jsme pilovaly asi půl roku (a stejně nic moc)…ale ona ta paní logopedka s ní dělá i různá jiná cvičení, takže bych to rozhodně neviděla jako promarněný čas. Nicméně ten rozdíl ve věku je tam znát, kluk už si uvědomuje, co přesně se po něm chce a skutečně se „učí“, holka si tam chodí popovídat…
U nas ve skolce posilaji od 4 let..ale opravdu jen ty co jim nejde rozumet a nedomluvi se kvuli tomu.
A znáte nějakou logopedii v Táboře??? Jak sem psala, myslím že je v nemocnici, ale nevím to jistě! Bydlíme kousek od tábora
Děkuji
Ahoj,
s logopedií v Táboře ti neporadím.
Ale co se týče věku, taky bych šla. Já naší dr. žádala o doporučení od čtyř let. Pořád mi tvrdila jak je čas do pěti. Nakonec mi žádanku dala o dva měsíce dřív a sama logopedka usoudila, že teď ten rok fakt musíme dřít, aby jsme to zvládli. Kdyby jsme šli ve čtyřech, bylo by to lepší.
http://www.logopedietabor.cz/
z mý zkušenosti vybírej mladší doktorky, ty starší doktorky mají divné metody a mě tak malý tenkrát před x roky zkur.ily zuby a pak se tomu divil
Ahoj, jsem logopedka.
Na vyšetření jděte, pokud nebude potřeba, logoped vás nepříjme, ale je lepší to mít podchycené.
Link na kontakty v Táboře: http://www.klinickalogopedie.cz/index.php?…
Nikoho tam osobně neznám, koukni se na net, třeba tam budou i nějaká hodnocení.
Mojí dcerce rozumět jde, řekla bych, že mluví celkem obstojně, pokud se teda nesnaží se zebe něco honem vyhrkat
Má čtyři a půl a učitelka ve školce mi doporučila, že bych s ní mohla chodit na logopedii ve školce (mají tam na to speciální pedagožku). Mně osobně to připadlo zbytečný, kromě R a Ř, které neumí, se mi zdá v pohodě, ale zašla jsem tam s ní a docházíme k ní co 14 dní. Pomalu procvičujem a trénujem, že se aspoň nemusíme nijak honit a do nástupu do školy prý určo všechno zvládne. Má prý trošku špatné sykavky, hodně měkčí, to je něco, co já třeba jako laik nepostřehnu ![]()
Takže za mě bych klidně se synem zašla, při nejhorším ti jen řeknou, že má čas ![]()
Ahojky zakladatelko, byla jsem nedávno na přednášce s logopedkou a ta nám kladla na srdce, že s dítkem je třeba jít na logopedii ihned, když se nám něco nepozdává a nečekat až do pěti let.. Prý čím dřív tím líp a vybrat si takového logopeda, který má dobré reference. Zkus najít třebas na znamylekar.cz
Přeji ti hodně štěstí ![]()
Jo ještě dodatek - je třeba si vyžádat žádanku od obvodního, jinak platíte vyšetření sami..
Ahojky,
Obnovuji diskuzi.Snad má někdo dobré zkušenosti, nebo poradí.
Myli jsme dnes u dětské doktorky, NÉ kvůli řeči, ale kvůli jinému problému u syna.
Synovi jsou 2 roky a 7 měsíců. Nemluví ve větách. Mnozí většinou mu nerozumí já ovšem ano, jelikož nemluví se slovy kde je Ř, Č a pod. A top slovíčko, které vypustí bez háčku už prostě nevyzní tak jak chce.
Syn umí „říct“ co potřebuje. Jestli na toaletu, pití, jídlo, hrát si, koupat se. Odnáší si špinavé prádlo, vytahuje čisté, když je potřeba obléknout. Začíná se vyslékat z venku sám ať to jsou boty, bunda a pod.Sem tam výjmenuje částky těla většinou ukazuje, kde co má. Je velký fanoušek aut, takže samá auta.
Umí některé barvy, miluje děti snaží se s nimi dorozumět. Pochytává od nich slovíčka a pod.
Doma na něj mluvím snažím se aby opakoval a porozuměl co po něm chci. A tím ho „ženu“ k tomu, aby mi většinou opakoval co je co. Řekla bych, že zvládá ano někdy mluví svojí řečí a které dítě v tomto věku né.
Dnes mně ovšem zarazila naše dr.kdy mi (hned) vypsala žádanku na logopedii jakmile jsem se zmínila o tom.Co si myslí o řeči syna.Tak mu něco vysvětlovala ohledně kakání do plenky, ale syn jí neposlouchal. Měl spousty jiných podmětů v ordinaci a vše se jí snažil „říct“ co v její ordinací vidí tudíž pochopitelně nedával tomu co mu Dr. povídala pozornost.Ta ovšem na to konto mně upozornila, že syn jí nevnímá, když na něj mluvím. Tak jsem se ohradila, že tu má spousty jiných podmětů.
Ve finále Dr. prohlásila, že mu prostě nerozumí. Ale já ovšem ano.
Verdikt zněl, že to ještě nechápe do třetích narozenin.
Vás zkusené bych chtěla poprosit. Myslíte, že se to ještě zlepší a začne více mluvit a nebo by bylo dobré pomaličku začít navštěvovat logopeda?
Upřímně řečeno momentálně se mi do toho nechce. Stále „spoléhám“ na školu, že mezi dětmi se rozmluví a bude se lépe vyjadřovat.
Jsem z toho špatná, protože mám pocit, že jsem jako matka zklamala. Přitom jsem spolu stále, povídáme si, hrajeme si. Prostě tak jak maminka se svým dítětem.
Na logo je ještě čas, nám řekli ve 3,5 letech syna, že jsme přišli akorát. Prý to většinou řeší až po 4.roce, pt kluci jsou pomalejší. Jinak školka určitě ke zlepšení řeči pomůže, to mi tvrdila logopetka a fakt se hodně zlepšil ![]()
Ahoj všichni,
Chci se zeptat, muj syn pujde za dva roky do školy, neumí moc mluvit, jako rozumět mu je, ale někdo cizí jeho řeči porozumí opravdu vyjímečně, někdy mu nerozéme ani mi a jeho to štve když něco chce a mi mu nemůžeme vyhovět!
Prosím, myslíte že už je as s ním začít chodit na logopedii??? Moje maminka říká že je ještě brzy, ale nevím!
Jinak jestli víte o nějaké logopedii v Táboře byla bych moc ráda, není nějaká přímo v nemocnici???
Děkuji