Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Každé dítko je jiné, chodili jsme loni s malou na cvičení a byly tam děti obou pohlaví, které vypadaly že nemluví. Ke konci cvičení- po 10 měs. se najednou děti rozpovídaly a maminky říkaly, že doma pusu nezavřou. Je zbytečné to řešit, myslím že to odezní s věkem.
Můj starší má 2,5 roku, a taky je to šílenej stydlín
dokonce se i bojí, když za ním přiběhne nějaký dítě, to se hned utíká schovat ke mě. No ještě že mám mladšího, takže nemusí jít ve 3 letech v březnu do školky, ale můžu si ho nechat doma ![]()
Dcerce budou 4 a taky je stydlín. Když na ni mluví někdo cizí, tak stojí, kouká, culí se jak měsíček na hnoji ale neřekne většinou ani slovo. až se trošku otrká, tak pak tu hubu nezavře, ale ze začátku je vždycky taková stydlivka. To kluk je už víc oraženější ![]()
Taky sa nam pusa nezavrie, obcas se stydi. Ono to chce cas, kazdy sme iny a i v inom veku sa nieco zmeni. Skusila by som to viac nacvicovat - chodit medzi deticky, urcite si casom zvykne, holt to nemusi byt v miere ako ostatne deti.
Moje dcera je taky velky introvert.Jako trileta pozdravila vyjimecne, kdyz na ni promluvil neznamy dospelak, sklopila hlavu, natoz aby se bavila.To same v kolektivu neznamych deti.Kdyz ji vzalo dite hracku, mlcela a koukala. Proste hrozny.
Za ten rok udelala velky pokrok, zdravi vsechny, kdyz se ji nekdo na neco pta, vetsinou odpovi. S detma celkem v pohode, je schopna jit a zeptat se, zda ji dite pujci hracku, coz vloni bylo nemozne
. Tuhle o vikendu dokonce sla za slecnou na ulici a poprosila o balonek. A i bylo videt, jak z toho ma radost, ze to dala
Opravdu je to znat.Na jednu stranu jsem rada, ze ji minuly rok nevzali do MS, protoze nevim, jak by to zvladla.
Neboj, uvidis, ze s vekem se to bude pomalu lepsit, bud v klidu.Ja jsem z toho taky byla nervozni
.Kazdy nemuze byt bledemodry.
Ono kdyz jsme někdč kde mají děti a všichni povídají jeden přes druhého a te náš stojí a mlčí. A všechno si nechá libit. Jedna známa mi řeka že je nějakej opožděnej že v tomhle věku už by měl víc komunikativní.
moje dítě je děsně ukecané a komunikativní dítě. nevim po kom to má pác ja byla stydlín
každé dítě je jiné… ![]()
@darkblack píše:moje dítě je děsně ukecané a komunikativní dítě. nevim po kom to má pác ja byla stydlín
každé dítě je jiné…
Tak to máme stejné. Sotva se naučil mluvit, už pusu nezavřel. Na ulici zdraví cizí lidi, mluví s nima o všem možném a nejraději by je vzal i domů na oběd
A taky netuším, po kom to má - já byla vždycky stydlín a nemluvka, přítel toho taky moc nenamluví.
Tak to asi všechno dohání ![]()
Ja mam nemluvu a druheho stydlivku, oproti ostatnim mluvi fakt jinak, nejtezsi veta je kde je? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky mám kluka tříletýho a ten je strašně stydlivej a vubec nekomunikuje když na něj někdo mluví tak kouká ale neodpoví to už musí být když se před někým rozmluví. Za to mluvit umí. Pak vypadá že neumí mluvit ani s dětma se nebaví. Je strašně málo prubojjnej. Změnilo se to u vás nebo mate stydlíni?
pomalu se to lepsi
@Anonymní píše:
Ahoj holky mám kluka tříletýho a ten je strašně stydlivej a vubec nekomunikuje když na něj někdo mluví tak kouká ale neodpoví to už musí být když se před někým rozmluví. Za to mluvit umí. Pak vypadá že neumí mluvit ani s dětma se nebaví. Je strašně málo prubojjnej. Změnilo se to u vás nebo mate stydlíni?
Naše malá je šílený extrovert. Mluví pořád, s kýmkoliv, kdykoliv, kdekoliv. Pořád vše komentuje, ukazuje, vysvětluje. Hrozně dlouhou dobu ale mluvit nechtěla vůbec. Skoro jsem už začínala plašit. Teď se pomalu modlím, aby tu pusu občas zavřela. Ale na druhou stranu začíná být trošku bojácná. Občas, když vidí někoho, kdo se jí nelíbí, tak začne ukazovat prstem a hrozně nahlas vykládat, jak se bojí.
Nevím, jak ji to odnaučit. Teď se princezna naučila otázku, co to je. Takže jede jako kolovrátek a ptá se na úplně všechno. Onehdá šla kolem nás paní, taková chudák docela ošklivá. A malá, samozřejmě patřičně nahlas říká: „Co to jééé, maminko?“ „Opice?“ ![]()
Za to druhorozený, který teda nemá ještě ani nárok na to cokoliv říkat ( 4 měsíce ), tak bude nejspíše po otci introvert. Pozoruji to na něm už teď. Je to usměvavé miminko. Ale jakmile se objeví někdo, koho nezná, miminku v jeho obličeji abys pohledal. Žádný úsměv, pohled, prostě nic. Myslím, že bude mít taky problém mluvit před cizími.
Netrap se tím, nenápadně mu posiluj sebevědomí, hodně chval. Však přijde den, kdy z něj ten ostych spadne.
Ahoj tak syn se dost stydel. Pomalu se rozbrecel, kdyz na nej nekdo promluvil, ale to mu byly mozna 2. Od 2 do 4 let chodil do skolky na par hodin tydne a tam se trochu rozkoukal, i kydz porad spis jen pozoroval..No zmenilo se to az kolem 5 roku. Ted mu je 6 a uz se tolik nestydi, ale kdyz je nekde, kde to nezna, tak se trochu drzi zpatky. Na druhou stranu, ale uz s kamosema dobre radi..Nema cenu to lamat pres koleno, casem se to zlepsi. Nam pomohlo hodne zvat jeho kamarady ze skolky a skoly k nam domu, postupne chodil i on k nim a tak si ziskal par dobrych kamaradu. Urcite taky posilovat sebevedomi je dulezite, hodne chvalit. Preji, at se to zlomi.
Zato dcera je pravy opak. Vesele si povida se sousedama, drza je jak nevim co..porad ma nejake reci. Na hristi se honi s detma o 4 roky starsima atd..Dost je asi vrozene, ale neco se da zmenit. Taky je dulezite, kdyz jdou do skolky a skoly, aby se naucili se trochu prosadit a nenechat si vse libit. Jinak to budou mit tezke. Ale i to se da naucit. Tak preju hodne trpelivosti.