Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
zajímaly by mě vaše zkušenosti s nástupem dětí poprvé do školky, jedno v kolika letech. Opravdu první rok z velké části promarodily? Čtu to tu obden, jak dítě je týden ve školce a tři týdny doma (co je to za nemoc na tak dlouhý pobyt doma?
) a tak podobně… je to pravidlo? Nebo máte/jste měly i děti relativně zdravé nebo úplně zdravé?
PS: Kluk jde poprvé do školky v listopadu (čerstvé 3 roky) a v životě byl pořádně nemocný jen jednou s angínou a 2× s menší virozou (tak na týden)… děsím se toho, že bude pořád na hromadě doma. ![]()
PS2: Nic na podporu imunity mu davat nehodlám, z velké části i proto, že cokoliv na lžičku (kapky, sirup) odmítá a v pití pozná.
Tak u nás to bylo s prvním synem i druhý rok…a nemoci: hlavně průdušky…když už jsem se těšila na léto, že bude po nemocech, tak dotáhl v červnu neštovice.
druhý syn nastoupil letos, doufala jsem že bude méně marodit, protože vše pak chytil od staršího co přitáhl poslední dva roky…ale školka je měsíc a půl a už byl třikrát doma ![]()
Ahoj. Dcera bude mít v listopadu 4 roky, chodila už celý minulý rok (tzv. v necelých třech). Za celou dobu nebyla ani jednou nemocná, neboj - snad to nebude tak strašné
Vlastně teď jsem si vzpomněla, mezi svátkama měla i se synem (v té době 9 m) neštovice. ![]()
Tak Klárka vůbec, chodila od 3 let a 2 měs. a měla max. rýmy. Ale ona nikdy na průdušky, uši atd. netrpěla, nikdy ani neměla ATB, tak to asi není úplně reprezentativní případ. Kluk od sousedky je týden ve školce, dva týdny doma… letos je 3. rok ve školce a prý je to zatím o dost lepší.
Příspěvek upraven 16.10.12 v 21:11
MOje dcera chodí jako tříletá a zatím dobrý. Přečti si diskuzi, před chvílí někdo zakládat Imunita a děti ve školce nebo nějak tak, napsala jsem tam náš příběh.
Tak u nás to tak bohužel bylo. Týden ve školce, dva týdny doma
Přes zimu měl klidně z měsíce odchozený jen týden. Než nastoupil do školky, téměř nemarodil.
@Clementine Záleží na dieťati. môj syn (najstarší), začal chodiť až ako čerstvo 4-ročný, a takmer chorý nebol, hlavne rýmičky a kašel, čiže virózky, a rozhodne chýbal pomerne málo, za celý prvý rok ak chýbal dohromady 4 týždne (odhadom). Mladší syn bol po nástupe chorý ešte menej, dcéra zatiaľ nechýbala vôbec. Ale asi je to tým, že už pri takom počte detí doma bola „premorená“ pred nástupom do škôlky.
@Bavorov píše:
MOje dcera chodí jako tříletá a zatím dobrý. Přečti si diskuzi, před chvílí někdo zakládat Imunita a děti ve školce nebo nějak tak, napsala jsem tam náš příběh.
jj, cetla jsem. Bohuzel o jeho psychice si nedelam iluze a to az tak moc, ze pocitam spis s variantou, ze ho budu ze skolky stahovat, bo to psychicky nezvladne…
Tak u nás je to podobné..syn chodí od září do školky a už byl 3× nemocnej..on trpí na rýmu a má při ní prvních pár dnů horečku…nez jsme nastoupili do školky nebyl ani jednou nemocnej..parkrat lehka ryma ale nikdy to nebylo na ležení..Já ale začínám mít dojem, že to neni ani tak tím, že by něco chytil jako spíš tim, že ty učitělky kašlou na to jak je dítě oblečený..třeba dneska venku 7stupnu..byl druhý den ve školce po 10denni nemoci a ony ho nechaj lítat na zahradě bez čepice..
před 14dny co bych ho oblikla minimalně do teplejšího svetru on běhal v triku s krátkym rukávem venku!!
nemyslim, si že by nebyl otužilej spíme denně s otevřenym oknem atd..oblíkám ho normálně..ale prostě asi jak maj těch dětí víc tak moc nerozlišujou jestli je jednomu zima druhymu teplo..
Tak u nás týden ve školce a 14 dní doma…
Marodil mi ale i bez školky…trpí na laryngitidy a průdušky…takže po 14ti dnech laryngitida, nemocnice a pak 14 dní doma…týden školka a pak náběh na zápal plic–naštěstí se nepotvrdil, byly to jen průdušky.
Zítra už jde…uvidíme na jak dlouho
@Clementine píše:
jj, cetla jsem. Bohuzel o jeho psychice si nedelam iluze a to az tak moc, ze pocitam spis s variantou, ze ho budu ze skolky stahovat, bo to psychicky nezvladne…
Držím ti palce, kdybych byla doma, tak bych taky váhala se stažením, ale jsem v práci, takže to prosttě nejde. A můžu ti říct, že jsem teď za to vděčná. Zkoušela na mě hrozné věci až, že tam nechce, nemusí, ale fakt to trvalo snad první dva týdny, teď už je to zase moje holka jako dřív. A to že ráno občas tečou slzičky, tak to tak prostě je, ale žádné srdceryvné scénky to ne, to nemáme naštěstí. Hodně síly, ale za mě vydrž a nestahuj dítě. Ve třech už to téměř všichni zvládnou, kamarádka to udělala, ve čtyřech scénky ještě větší, prostě hrůza, vydírala jí, vzala jí až k psychologovi. Nakonec to taky zvládli. Sám psycholog jí říkal, že ji pravděpodobně prostě ustoupila, nezvládla to a dcera její si to prostě moc pamatovala a bylo to nanovo. To už ustoupit nemohla, protože šla do práce. Držím palečky, ale je to na palici, se mnou to taky zámavalo.
@Bavorov
díky. Udelám maximum pro nestažení, ale trápit ho nenechám. Do práce nastupuju 1.2.2013, ale to před ním tajím, myslí si, že půjdu do práce v listopadu
Nicméně do února ho budu brát hned po obědě, spát tam případně bude až potom.
@Clementine píše:
@Bavorov
díky. Udelám maximum pro nestažení, ale trápit ho nenechám. Do práce nastupuju 1.2.2013, ale to před ním tajím, myslí si, že půjdu do práce v listopaduNicméně do února ho budu brát hned po obědě, spát tam případně bude až potom.
To je super, to zvládnete. Pokud máš možnost až do února brát po obědě, je to na adaptaci super. Budete mít pro sebe celé odpoledne a to dělá hodně. My takhle měli jen týden a bylo to málo, te´d se jí snažíme do 15 hodin s manželem vždycky vzít domů, ale je to pro ni ještě dlouhé. To vím, ale pracující jinak prostě nemůžou.
![]()
Nečetla jsem, co ti psali ostatní, ale my jsme začali chodit do školky na konci září. Jinak může na 5 dní v měsíci(budou mu 3 až v prosinci).Byl poslední dva dny v září a pak 3 dny v říjnu a pak měl rýmu a dostal laryngitidu, musím říct, že nebyl přes rok a půl nemocný, ale v té školce se tmu asi nevyhneš. Malý má rýmu už druhý týden a ještě pokašlává, takže jsem ho do školky zatím nedala(může tento měsíc ještě na dva dny).
Nechci tě nijak strašit, ale spíš počítej s tím, že nemocný asi bude, ale nemusí ![]()
A zkoušeli jste Oscillo? To se dá i cucat, jestli to teda umí..
Ale určitě bych řekla, aby jsi mu něco začala na tu imunitu dávat..
Dcéra nastupovala 2-ročná do jaslí - pravidelne mala len sople, tak raz do mesiaca - vačšinou sme to zvládli tak, že som ju nechala štvrtok, piatok doma (mám možnosť pracovať z domova) + víkend. Maródila mi 2× - virózy s odstupom 2 mesiacov. Atb. ju dochytili pri letnej angíne cez prázdniny.
teraz je 3. rok v školke - a musím zaťukať, je to stále lepšie. Ak aj je prechladnutá, tak sa z toho rýchlejšie dostane.