Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, řeším takové menší dilema. Dcerka měla ted v září 3 roky, bydlíme na vesnici a už jsme měli 2× zvonek a u dveří 7-letá, jestli pustím Terezku ven? Naštěstí je nemocná, takže se vymluvím na nemoc, ale nedokážu si i tak představit samotnou někde venku, že ani nevím, kde bude. Je mi jasné, že pobíhají tady po sousedsku mezi děvčaty v rozmezí 4-7 let. Já vím, že do kolektivu se zapojit musí. JE to lepší přes léto, kdy jsme na zahradě i my, ale ted v tom „chladnu co přijde“ už vysedávat 2 hodiny venku nebudu. Díky za názory ![]()
Já mám 4 letého a nepusitla bych takto.. Kdyby pro něho přišel kamarád někde ven..
Třeba na zahradu a nebo před dům asi jo, ale takto někde ne…
Jsem taky z vesnice..
Tak nás tohle teprve taky čeká ale ve třech letech bych dcerku asi ven nepustila samotnou
uvidíš co ti poradí ti zkušenější ![]()
Já mám jedno dítě, možná se na to dívám moc opatrně.. ale píšu to i z pohledu, že mám okolo sebe víc maminek a žádná 3 leté takto samotné asni 4 leté nepouští - někde ven, myslím..
Nepíše o zahradě a nebo u domu, kdy má být u domu a na zahradě.. ne někde chodit..
Takhle nepouštím ani čtyřletou…
Max. může sama jezdit před domem na koloodrážedle, když je někdo na zahradě (no naší uličky je zákaz vjezdu, plus ona má respekt z aut a ví, jak se chovat…).
Nebo může k sousedce na zahradu, pokud tam mají dozor.
Dcera (3,5) u našich ven sama chodí, ale dozoruje starší bratranec, je to v ulici, kde se všichni znají, auta tam nejezdí a musí být na dohled. Ve městě bych nepustila, i když kluci (synové) už v tomto věku chodili, ale to bylo před 15(20) lety.
Me mamka postela ven od prvni tridy a to bylo myslim jen na 2 hodiny a kdyz jsem byla mladsi, tak me bud odvedla ke kamaradce domu nebo pozvala ji k nam, ale takhle malou by me nepustila nikam ![]()
Já bych taky nepustila.. od necelých čtyř jsem pouštěla kluka před barák, kde musel být na dohled, měl prostor na běhání i třeba jízdu na kole ale pořád v dohledu a na zavolání a to bylo jen proto, že na něj byl docela spoleh, nicméně první rok jsem byla snad co pět minut v okně, dneska člověk neví..
Zalezi taky kde bydlis..jestli na samote u lesa tak proc ne…ale jestli nekde kde je silnice..a jak pises ani by si nevedela kde jsou tak ani nahodou! to az bude chodit do skoly nejdriv ![]()
@mikitaa u lesa bych je taky moc nepoustela…moje deti budou asi chudaci, jak se o ne budu bat ![]()
Já jsem už párkrát nechala kluka 5,5 chvíli na hřišti, kde si hrál s kamarády ze školky a odešla si mezitím nakoupit. Byl tam sám tak 20 minut…a stejně jsem byla jak na trní. Je už celkem rozumnej…ale člověk nikdy neví. Holka má 3,5 a tu bych rozhodně samotnou nikam nepouštěla, ani nikde nenechávala. Sedmiletá holka podle mého není dostatečně vyspělá na to, aby to tříleté dítě ohlídala, aby předvídala všechny možné situace a uměla si v případě nějakého nečekaného krizového momentu poradit.
Na zahradu, kam na ně uvidím z okna bych je pustila:-)
Jsme taky ze vsi a k nam chodi pro triletou dceru 8mi leta sousedka a jen tak ven ji s ni nepoustim. Max. muzou byt bud u nas, na dvore nebo u nich, nic vic nepripada v uvahu
Tak dcera má 6 let a samotnou ji ven nepouštím. Asi tak 2× byla sama v obchodě. Ale jinak chodíme spolu i s mladším synem. Ale asi příští rok ji už pustím. Také jsem z malé vesnice.
Asi si někdo řekne, že je to ujety pouštět až v 7, ale v dnešní době, kdy se kradou děti. Lidi jezdí jako prasata… To raději zvednu zadek a jdu taky…
Až když začne chodit do školy, pokud by nějaké dítě zazvonilo abych ven pustila 3 leté, tak by mu muselo být aspoň 10 ![]()
Jinak nejlépe nepouštět vůbec, jsou to akorát nervy
![]()