Logopedie u tříletého

5345
9.4.13 19:45

Logopedie u tříletého

Dobrý večer všem,
mám dotaz, manžel dneska vyzvedával mladšího syna, 3,5 roku, ze školky a učitelka najednou po půl roce nadávala, ať s malým něco nacvičujeme, že špatně říká L, R a ř…asi myslela logopedii.
se starším chodíme na logopedii od 4,5 let (mají logopedku přímo ve školce, a dělá velké pokroky, již mluví bez problémů.
Nevím zda to není u toho mladšího brzo? moc totiž nespolupracuje, nicméně zkusím říct té školkové logopedce, zda by mi na něj taky nekoukla..
spíš mě zajímá, od kolika vás výše uvedenýmy problémy odkázali na logopedii.
díky všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
9.4.13 19:47

Učitelka je prdlá, ve třech letech je to brzo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
9.4.13 19:49

Návštěva logopeda
Kdy je vhodné navštívit logopeda? Pokud váš potomek chodí do školky, je pravděpodobné, že na chyby v řeči vás upozorní vychovatelka, která vám zpravidla dá i kontakt na logopedickou poradnu.
Mateřská škola je celkově vhodným prostředím pro rozvoj řeči. Dítě se učí komunikovat s cizími lidmi a navazuje tak nové kontakty.
Navíc v mateřské škole zpravidla připravují vychovatelky poměrně velké množství her, které podporují zájem o komunikaci a také ji zlepšují.
Ale co když vaše dítko do školky nechodí? Jak odhadnout, že je čas vyhledat odbornou pomoc?
Do čtyř let nechte dítě být. Podporujte ho v komunikaci, ale neopravujte jeho chyby v artikulaci! Pokud ovšem ještě ve v pěti letech bude více hlásek vyslovovat špatně či bude-li jeho řeč huhňavá, neváhejte a vyhledejte logopeda. Čím dřív začnete s korekcí, tím dříve řečové vady zmizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fayinka
9.4.13 19:49

L, R, Ř ve 3,5 letech? To je dost brzo. je velká šance, že se to ještě naučí sám. Jsou to ty nejtěžší hlásky, které se vytváří až jako poslední. Ale pokud je malý šikovný, může na logo začít chodit dříve - ale teď bych ještě nenacvičovala. Jen bych doma zkoušela nějaká dechová a oromotorická cvičení, které vám může poradit logopedka od staršího syna.

• Citovat
  • Upravit
5345
9.4.13 19:52

Holky díky, právě ho tam vezu ráno zas já, a ona si na mě nedovolí, již jsme jeden pohovor měli zas na jiné téma, tak to radši říká manželovi, což mě vytočí ještě víc :-D tak abych byla připravená :-D
on se ještě jmenuje Lubošek, takže většinou řekne jen Ubošek, bez L, nebo to tam nějak zapatlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fayinka
9.4.13 20:03

@kubykula Ježiš, vždyť je ještě malej! Já učím v MŠ, mám vystudovanou logopedii a dělám logo kroužek i ve školce a u dětí z „malé“ třídy jsem ráda, když se se mnou vůbec baví a rozumí, co po nich chci :mrgreen: Ještě, abych u nich kontrolovala hlásky :evil:

• Citovat
  • Upravit
3140
9.4.13 20:14

Naše malá chodila od tří let, protože to naše dětská doktorka doporučila. Chodila jsem tam i se starším klukem, tak jsem to vzala jedním vrzem. Ale ten přínos nebyl nijak obrovský- starší kluk začal chodit ve 4 letech a dělal obrovské pokroky z lekce na lekci, holka se zasekla na jednom písmenku a procvičovaly jsme ho půl roku. Teď má také ty 4 a konečně se to začlo hýbat.
Ale zase neříkám, že to pro ni vůbec nebylo přínosné, myslím, že jí to prospělo, chodila tam ráda, musela se soustředit, snažit, dělala různé ty cviky s jazykem- takže přínos to mělo, byť logopedický pokrok žádná hitparáda. Ale jak říkám, já tam stejně chodila se starším, takže jsme se tam vždycky jen zdrželi o půl hodiny déle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepříhlášená Adéla
9.4.13 20:19

Já chodím se synem na logopedii od jeho tří let, ale kvůli koktavosti. Logopedka mi říkala, že ve třech letech je brzo na všechno, ale nás si teda nechala, protože to bylo vážné. Syn začal tak nějak spolupracovat zhruba ve třech a půl letech, teď ve čtyřech už se dá říct, že spolupracuje úplně, ale 90% sezení je formou různých her. Tudíž ve vašem případě bych počkala, ale max do 4 let. Klukům to všechno trvá déle :-)

A.

• Citovat
  • Upravit
1040
9.4.13 20:53

Já jsem sama aktivně vyhledala logopedku s tím, že má tříletá dcera také moc nemluvila, spíše brblala svojí řečí a nechtělo se jí mluvit a ani opakovat normální slova. Logopedka jí diagnostikovala lehkou dysfázii, tedy lehce opožděný vývoj řeči. Sice zpočátku malá téměř nespolupracovala, styděla se, trvalo to tak čtvrt roku než si na logopedku zvykla, ale nyní je to lepší, krásně povídá, baví ji to - a já nemám provinilý pocit, že bych pro to nic neudělala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
9.4.13 20:55

Malej mluví pořád, já mu teda rozumím :-) ale to je jasné :-D
když jsem ho vzala do práce, tak mu kolegyně co ani nemá děti taky rozuměla..ale vím, že dokonalý v mluvě není, ale přijde mi to brzo ho drtit logopedií, proto mě zajímali vaše názory..no zkusím ho hodit se starším k té školkové logopedce, co mi na něj řekne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
9.4.13 21:04

Ve školce si myslím, že je to moc brzo. Kdyby se to nelepšilo do předškolního věku 5-6 let, tak bych to možná řekla.
Paní učitelka je moc aktivní.

Ještě se můžeš zeptat v poradně, já jsem tam podobnou otázku dávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1579
9.4.13 21:06

U nás jsme ve třech letech rozhodně výslovnost řešit nemohli, syn začal teprve ve třech letech mluvit, do tří let neuměl říct ani auto.
Shodou okolností jsme byli dnes poprvé na logopedii, sama jsem si u dětské dr. vyžádala doporučení, jelikož si myslím, že by už mohl mluvit lépe - problém L, R,Ř, ve školce mě na nic neupozornili (syn bude mít koncem května 5 let).

A dle logopedky, škoda že jsme nepřišli tak o půl roku dříve, bylo by to více v klidu, takto budeme mít než nastoupí do školy dost práce, tak uvidím.

Takže ve 3 letech bych to ještě neřešila, ale od těch 4 už ano, teď už vím, že pokud se mi nebude zdát výslovnost jednou u dcerky v jejich 4 letech, naštívíme logopedii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
9.4.13 21:08

Dobrý den,

v kolika letech by mělo umět dítě vyslovovat všechny písmena tak, aby mu bylo rozumět (specifikuji – sykavky, l, r, ř)?

Moc děkuji za odpověď.
Jitka
Mgr. Irena Franče odpovídá 26.02.13
Dobrý den,
vývoj řeči i artikulace se ukončuje v sedmi letech (pokud není opožděn). Jelikož jsou na děti v prvních třídách kladeny značné nároky, je ideální, když dítě nastupuje do školy se správnou výslovností.
Běžně se sykavky vyvíjejí od 4,5 do 6,5 roku, nejdříve Č, Š, Ž, později C, S,Z, nakonec diferenciace. Pediatři odesílají děti k jejich nácviku nejčastěji v 5 letech, protože častou příčinou, proč se sykavky nevyvíjejí, je nezralý fonematický sluch, který je nutno před úpravou artikulace, ale i před nástupem do školy vytrénovat. Pokud dítě tvoří sykavky vadně (např. s jazykem mezi zuby) je vhodné navštívit logopedii i dříve.
Hlásku L (i D, N,T) by dítě mělo tvořit na správné pozici ve čtyřech letech, aby se mohlo vyvinout R a Ř. Pokud tedy dítě tyto hlásky netvoří nebo je tvoří vadně, je vhodné navštívit logopedii. Může se jednat o zhoršenou koordinaci jazyka.
Hláska R může spontánně naskočit po 5. roce, Ř po 6. roce. Opět je ale trendem nacvičit tyto hlásky před nástupem do školy.

S pozdravem irena Franče

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
9.4.13 21:09

Tak jsem to celé zkopírovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
10.4.13 11:18

Taky teď řešíme a začínáme chodit se čtyřletým. Dřív to podle mého dr. nemá smysl. I co jsem se bavila s logopedkou po telefonu, tak říkala, že je to cca optimální věk.. že nerada vidí děti půl roku před nástupem do školy a pak na to není dostatek času, pokud ty problémy jsou větší.. u těch mladších tam jde o to, aby si na návštěvy zvykly.. protože ne každý začne spolupracovat hned od první lekce - náš rozhodně ne :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty